U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

'Sector zal zich niet meer herstellen'

Rundveestapel EU moet veel kleiner

Door een onzer redacteuren
BRUSSEL, 30 JAN. De Europese rundveestapel moet volgens de ministers van Landbouw van de Europese Unie drastisch worden verkleind om de gevolgen van de BSE-crisis te boven te komen.

Eurocommissaris Franz Fischler (Landbouw) zei gisteren dat de rundvleessector zich niet meer geheel zal herstellen van de onrust onder consumenten over de gekkekoeienziekte. De ministers van Landbouw hebben de Europese Commissie opdracht gegeven volgende maand te komen met concrete voorstellen voor sanering. Minister Brinkhorst waarschuwde dat ook Nederlandse boeren hun veestapel moeten inkrimpen: "Het is een vrij hard feit dat de structureel lagere consumptie tot minder productie zal leiden."

Fischler noemde de gevolgen van de BSE-crisis "dramatischer dan we een maand geleden konden voorzien". In de hele EU is de consumptie van rundvlees de afgelopen maanden met 27 procent teruggelopen. De Europese export is stilgevallen. Volgens de Commissie dreigen overschotten te ontstaan tussen de 1,7 en 2,3 miljoen ton onverkocht rundvlees, terwijl Europa niet meer dan 1 miljoen ton kan verwerken. De kosten van het bestrijden van de crisis lopen uit de hand. Fischler rekent op minimaal 3 miljard euro extra tot 2005. Dat is bijna drie keer meer dan een gereserveerde ruimte van 1,2 miljard op de landbouwbegroting. Die kosten moeten binnen de landbouwbegroting worden gevonden, zoals de regeringsleiders vorige maand in Nice hebben afgesproken.

De Commissie gaf gisteren ook de eerste gegevens vrij over de gevolgen van de sinds 1 januari geldende testverplichting voor alle geslachte runderen ouder dan dertig maanden. Niet-geteste geslachte runderen van die leeftijd moeten worden opgekocht en vernietigd. Van de 311.000 geteste runderen in de eerste helft van januari bleken 22 dieren besmet met BSE. Bij 10 tot 15 dieren bestaat een vermoeden van besmetting. Tot nu toe zijn volgens de Commissie in totaal 54.000 niet-geteste runderen vernietigd. Tot eind juni zou het in heel Europa gaan om 1,7 miljoen runderen van 30 maanden en ouder. Nederland is vrijgesteld van de opkoopregeling.

NRC Webpagina's
30 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad