NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier Belastingplan 2001

Nieuws

Hoofdpunten van het plan

Achtergrond

Kritiek op het plan

Documenten

Links


Veel aanslagen fiscus zijn te hoog

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 JAN. Ongeveer 300.000 belastingbetalers hebben een veel te hoge voorlopige aanslag gekregen. Dat schrijft de Federatie van Belastingadviseurs in een brief aan het ministerie van Financiën.

Volgens de adviseurs heeft de fiscus bij een grote groep belastingbetalers het inkomen voor 2001 verkeerd berekend. De verwachte opbrengsten uit rente van spaarrekeningen en dividend op aandelen is bij deze groep belast tegen de nieuwe tarieven van inkomstenbelasting van 42 of 52 procent. "Dat klopt niet", zegt woordvoerder E. Bunck van de federatie. Zulke inkomsten worden in het nieuwe stelsel belast met 1,2 procent.

In een 'spoedbrief' aan het ministerie vragen de adviseurs om een correctie. " Nu moeten belastingplichtigen zelf bezwaar aantekenen. Velen zullen niet eens weten dat er een verkeerde aanslag in de brievenbus ligt. Wij vinden dat de Belastingdienst de fout moet herstellen", aldus Bunck.

Volgens de Belastingdienst waren de foutieve aanslagen niet te voorkomen. " Daarom hebben we bij de aanslag een begeleidende brief en een bezwaarschrift meegestuurd", zegt een woordvoerster. "Als mensen denken dat ze te veel moeten betalen, kunnen ze dat melden. Deze bezwaarschriften worden met voorrang behandeld."

De oorzaak van de te hoge aanslagen is volgens de belastingdienst dat de aanslagen zijn gemaakt aan de hand van historische gegevens.,omdat recentere gegevens niet bekend waren.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het Nibud, prees gisteren het nieuwe belastingstelsel. Met voorbeeldberekeningen probeerde het voorlichtingscentrum de argwaan weg te nemen bij werknemers die twijfelen over de beloofde koopkrachtverbetering van dit jaar. Volgens het Nibud is de vrees ongegrond dat de toezegde extra inkomsten op zullen gaan aan hogere btw-heffingen, eco-tax en ander verhogingen.

NRC Webpagina's
17 januari 2001

Den Haag

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad