U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Kamer wil één ministerie voor voedselveiligheid onder Borst

Negende BSE-geval ontdekt in Olst

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 JAN. In Olst (Overijssel) is bij een zevenjarige koe gekkekoeienziekte BSE vastgesteld. Het is het negende geval in Nederland. Dat heeft het ministerie van Landbouw gisteren bekend gemaakt. Het ministerie onderzoekt, zegt een woordvoerster, of veehouder en veearts, die allebei verplicht zijn om een vermoed geval van BSE te melden, het ziektegeval bewust niet hebben vermeld.

In tegenstelling tot de acht eerdere gevallen, die zijn ontdekt na vermoedens van dierenarts, is het nieuwe BSE-geval ontdekt door een steekproef. De dierenarts had het dier wegens ziekte afgemaakt op het bedrijf in Olst, maar heeft de diagnose BSE niet gesteld, of niet gemeld.

De ontdekking door een steekproef lijkt een eerste bevestiging van vermoedens van deskundigen dat er nog tientallen gevallen van BSE in Nederland zullen worden ontdekt, nu sinds 1 januari alle geslachte runderen ouder dan dertig maanden op BSE worden getest in de laboratoria van ID-Lelystad. De 11.000 tot nu toe uitgevoerde testen hebben overigens nog geen nieuwe gevallen opgeleverd. Het ministerie van Landbouw is een reclamecampagne begonnen om de consumenten voor te bereiden op de ontdekking van nieuwe gevallen.

Bij de BSE-koe uit Olst is al op 20 december een hersenmonster genomen, volgens de tot 1 januari geldende maatregel om per steekproef BSE- onderzoek te doen bij dieren die op de boerderij zijn gestorven en of ziek bij de noodslachter zijn aangeboden. De uitslag liet op zich wachten omdat ID-Lelystad eind december alle testcapaciteit nodig had voor het testen van geïmporteerd Duits vee dat in Nederland wordt geslacht. Het bedrijf in Olst is sinds 4 januari gesloten. Vandaag zouden alle 128 koeien op het bedrijf worden afgevoerd en verbrand.

De Tweede Kamer is unaniem van mening dat er een einde moet komen aan de huidige verdeling van de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid in Nederland over twee ministeries, Volksgezondheid en Landbouw. Er is evenwel verdeeldheid over het voorstel van minister Brinkhorst (Landbouw) voedselveiligheid net als in Duitsland exclusief onder te brengen bij een nieuw ministerie voor Consumentenbelangen en Landbouw. Een meerderheid in de Kamer (PvdA, CDA, SP) vindt dat de voedselveiligheid moet vallen onder minister Borst (Volksgezondheid). PvdA en CDA hebben kritiek op gedeelde verantwoordelijkheid van Volksgezondheid en Landbouw voor de Nederlandse Voedselautoriteit (NVA) in oprichting. De NVA moet voor het einde van deze kabinetsperiode in 2002 gaan fungeren als centrale controle-instantie voor de veiligheid van de productie, verwerking en consumptie van voedsel, besloot het kabinet in december.

D66 vindt dat voedselveiligheid juist wel bij Landbouw hoort. Volgens D66- woordvoerder P. ter Veer bestaat daarover geen tegenstelling binnen D66, de partij van Borst en Brinkhorst. Voor VVD zijn beide ministeries bespreekbaar, ChirstenUnie en Groenlinks willen "wel nadenken" over het onderbrengen van voedselveiligheid bij landbouw. SGP was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

NRC Webpagina's
12 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad