U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Brinkhorst: landbouw grootschalig houden

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 12 FEBR. Minister Brinkhorst (Landbouw) denkt niet dat landbouw veiliger wordt door deze extensiever en kleinschaliger te maken. "Intensieve en grote bedrijven doen het vaak beter als het gaat om het milieu", zei hij vanmorgen tijdens een bezoek aan Oostenrijk. Ook biologische landbouw ziet hij niet als vanzelfsprekende remedie tegen de BSE-crisis.

Brinkhorst deed zijn uitspraken tijdens een forum in Wenen over de uitbreiding van de Europese Unie. In zijn toespraak liep hij enige punten langs die het Europese landbouwdebat domineren sinds de huidige BSE-crisis, zoals de opkomst van de biologische landbouw, het terugbrengen van de productie en het garanderen van de voedselveiligheid. Hij verpakte zijn opmerkingen als kritiek aan het adres van de Duitse groene minister van landbouw Renate Künast, die vorige week een omvangrijk hervormingsprogramma presenteerde.

Künast wil de biologische landbouw uitbreiden tot een aandeel van twintig procent. Brinkhorst heeft daar bedenkingen bij. Biologische landbouw is alleen een oplossing als daar voldoende vraag naar is, hield hij zijn gehoor vanmorgen voor. In Nederland is het aandeel van de biologische landbouw nu 1,5 procent. Volgens het Platform Biologica ontwikkelt de biologische landbouw zich in Nederland te langzaam om de stijging naar tien procent, die Brinkhorst als doel heeft gesteld, te bereiken.

De minister vindt evenwel dat de omvang van de biologische landbouw zich moet richten naar de vraag. Brinkhorst heeft ook twijfels over de ook in Nederland optredende tendens naar multifunctioneel landgebruik. Daarbij hebben boeren behalve uit landbouw ook inkomsten uit nevenactiviteiten als natuurbeheer en toerisme. "Het grootste deel van de landbouwproductie zal in zeer gespecialiseerde bedrijven worden bereikt", aldus Brinkhorst.

Brinkhorst onderstreepte dat Nederland afkeurend staat tegenover de uitbreiding naar Oost-Europa van Europese quotaregelingen voor melk en suiker en van productieregulerende dierrechten. De Europese budgetten kunnen beter gebruikt worden voor het verminderen van het aantal boeren in Oost-Europa, aldus Brinkhorst.

NRC Webpagina's
12 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad