U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Duits crisismanagement faalt

BSE-zaak leidt tot vertrek ministers

Door onze correspondent MICHéLE DE WAARD
BERLIJN, 10 JAN. Het gebrekkige crisismanagement in de BSE-affaire heeft in Duitsland tot het aftreden geleid van minister van Volksgezondheid Andrea Fischer (Groenen) en minister van Landbouw Karl-Heinz Funke (SPD).

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft hun vertrek meteen aangegrepen om de politieke kleur van beide ministeries te wisselen. Na spoedberaad in de rood-groene coalitie is vanmorgen besloten dat Landbouw in handen komt van de Groenen. Het kabinet stuurt naar aanleiding van de BSE-crisis aan op een ingrijpende verandering van de agrarische politiek. Nieuwe minister wordt Renate Künast, een van de twee voorzitters van de Groene Partij.

Ulla Schmidt, plaatsvervangend voorzitter van de SPD-fractie, volgt Andrea Fischer op als minister van Volksgezondheid. Schmidt, fractiespecialist voor sociaal beleid, wordt bijzonder competent geacht en in staat de noodzakelijke hervorming van de gezondheidszorg op gang te brengen.

Tijdens een persconferentie gisteravond in Berlijn nam Fischer ruiterlijk de verantwoordelijkheid op zich voor nalatigheden in de BSE- crisis. Fischer erkende "persoonlijke fouten" te hebben gemaakt bij het hanteren van de problemen rond de gekkekoeienziekte. Haar positie raakte vooral in het geding toen ze vlak voor kerst met Europees commissaris Byrne in de clinch raakte, toen die aanstuurde op een exportverbod van Duitse worst. Fischer wees dit luchthartig van de hand, maar moest enkele dagen later inbinden toen bleek dat bepaalde worstsoorten wel degelijk een risico vormden en uit de handel genomen moesten worden. "Ik moet erkennen dat het vertrouwen van de bevolking in onze bekwaamheid BSE te bestrijden is aangetast", zei Fischer.

Nog in november had minister Funke beweerd dat Duitsland BSE-vrij was. Maar sinds op 24 november de eerste koe met BSE werd ontdekt, zijn er al tien BSE-gevallen aan het licht gekomen. Vandaag werd bekend dat een koe in de deelstaat Baden-Württemberg mogelijk met BSE is besmet.

Funke vond het niet nodig zijn ontslag toe te lichten. De minister, die nog actief boert, lag al weken onder vuur sinds de Europese Commissie hem had verweten dat hij waarschuwingen over BSE-risico's in Duitsland naast zich had neergelegd.

Funke kwam verder in het nauw toen een gedicht van hem bekend werd waarin hij de draak stak met zijn vak. "Is Funke gek geworden", vroeg de Berliner Zeitung. Ook was Funke niet bereid het landbouwbeleid te hervormen zoals Schröder en de Groenen willen.

NRC Webpagina's
10 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad