U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Spanje heeft twee nieuwe BSE-koeien

Door een onzer redacteuren
OVIEDO, 20 JAN. De regering van de Spaanse regio Asturië heeft bevestigd dat twee nieuwe gevallen van de gekkekoeienziekte BSE zijn ontdekt. Daarmee is het aantal koeien met de ziekte in Spanje op zeven gekomen. Voor het eerst is de ziekte geconstateerd in de regio in het noordwesten van het land. De andere vijf gevallen waren in de regio's Galicië (drie) en Castilië- Leon (twee). Van twee andere koeien wordt nog onderzocht of ze aan BSE leden.

Een hoge ambtenaar van het Spaanse ministerie van Landbouw heeft gisteren ontslag genomen. Quintiliano Perez Bonilla raakte in opspraak door onthullingen in de media. Zijn familie blijkt een diermeelfabriek en een van de grootste varkensboerderijen van Spanje te bezitten. De oppositie eiste zijn aftreden, maar volgens de regering was er niets aan de hand. Volgens haar had de familie van Perez Bonilla nooit van diens functie geprofiteerd. Tegelijkertijd heeft het Spaanse Rode Kruis aangekondigd geen gedoneerd bloed meer aan te nemen van mensen die in Engeland hebben gewoond, wegens BSE-gevaren. De Spanjaarden eisen dat eerst bewezen wordt dat het bloed vrij is van de menselijke BSE-variant Creutzfeld-Jacob. Sommige wetenschappers vrezen dat de mogelijk fatale hersenziekte Creutzfeld-Jacob ook wordt overgedragen via bloed.

In Frankrijk hebben boeren gisteren twintig rechtszaken aangespannen tegen ministers die zij ervan beschuldigen te weinig te doen om hen te helpen na de BSE-crisis daar. Jean-Francois Cesbron, president van de boerenvakbond FDSEA in west-Frankrijk zegt dat de aanklachten premier Lionel Jospin en minister van Landbouw Jean Glavany betichten van het 'weigeren van hulp aan mensen die gevaar lopen'. Deze Franse wet slaat normaalgesproken op voorbijgangers die slachtoffers van ongeluk niet helpen. Er staat een boete en een gevangenisstraf op.

"De regering heeft ons in de steek gelaten", aldus vakbondsleider Cesbron. " Wij hebben geen geld om van te leven. Er zijn mensen in de regering die verantwoordelijk zijn en die schuldig zijn terwijl wij boeren lijden onder de gevolgen." Volgens Cesbron moeten ook de importeurs van verkeerde koeien-voer - dat BSE veroorzaakt - terecht staan. Zij importeerden voer uit Groot-Brittannië dat in dat land al was verboden.

NRC Webpagina's
20 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad