U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Lage prijs en BSE-angst

Aanvoer van runderen afgenomen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 JAN. De aanvoer van runderen naar de Nederlandse slachterijen is sinds het begin van de BSE-keuringen met zo'n 30 procent teruggelopen. Als oorzaken worden genoemd de lage prijs en 'BSE-angst' bij veehouders.

Sinds 2 januari worden alle slachtrunderen van 30 maanden en ouder gecontroleerd op de gekkekoeienziekte BSE. Dat gebeurt bij het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid in Lelystad. Tot en met afgelopen maandag zijn 8.800 dieren gekeurd. Volgens minister Brinkhorst (Landbouw) zijn vorige week geen nieuwe BSE-gevallen aan het licht gekomen. De minister houdt er wel rekening mee dat de komende tijd meer met BSE besmette runderen worden gevonden. Dit is dan het gevolg van het systematisch testen van de geslachte dieren. Volgens Brinkhorst en minister Borst (Volksgezondheid) neemt niettemin de veiligheid toe, zo betogen ze in een advertentie die dezer dagen in de dagbladen wordt geplaatst. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), die de beschikbare capaciteit van 2.500 tests per dag verdeelt onder de slachterijen, zegt dat er beduidend minder slachtrunderen zijn aangevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. COV-secretaris J. Klessens: "Ik schat zo'n 30 procent. Een zekere BSE-angst bij boeren kan ik niet uitsluiten. Maar het kan ook te maken hebben met marktoverwegingen. De prijs van runderen is niet zo hoog op dit moment." De gevolgen voor een boer zijn groot als een BSE-koe wordt ontdekt. Dan wordt het bedrijf stilgelegd en de veestapel geruimd. Het ministerie van Landbouw betaalt wel een schadevergoeding. LTO Nederland, de belangenorganisatie van boeren en tuinders, zegt geen aanwijzingen te hebben voor een BSE-angst onder boeren. "De dieren moeten toch eens geslacht worden. Als het nu niet is, is het over een paar maanden wel", aldus de LTO-woordvoerder.

De massale BSE-controle verloopt, na enkele aanloopproblemen, naar wens. COV-secretaris Klessens: "In het begin waren er enkele logistieke problemen. Daardoor hingen bij enkele slachterijen karkassen te lang in de koeling en werd het slachtproces opgehouden."

ID-Lelystad garandeert dat de uitslag van ingeleverde monsters binnen 36 uur bekend is. Vorige week, bij het begin van de massale BSE-keuring, liep de wachttijd in incidentele gevallen op tot 48 uur. "Maar over het algemeen hebben wij die 36 uur kunnen waarmaken", zegt een woordvoerder van ID-Lelystad.

NRC Webpagina's
9 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad