U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

'Bloeddonoren weren wegens risico BSE'

Door onze redacteuren JOEP DOHMEN en WIM KÖHLER
ROTTERDAM, 23 JAN. Mensen die een bloedtransfusie hebben ondergaan zullen in Nederland mogelijk niet meer geaccepteerd worden als bloeddonor. Deze maatregel wordt ernstig overwogen door de stichting Sanquin, de landelijke organisatie van bloedbanken. Volgens Sanquin is het niet onmogelijk dat de gekkekoeienziekte BSE zich via transfusiebloed verspreidt en dan bij mensen een variant van de fatale ziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaakt.

Tot voor kort werd aangenomen dat besmetting alleen via rundvleesproducten verloopt. Maar vorig jaar slaagden onderzoekers erin een schaap te infecteren met het bloed van een met BSE besmet schaap. Om het risico van besmetting uit te sluiten overweegt de stichting Sanquin nu de eisen voor bloeddonoren aan te scherpen. In enkele andere landen geldt al een dergelijk verbod. "Wij worden ontzettend zenuwachtig van alle berichten", zegt secretaris M. de Bruijn van Sanquin.

Het beperken van het aantal bloeddonoren, in Nederland in totaal 640.000, is ook onderzocht door de Gezondheidsraad. Die komt volgende week met een advies aan minister Borst (Volksgezondheid) over Nederlandse maatregelen om de veiligheid van donorbloed te verhogen.

Volgens ingewijden zal de Gezondheidsraad de minister in elk geval adviseren om alle witte bloedcellen uit transfusiebloed te verwijderen. Daarmee volgt de Gezondheidsraad het standpunt van Sanquin. Die pleit al ruim een jaar voor de filtering van het transfusiebloed. De filtratietechniek (ALD, algehele leukocytendepletie) vermindert de BSE- besmettingskans.

Minister Borst verbood vorig jaar Sanquin nog om al het transfusiebloed te filteren. Ze wilde eerst het advies van de Gezondheidsraad afwachten. Borst zei "geen maximale maar optimale veiligheid" na te streven. De Bruijn: "Het filteren van al het bloed kost 40 miljoen gulden op jaarbasis, maar is echt noodzakelijk. Het moet ook zo snel als mogelijk gebeuren. In veel andere Westerse landen is het al praktijk." Mocht Borst akkoord gaan, dan duurt het volgens Sanquin nog zeker negen maanden voordat al het bloed kan worden behandeld.

De Gezondheidsraad studeerde ook op de mogelijkheid om iedereen die langer dan een half jaar in Groot-Brittannië heeft verbleven in de meest risicovolle BSE-periode, tussen 1980 en 1996, uit te sluiten als bloeddonor. Deze maatregel lijkt weinig zinvol. Volgens De Bruijn wordt het risico er niet wezenlijk door beperkt. De Bruijn: "In diezelfde periode is namelijk ook in Nederland veel vlees uit Engeland gegeten."

NRC Webpagina's
23 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad