NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier Belastingplan 2001

Nieuws

Hoofdpunten van het plan

Achtergrond

Kritiek op het plan

Documenten

Links


Belastingplan gunstig voor alle inkomens


Staatssecretaris Vermeend en minister Zalm (Financiën) hebben gisteren wijzigingen van hun belastingplan naar de Tweede Kamer gezonden.

Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 12 JAN. Alleenstaande ouderen en mensen met een middeninkomens profiteren het meest van de wijzigingen die het kabinet deze week heeft aangebracht in het belastingplan. Nagenoeg alle inkomens gaan er na de wijzigingen meer op vooruit dan in het oorspronkelijke plan. De WW- premie voor werknemers zal volgend jaar worden verlaagd met 0,9 procent tot 5,2 procent.

Ouderen en mensen met een middeninkomen zouden er in de oorspronkelijke plannen het minst op vooruit gaan. Voor AOW-ers met een aanvullend pensioen van 40.000 gulden is het inkomenseffect nu gecorrigeerd: van een achteruitgang van 0,6 procent naar een vooruitgang van 1,1 procent. Mensen met een middeninkomen (70.000 gulden) gaan er 1,0 procent, 0,7 procent-punt meer dan in het oorspronkelijke plan.

Daarnaast is er nog een groot aantal andere wijzigingen doorgevoerd. Zo wordt de ouderenkorting voor inkomens tot ongeveer 58.000 gulden verhoogd van 377 naar 442 gulden. Ouderen met een inkomen hoger dan 58.000 gulden zien hun ouderenkorting van 96 gulden echter verdwijnen.

De aflossingsvrije hypotheek met onbeperkte looptijd wordt aangepakt. Omdat een 'normale' hypotheek een looptijd heeft van gemiddeld dertig jaar, stellen Zalm en Vermeend de aftrekbaarheid van de hypotheekrente van een aflossingsvrije hypotheek met onbeperkte looptijd ook vast op maximaal dertig jaar. Deze hypotheek-vorm, waarbij alleen rente wordt betaald en het geleende bedrag in principe nooit wordt afgelost, heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. In 1994 had 3,4 procent van de hypotheekgevers een dergelijke hypotheek, in 1998 was dat gestegen tot 17,5 procent. De arbeidskorting, een belastingaftrek voor werkenden, gaat voor alle inkomensgroepen gelden. Mensen met een kleine deeltijdbaan (tot 50 procent van het wettelijk minimumloon) krijgen een arbeidskorting die analoog aan het inkomen oploopt tot maximaal 275 gulden. Mensen met een grotere baan krijgen een arbeidskorting die oploopt tot 1.847 gulden bij een inkomen dat gelijk is aan het wettelijk minimumloon of meer.

De kosten die de aanpassingen van het belastingplan met zich meebrengen worden binnen de begroting voor het oorspronkelijke plan opgelost, waarvoor een lastenverlichting van vijf miljard gulden is voorzien. Daartoe zijn wel enkele aanpassingen nodig, onder meer van de belastingschijven. Het tarief van de nieuwe eerste schijf wordt met 0,35 procent-punt verlaagd, de nieuwe tweede schijf wordt met 4.500 gulden verlengd en de nieuwe derde schijf wordt met 6.700 gulden verkort. In het oorspronkelijke plan zouden mensen met een inkomen van 101.659 gulden het toptarief gaan betalen, in de gewijzigde plannen vangt het toptarief aan bij 99.459 gulden.

Schulden tot ongeveer 5.500 gulden hoeven niet meer bij de fiscus gemeld.

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2000

Den Haag

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad