U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Texaanse koeien uit het slachtcircuit

Door onze correspondent
WASHINGTON, 31 JAN. In de Amerikaanse staat Texas zijn gisteren 1.222 koeien vrijwillig opgekocht door het veevoederbedrijf Purina Mills, dat in strijd met de voorschriften beendermeel in zijn product had gemengd. De koeien waren een week in quarantaine gehouden voor onderzoek naar eventuele besmetting met de gekkekoeienziekte BSE.

De voedselveiligheidsdienst FDA stelde vast dat de kans op besmetting 'miniscuul' is, omdat de dieren elk slechts 28 gram beendermeel binnen hadden gekregen en dit product afkomstig was van BSE-vrije, Amerikaanse runderen. Purina Mills kreeg een pluim van de FDA voor het melden van de fout en de aankoop van de koeien, die nu voor alle zekerheid buiten het slachtcircuit voor menselijke consumptie worden gehouden.

De FDA ontdekte enkele weken geleden dat honderden veevoederbedrijven het verbod op diermeel overtreden. Daardoor rezen er buiten de agrarische sector kritische vragen over mogelijke mazen in de regelgeving, waardoor Amerikaans vee toch blootgesteld kan worden aan BSE-besmetting. Maar de veehouders en de overheid zijn vol vertrouwen dat de gekkekoeienziekte dit continent niet heeft bereikt. Dat bleek maandag nog, na een bijeenkomst van alle betrokkenen in Washington.

De geldende maatregelen om te voorkomen dat BSE zich verspreidt, mocht de ziekte worden ontdekt, worden voldoende geacht. Belangrijkste wapen is sinds 1997 een verbod op het mengen van diermeel in het krachtvoer. De landbouwindustrie beloofde opnieuw strikt toe te zien op de naleving daarvan.

Een woordvoerder van de National Cattlemen's Beef Association zei na afloop van de bijeenkomst dat hij overtuigd was dat de Amerikaanse regels solide genoeg zijn om de ziekte te weren: "En het gezag van de autoriteiten om de naleving van die regels af te dwingen is kogelbestendig."

Toch werden de Verenigde Staten zich er eind vorige week, toen het nieuws over de Texaanse koeien in quarantaine bekend werd, opeens van bewust dat het veilige gevoel van een BSE-vrij leven misschien niet voor altijd stand zou houden. McDonald's verklaarde onmiddellijk dat zijn hamburgers geen enkel gevaar opleverden.

Tot nu toe heeft Amerika weinig notitie genomen van de gekkekoeiencrisis die Europa opnieuw treft. Na tien jaar testen is geen enkel geval van BSE in de Verenigde Staten aangetroffen, hebben overheidsdeskundigen verzekerd.

De rundveeteelt is in de Verenigde Staten een belangrijke industrietak, met 100 miljoen dieren. Na de eerste berichten over het probleem in Texas gingen de aandelen van McDonald's en andere bedrijven in de branche scherp omlaag.

De beginnende aandacht in de Verenigde Staten voor de Europese problemen heeft ertoe geleid dat het Amerikaanse Rode Kruis bloeddonors weigert die in totaal zes maanden in Europa hebben gewoond. Dat verbod gold eerst mensen die sinds 1980 een half jaar in Groot-Brittannië hadden gewoond.

De gekkekoeienziekte is voor het eerst aan het licht gekomen in 1984 in Engeland, bij een koe die voedsel met diermeel afkomstig van schapen had verorberd. De schapen zouden hebben geleden aan 'scrapie', een met BSE vergelijkbare ziekte. In de meeste Europese landen werd begin jaren '90 een verbod op het gebruik van diermeel afgekondigd, maar de Verenigde Staten volgden pas in 1997 met zo'n verbod.

NRC Webpagina's
31 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad