U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Botsing dreigt tussen Frankrijk en EU over BSE

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 17 FEBR. Tussen Frankrijk en de Europese Commissie dreigt een geschil over BSE, dat wil zeggen over de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen in verband met de mogelijkheid dat schapen en geiten lijden aan BSE (gekkekoeienziekte).

Het Franse bureau voor voedselveiligheid (Afssa) wil veel strengere maatregelen dan Europese wetenschappers deze week de Europese Commissie hebben voorgesteld. De Commissie kijkt bij het bepalen van een eigen standpunt over noodzakelijke maatregelen echter alleen naar het advies van de Europese wetenschappers, omdat deze volgens een woordvoerster over de vereiste " bevoegdheden en autoriteit beschikken".

Het probleem lijkt als twee druppels water op een meningsverschil dat het Franse bureau in 1999 had met Europese wetenschappers over de veiligheid van Brits rundvlees. Op advies van Afssa verbood de Franse regering toen de invoer van Brits rundvlees, dat volgens de wetenschappelijke adviseurs van de Commissie geheel veilig voor de consumenten was. Frankrijk werd daarna door de Commissie beschuldigd van het schenden van de regels voor de interne markt door ten onrechte de invoer van Brits rundvlees te belemmeren.

Bronnen bij de Commissie sluiten niet uit dat een soortgelijk probleem met de interne markt ontstaat als de Franse regering het advies van Afssa over schapen en geiten opvolgt.

Als de meerderheid van de andere lidstaten van de Europese Unie op voorstel van de Europese Commissie besluit tot minder verregaande maatregelen dan Frankrijk, kan de Franse regering opnieuw invoer van vlees uit andere landen verbieden.

Omdat er al langer sterke aanwijzigen dat BSE ook bij schapen en geiten voorkomt, moeten sinds vorig jaar de risico-organen uit deze dieren worden verwijderd. De milt van alle dieren moet worden vernietigd en bij dieren ouder dan twaalf maanden moet ook de kop met hersenen, ogen en amandelen en het ruggemerg weggehaald worden.

Het Brusselse overkoepelende wetenschappelijk comité adviseerde deze week de Europese Commissie om meer onderzoek naar BSE bij schapen en geiten te doen en daarna mogelijk te beslissen over uitbreiding van de lijst van organen die verwijderd moeten worden, omdat hun consumptie tot besmetting met BSE kan leiden.

Het Franse Afssa heeft de Franse regering echter geadviseerd om alleen nog schapen en geiten bij de slager toe te laten, waarvan de kop met hersenen en ogen en de ruggengraat zijn verwijderd als de dieren ouder zijn dan zes maanden en waarvan amandelen, milt en ingewanden zijn weggehaald bij alle dieren, ongeacht hun leeftijd.

Het opmerkelijke is dat net als bij het Britse rundvlees, de Franse wetenschappers zich op precies dezelfde wetenschappelijke gegevens baseren als hun collega's in Brussel. Zelfs is er een wetenschapper, de Franse professor Dominique Dormont, die zowel bij het Brusselse als bij het Franse advies een rol speelt.

Dormont heeft in Frankrijk de reputatie de grootste deskundige op het gebied van voedselveiligheid te zijn. Het advies van Afssa aan de Franse regering is opgesteld naar aanleiding van een rapport dat een comité onder zijn voorzitterschap heeft opgesteld. In Brussel is Dormont een onopvallend lid van een wetenschappelijke ad-hoc werkgroep over BSE. Op grond van wetenschappelijk onderzoek van deze werkgroep heeft het Brusselse overkoepelende wetenschappelijke comité de Commissie minder strenge maatregelen aanbevolen. Dat laatste comité staat ook onder voorzitterschap van een Fransman, Gérard Pascal, wetenschappelijk directeur van het Institut National de la recherche Agronomique, die als deskundige op het gebied van voedselveiligheid een rivaal van Dormont is.

NRC Webpagina's
17 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad