NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICEDossier Belastingplan 2001

Nieuws

Hoofdpunten van het plan

Achtergrond

Kritiek op het plan

Documenten

Links


Ondernemers niet blij met fiscaal plan

Door onze redacteur EGBERT KALSE
ZOETERMEER, 1 NOV. MKB-Nederland en Financiën praatten ondernemers bij over het belastingplan. De onzekerheid blijft groot.

Het was een avond vol problemen, knelpunten en barrières, gisteren in congrescentrum Dekker te Zoetermeer. Werkgeversorganisatie MKB-Nederland hield er samen met het ministerie van Financiën en de ING Bank de laatste van vijf roadshows. Doel van die bijeenkomsten, waarvoor zich ruim 3.000 mensen meer aanmeldden dan er plaatsen waren, was uitleg te geven over de ,,grote uitdagingen'' waar ondernemers de komende jaren voor staan, met name de nieuwe belastingwetgeving.

Minister Zalm (Financiën) hield een exposé over de veranderingen die het nieuwe belastingstelsel teweegbrengt. Hij richtte zich specifiek op de zogenoemde 'meesleep- en meetrekregeling', die vorige week ten gunste van de ondernemers werd verruimd. Het wordt iets makkelijker een bedrijfspand te verhuren aan de onderneming van een familielid.

MKB-voorzitter Hans de Boer gaf in zijn toespraak aan op hoofdlijnen met het plan akkoord te zijn. Toch waren er nog wel ,,een paar puntjes'' waar hij het niet mee eens was, zo bleek. De eis dat ondernemers hun bedrijf alleen belastingvrij mogen overdoen aan derden als die al drie jaar werkzaam zijn in het desbetreffende bedrijf noemde De Boer ,,belachelijk''. Hij pleitte daarnaast wederom voor de invoering van een vierde belastingbox, specifiek voor ondernemers. Daarin zouden zowel zogenoemde IB-ondernemers - die geen BV of NV hebben en nu via het progressieve stelsel inkomstenbelasting betalen - als 'reguliere' ondernemers moeten komen.

De ondernemers hoorden de beide kopstukken betrekkelijk gelaten aan. Toen Zalm eenmaal vertrokken was, barstte het geweld ineens los. In plaats van de veronderstelde onwetendheid bij de ongeveer 1.200 aanwezigen overheerste gedetailleerde kritiek op de nieuwe plannen. Ondernemend Nederland weet precies wat er per 1 januari 2001 verandert en het is er niet blij mee.

Een forum onder leiding van PvdA'er en oud-ondernemer R. Hindriks had grote moeite aan de eigen agenda vast te houden omdat de vragen uit de zaal de discussie domineerden. Snerend vroeg een ondernemer of het voorstel de telefoonrekening voortaan uit te splitsen naar zakelijk en privégesprekken een zelfde fijne regeling behelsde als de 'briljante' kilometeradministratie die ondernemers moeten gaan bijhouden. En hoe moet een ondernemer in het nieuwe stelsel eigenlijk aantonen dat hij een zogenoemd man-vrouw-bedrijf voert, waarin de vrouw een evenredig deel van de bedrijfsvoering voor haar rekening neemt?

Bottom-line van de vele kritiek was dat de ondernemers een enorme vergroting van de administratieve lasten vrezen. In een van de eerdere roadshows had de Rotterdamse hoogleraar L. Stevens het al pakkend samengevat. ,,Ondernemers'', zei hij toen, ,,u hebt het aan uzelf te danken. We leven in een ingewikkeld land, en dan heb je ingewikkelde wetgeving nodig.''

Op de vraag wanneer nu eindelijk eens definitief duidelijkheid over het plan kan worden verkregen volgde een even simpel als onthutsend antwoord: nooit. B. Bongers van het College van Belastingadviseurs gooide later op de avond nog wat olie op het vuur door zichzelf openlijk af te vragen wanneer de eerste ondernemer naar de rechter zou stappen om de volgens hem nog steeds discriminerende meesleep- en meetrekregeling aan te vechten. Applaus was zijn deel, maar de onzekerheid over de gevolgen van het nieuwe stelsel werd er onder de aanwezigen alleen maar door vergroot.

NRC Webpagina's
1 NOVEMBER 2000

Den Haag

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad