NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier Belastingplan 2001

Nieuws

Hoofdpunten van het plan

Achtergrond

Kritiek op het plan

Documenten

Links


Bos: renteaftrek door EU steeds meer onder druk

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 16 JAN. Het Nederlandse inkomstenbelastingsysteem met zijn hoge tarieven en vele aftrekposten zal door de concurrentie van andere lidstaten in de Europese Unie steeds verder onder druk komen. Hierdoor komt telkens opnieuw de vraag aan de orde in hoeverre diverse aftrekposten, waaronder ook de hypotheekrenteaftrek, zijn te handhaven.

Dit heeft staatssecretaris Wouter Bos (Financiën) gisteren gezegd in een rede voor de Belgisch-Nederlandse Vereniging in Brussel. "De vraag is of een belastingsysteem als het onze op lange termijn kan overleven", aldus de PvdA-staatssecretaris. Volgens Bos kijken bedrijven eerder naar de hoogte van tarieven dan naar de effectieve belastingdruk.

Bos onderstreepte in de marge van de bijeenkomst overigens niet te willen tornen aan de hypotheekrenteaftrek. "De vraag is, als je al iets zou willen doen, hoe je dat doet, wetende dat drie miljoen mensen langlopende financiële verplichtingen hebben. Die mensen zijn dan bij het minste of geringste de pineut. En ik ga geen maatregelen treffen waarvan de verkeerde mensen het slachtoffer worden", aldus de staatssecretaris. Inmiddels hebben Kamerfracties vanmorgen vragen gesteld na ophef in de media over Bos' uitlatingen over de hyptheekrente.

Op verzoek van de Kamerfracties van VVD en CDA doet het ministerie momenteel een onderzoek naar de mogelijkheid van een zogenoemde flat tax ofwel één tarief voor de inkomstenbelasting in plaats van de huidige vier tarieven. "Ik heb destijds als Kamerlid niet voor die motie gestemd", aldus Bos. "Want wij zagen wel dat de enige manier waarop je dat kunt doen - tenzij je er miljarden lastenverlichting tegenaan gooit - is door of te knabbelen aan de manier waarop mensen voor hun pensioen sparen of iets te doen aan het bezit van het eigen huis." Bos noemde gisteren ook verhoging van de BTW of ecotax als financieringsmogelijkheden.

De staatssecretaris gaf gisteren verder aan geen noodzaak te zien om met België te onderhandelen over financiële compensatie voor belastingopbrengsten die Belgische gemeenten mislopen door het nieuwe bilaterale belastingverdrag.

Volgens dit verdrag moeten Nederlanders die in België wonen maar in Nederland werken straks in Nederland belasting betalen. De Belgische minister Reynders had de wens tot compensatie in deze krant geuit. Volgens Bos is de compensatie al afdoende geregeld in het ontwerp- belastingverdrag zelf.

NRC Webpagina's
16 januari 2001

Den Haag

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad