U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Strengere controle BSE in Duitsland

Door onze correspondent
BERLIJN, 6 JAN. De Duitse regering heeft gisteren strengere controlemaatregelen aangekondigd tegen BSE. Ook heeft de regering plannen om de biologische landbouw, die op dit moment slechts twee procent van het totaal bedraagt, te stimuleren. Dat hebben minister van Volksgezondheid Andrea Fischer (Groenen) en minister van Landbouw Karl-Heinz Funke (SPD) aangekondigd.

De Duitse oppositie heeft de rood-groene regering verweten maandenlang waarschuwingen van experts over BSE te hebben genegeerd. Zowel consumenten als boeren zijn verkeerd geïnformeerd. Gisteren zijn zowel in Nedersaksen als in Sleeswijk-Holstein nieuwe gevallen van BSE opgedoken.

De partijsecretaris van de CDU Laurenz Meyer uitte gisteren tijdens een speciale crisiszitting van het parlement over BSE hevige kritiek op zowel de Funke als Fischer. Beide ministers hebben minstens zes maanden burgers en boeren van verkeerde informatie voorzien en gegevens onthouden. De Europese Commissie heeft Duitsland al eerder verklaard dat Duitsland al in het voorjaar van 2000 is gewaarschuwd voor BSE. Ook zouden in september vorig jaar rapporten van landbouwspecialisten voorhanden zijn geweest waarin op het gevaar van BSE in Duitsland werd gewezen. Maar de verantwoordelijke ministers hebben deze informatie naast zich neergelegd, aldus partijsecretaris Meyer. Hij verweet beide ministers "ernstige fouten" te hebben gemaakt en herhaalde zijn eerdere eis dat zowel Funke als Fischer dienen af te treden vanwege nalatigheid en gebrekkig crisismanagement.

Bondskanselier Gerhard Schröder liet eerder deze week doorschemeren weinig te zien in het aftreden van beide ministers. Het heeft geen zin in de BSE-crisis allerlei schuldigen aan te wijzen, meende Schröder. Zowel politici als consumenten zijn in het verleden te goedgelovig geweest, aldus de bondskanselier.

Inmiddels heeft Schröder een onafhankelijke commissie ingesteld onder leiding van de president van de Rekenkamer, Hedda von Wedel (CDU), die nalatigheden van ministeries en controle rende instanties in de BSE- crisis moet onderzoeken om herhalingen te voorkomen en betere coördinatie van de controles te bewerkstelligen.

NRC Webpagina's
6 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad