U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Op de Alpenweide zaait BSE ongeloof en woede


Beieren is het zwaarst getroffen in de Duitse BSE-crisis, die gisteren twee ministers de kop kostte. Hele kuddes worden geslacht. Waanzin, vinden Beierse boeren.

Door onze correspondent MICHéLE DE WAARD

FRIEDERSRIED, 10 JAN. Gestoken in een blauwe overall en met een dikke wolle muts op het hoofd is boer Adam Ries druk bezig het terrein bij zijn boerderij schoon te spuiten nadat al z'n koeien zijn weggehaald. "Er moesten wel koppen rollen in de BSE-crisis", zegt de boer in het Bayerische Wald. Ries is een van de tien boeren in Duitsland die door BSE zijn getroffen. "Er móest iets gebeuren. Ministers hebben informatie achtergehouden, waarschuwingen genegeerd en deden alsof ze van niets wisten. Dat klopt natuurlijk niet."

Boer Ries hoopt dat de regering-Schröder na het aftreden gisteravond van Landbouwminister Karl-Heinz Funke en minister Andrea Fischer van Volksgezondheid de BSE-problemen eindelijk serieus te lijf gaat.

De boeren in Beieren zijn woedend op de politici, in Berlijn, Brussel en op hun eigen ministers in München. Ook Ries. Nergens in Duitsland is BSE zo hard aangekomen als in Beieren waar de meeste boeren wonen, 200.000 van de 530.000 boeren. Uitgerekend in de vrijstaat waar de kleine boer op de Alm (Alpenweide) wordt gekoesterd zijn de meeste BSE- gevallen ontdekt: zes van de tien. Een schijntje afgezet tegen de 180.000 BSE-koeien, die de laatste tien jaar in de hele Europese Unie zijn vastgesteld waarvan 99 procent in Groot-Brittannië. "Maar toen het eerste BSE-geval in Duitsland bekend werd - op 24 november - ging door het hele dorp een schok", zegt boer Ries. "Duitsland gold als BSE- vrij, had Funke [minister van Landbouw] ons steeds verzekerd. BSE was een Engels probleem, dat nauwelijks buiten het eiland voorkwam. We hebben hem allemaal geloofd."

Al twintig jaar heeft Ries (50) zijn boerderij in Friedersried in het noord-oosten van Beieren bij de Tsjechische grens. Als een "voorbeeldig familiebedrijf" staat de nering bekend die hij samen met zijn vrouw Hildegard en zoon Andreas drijft. Juist bij Ries zijn de 206 koeien altijd helemaal " volgens het leerboekje" verzorgd, verzekert Rudolf Reisinger, leider van de lokale Boerenbond in het nabijgelegen Cham. De familie heeft volgens hem altijd uiterst correct geopereerd en kan de hele bedrijfsvoering met papieren onderbouwen. Ries zegt dat hij nooit diermeel kocht en nooit voer bij buitenlandse handelaren.

Met tranen in de ogen zag de familie Ries de afgelopen dagen machteloos toe hoe de hele kudde werd weggehaald nadat vorige maand bij zijn koe Sulte na de slacht BSE was ontdekt. Honderden boeren uit het dorp en de omgeving waren het afgelopen weekeinde met spandoeken naar Ries' boerderij gekomen om te protesteren tegen de massale slachting. 'Wij zijn bij de dieren! Maar waar is Stoiber nu?', vroegen ze zich af, doelend op de Beierse minister-president. "Waanzin", noemt Ries het slachten van de hele kudde. "Als alle koeien moeten worden gedood, staat ons hele bestaan op losse schroeven. We krijgen wel een deel van de schade vergoed maar het duurt vele jaren voor je weer een kudde bij elkaar hebt die volop melk geeft. En wie verzekert me dat nieuwe kalveren die ik koop geen BSE hebben?", zegt Ries.

NRC Webpagina's
10 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad