U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Opnieuw BSE-koe in Italië ontdekt

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 25 JAN. In Italië is opnieuw een vermoedelijk geval van BSE ontdekt. Het gaat om een vier jaar oude koe uit een boerderij in de buurt van Verona. De leeftijd van het dier en het betrekkelijk lage aantal tests dat is uitgevoerd, vergroten de vrees dat nog meer gevallen worden ontdekt. Italiaanse consumenten laten intussen rundvlees massaal links liggen.

Binnen een paar dagen moet verder onderzoek definitief uitwijzen of het geslachte dier inderdaad leed aan BSE. De koe is opgegroeid op een boerderij met een zestigtal andere koeien. De politie heeft beslag gelegd op deze dieren en is een onderzoek begonnen naar het gebruikte veevoer. Op verscheidene plaatsen zijn de afgelopen dagen onregelmatigheden ontdekt met veevoer. Sinds 1994 is het gebruik van diermeel verboden, maar zeker tot 1997 is dat verbod op grote schaal ontdoken. Bovendien is gebleken dat functionarissen van het ministerie van Gezondheid nog in 1998 hebben gepleit voor het toelaten van 0,15 procent diermeel in veevoer, omdat dat geen gevaarlijke hoeveelheid zou zijn. Eerder deze maand is BSE geconstateerd bij een koe uit een boerderij bij Brescia. Tot dan toe waren Italiaanse koeien BSE-vrij, al is in 1994 BSE geconstateerd bij twee koeien die waren geïmporteerd uit Engeland. Het laboratorium in Padua, in de noordoostelijke regio Veneto, waar het BSE-onderzoek is uitgevoerd, heeft tot nu toe tweehonderd tests gedaan. Ongeveer veertig procent van het Italiaanse rundvlees komt uit de Veneto. Regiobestuurder Giancarlo Conta, verantwoordelijk voor landbouw en handel, pleitte voor de instelling van een nationaal crisiscentrum.

In heel Italië zijn sinds het begin van de maand bijna 8.000 BSE- tests uitgevoerd. Minister van Gezondheid Veronesi waarschuwde gisteren tegen een psychose. Tot een paar weken geleden leken de consumenten te vertrouwen op officiële uitspraken dat het eten van Italiaanse rundvlees geen gevaar opleverde. Maar na de ontdekking van BSE bij Italiaanse dieren nemen veel consumenten het zekere voor het onzekere en stappen over op andere gerechten.

NRC Webpagina's
25 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad