U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

BSE-vrij-garantie op vlees in winkels na snelle controle

Door een onzer redacteuren
LELYSTAD, 4 JAN. Het eerste Nederlandse rundvlees met 'BSE-vrij-garantie' ligt dit weekeinde in de winkel. Sinds dinsdag worden in Nederland alle geslachte runderen ouder dan 30 maanden met behulp van een snelle, Zwitserse test op BSE gecontroleerd.

De massale controle die op last van de Europese Unie wordt uitgevoerd en 500.000 runderen per jaar zal omvatten, is mogelijk door het gebruik van de snelle testmethode. Het centrum van de BSE-bestrijding in Nederland is ID-Lelystad, voorheen de Dienst Landbouwkundig Onderzoek van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). In de laboratoria in Lelystad heerst topdrukte.

De eerste 1.400 BSE-monsters zijn dinsdag in de honderd Nederlandse runderslachterijen genomen door negentig met spoed opgeleide medewerkers van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). Zij doorklieven, als de controle eenmaal in volle gang is, dagelijks 2.300 runderkoppen. Daarna wordt de hersenstam verwijderd en opgestuurd naar Lelystad.

ID-Lelystad ontving dinsdag de eerste monsters. In de loop van gisteren werden de eerste uitslagen bekendgemaakt, allemaal negatief. Vanochtend kon de RVV dan ook voor het eerst partijen rundvlees in de slachterijen vrijgeven. Dat betekent dat dit weekeinde het eerste rundvlees met BSE- vrij-garantie in de schappen ligt.

Met deze nieuwe controle is een belangrijke stap gezet in het veiliger maken van het rundvlees. In wetenschappelijke kring wordt verondersteld dat de mens door het eten van besmette rundvleesproducten een variant van de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob kan krijgen.

Verwacht wordt dat veel nieuwe BSE-gevallen worden ontdekt. Dat bleek eerder ook in Zwitserland. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zegt dat door het massaal testen van de slachtrunderen nu voor het eerst "de ware getallen van BSE in Nederland" boven tafel komen. Het ministerie betaalt de eerste drie maanden de kosten van de grootscheepse controle. Daarna worden de kosten doorberekend aan de consument. Het besluit van de Europese Commissie om per 1 januari 2001 alle slachtrunderen van 30 maanden en ouder een BSE-test te laten ondergaan, kan door maar weinig EU-lidstaten worden uitgevoerd. Alleen Nederland en Denemarken slaagden er in op tijd alle voorbereidingen te treffen.

NRC Webpagina's
4 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad