U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Minister wil Duits voorbeeld volgen

Brinkhorst: belang consument voorop

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG/BERLIJN, 11 JAN. Het belang van de consument gaat voor dat van de boer. Dat zegt minister L.J. Brinkhorst, die in de Duitse herziening van het landbouwbeleid een argument ziet om ook in Nederland de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid onder te brengen bij het ministerie van Landbouw.

Naar aanleiding van de vervanging van de Duitse minister van Landbouw Karl-Heinz Funke door de Groene Renate Künast, sprak Brinkhorst vanmorgen desgevraagd van "een aardverschuiving in het grootste Europese landbouwland". Künast wordt minister van Consumentenbelangen én Landbouw. Dit is niet zomaar een naamswijziging. Het maakt duidelijk dat de Duitse regering het landbouwbeleid wil ombuigen in de richting van voedselveiligheid.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) verklaarde gisteren bij de benoeming van Künast dat de BSE-crisis "herbezinning op het landbouwbeleid noodzakelijk" maakt. "Alleen personele wijzigingen zijn niet genoeg", zei Schröder. Hij streeft niet alleen in Duitsland, maar ook op Europees niveau naar een consumentvriendelijker landbouwpolitiek. Dat is volgens hem nodig om het vertrouwen van de consument terug te winnen. "De veranderingen moeten in de winkel beginnen", aldus Schröder. Volgens Brinkhorst duidt de Duitse wending erop dat "we zo niet verder kunnen in Europa." Hij heeft scherpe kritiek op het Europese landbouwbeleid, dat gecoördineerd wordt door landbouwcommissaris Franz Fischler. Volgens Brinkhorst hebben daardoor economische motieven te veel voorrang gekregen boven volksgezondheid. "De Europese Commissie is jarenlang nalatig geweest bij de aanpak van de BSE-crisis doordat de coördinatie is handen is van Landbouw." Hij pleit voor "meer macht" voor de Eurocommissaris van Consumentenbelangen en Voedselveiligheid, David Byrne tegenover Fischler. " Byrne is nog te veel de junior partner in het landbouwbeleid."

De regering bindt met de benoeming van Künast de strijd aan met de machtige landbouwlobby in Duitsland. "De Boerenbond moet rekenen op vermindering van zijn invloed. De positie van de consument en de biologische landbouw zal worden versterkt," aldus Schröder.

In een gesprek vandaag met deze krant noemt de Duitse boerenbondleider Gerd Sonnleitner de discussie over de biologische landbouw "een schijndebat". De praktijk wijst volgens hem uit dat de klanten niet bereid zijn de hoge prijs voor biologische producten te betalen.

NRC Webpagina's
11 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad