NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier Belastingplan 2001

Nieuws

Hoofdpunten van het plan

Achtergrond

Kritiek op het plan

Documenten

Links


Voorstel coalitiepartijen voor een 'combi- belastingkorting'

Extra fiscale korting gezinnen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 JAN. Gezinnen met jonge kinderen tot 12 jaar krijgen volgend jaar een extra fiscale korting van ongeveer 400 gulden per kind per jaar. Het plan kost ongeveer 400 miljoen gulden. Dat kan binnen de begroting van de belastinherziening worden opgelost.

Dit zijn de drie coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 gisteravond overeengekomen. De fracties willen een zogenoemde 'combi- belastingkorting' voor arbeid en zorg. "Deze mensen maken vaak hoge kosten door te werken en daardoor betaalde kinderopvang te moeten regelen", zegt PvdA'er Bos in een toelichting op zijn voorstel. Vandaag legt de coalitie haar voorstel aan staatssecretaris Vermeend (Financiën) voor bij de behandeling van de Belastingherziening 2001. Coalitiepartijen PvdA en D66 willen tevens een inkomensafhankelijke kinderkorting voor alle ouders, ook de niet- werkenden, van ongeveer 200 gulden. Deze aftrek geldt alleen voor de eerste twee inkomensschijven. Mensen die meer dan 100.000 gulden verdienen krijgen de korting niet. De verwachting is dat behalve de VVD de hele Kamer met dit voorstel akkoord zal gaan. De twee coalitiepartners willen hiervoor een bedrag van 125 miljoen gulden reserveren.

De nieuwe 'combi-korting' voor gezinnen met kinderen moet volgens de drie fracties betaald worden door de arbeidskorting (een korting voor werkenden) voor iedereen te verlagen van 1.847 naar 1.770 gulden per jaar. Werkenden zonder kinderen gaan er dan iets op achteruit.

Vermeend staat naar verluidt positief tegenover het voorstel van de coalitiepartijen, maar voelt niets voor een verlaging van de arbeidskorting. Onlangs verhoogde hij die korting nog van ongeveer 1.500 gulden naar 1.847 gulden om onder meer de middeninkomens meer te laten profiteren van de belastingherziening. De arbeidskorting moet het verschil tussen werk en uitkering vergroten en heeft zo een positief effect op de werkgelegenheid. Ingewijden melden wel dat Vermeend, als de Kamer volhardt in haar voorstel, een andere, simpeler oplossing weet voor de extra korting voor gezinnen met kinderen. Dankzij de verlaging van de WW-premies had het kabinet ineens ruim een miljard gulden meer te besteden dan gepland. De verhoging van de arbeidskorting kostte ongeveer 830 miljoen gulden, en Vermeend heeft dus nog 180 miljoen gulden wisselgeld over.

De regeringspartijen zijn het ook eens geworden over een voorstel om mensen die in het verleden een pensioentekort hebben opgelopen meer fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden te bieden.

NRC Webpagina's
21 JANUARI 2000

Den Haag

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad