U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Spanje verbiedt door BSE rituele schapenslacht

Door onze correspondent
MADRID, 3 FEBR. Na het reglement voor het stierenvechten, dreigt nu ook het grote offerfeest van de moslims in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla verstoord te worden door maatregelen ter voorkoming van de gekkekoeienziekte.

Het wordt dit jaar verboden om de duizenden schapen tijdens het begin maart te houden offerfeest thuis te slachten. In plaats daarvan moeten de schapen naar een erkende slachterij om te voorkomen dat de risicodelen van het schaap, de kop en de ruggengraat, voor consumptie worden verwijderd.

Volgens de imams van de islamitische gemeenschap in de enclaves moet de slacht naar de letter van de koran plaatsvinden, dat wil zeggen direct na afloop van het middaggebed. Gezien de toevoer van de duizenden schapen zou dat een totale overbelasting van de slachterijen betekenen. Het idee van meer flexibele islamistische gebedsgemeenschappen om symbolisch een schaap te slachten (zoals de koran voorziet in tijden van nood en tegenspoed) is door een meerderheid van de geestelijk leiders van de hand gewezen.

Eerder besloot de regering al dat in verband met de gekkekoeienziekte gedode vechtstieren voortaan verbrand moeten worden. De stierenstaart is inmiddels van het Spaanse menu verdwenen. En afgelopen week werden eveneens de laatste chuletons - sappige, massieve osse- en koeienkarbonades - genuttigd. Het vlees zal voortaan zonder het traditionele bot worden opgediend.

Of dat laatste ook echt altijd zal gebeuren is nog de vraag. De Spaanse politie heeft de afgelopen weken een groot aantal overtredingen van de maatregelen geconstateerd. In totaal werden meer dan driehonderd dode koeien aangetroffen die door hun eigenaars waren gedumpt. Meer dan tweeduizend processen verbaal werden opgemaakt in slachterijen, bij veeboeren en fabrieken van veevoer.

In Spanje zijn tot dusver vijftien gevallen van de gekkekoeienziekte geconstateerd. Tot voor kort beweerde de Spaanse overheid met grote stelligheid dat de ziekte Spanje had overgeslagen. De Europese Unie heeft nu zware kritiek op de trage aanpak in Spanje. Voormalig minister van Landbouw en tegenwoordig vice-voorzitter van de Europese Commissie, Loyola de Palacio, blijkt vanaf 1996 Brusselse verzoeken om maatregelen te hebben genegeerd.

NRC Webpagina's
3 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad