U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Borst eist opheldering Commissie over BSE

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 DEC. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft de Europese commissie per brief opheldering gevraagd over "de BSE-situatie" in andere lidstaten dan Duitsland. De brief is gericht aan Europees commissaris Byrne voor volksgezondheid en consumentenzaken, mede namens minister Brinkhorst (Landbouw).

"Het is van groot belang dat de Europese Commissie een duidelijke beleidslijn in deze neerzet omdat in dat geval de eventuele noodzaak voor maatregelen door individuele lidstaten wordt weggenomen", aldus Borst. Zij wil in de eerste week van januari een antwoord van de commissaris.

Het verzoek heeft betrekking op die landen waar net als in Duitsland tot 1 oktober van dit jaar zogenoemd risicomateriaal kon worden verwerkt bij de bereiding van vleesproducten als worsten. Die landen zijn onder meer Italië, Spanje, Griekenland, Zweden en Finland. Ook daar geldt pas sinds 1 oktober j.l. een verbod op de verwerking van het risicomateriaal (ruggenmerg, ogen, hersendelen).

Bij de brief van Borst is een schrijven van de Keuringsdienst van Waren gevoegd waarin van de commissie een standpunt wordt gevraagd over het risico "van consumptie van rundvleesproducten uit deze landen, bereid voor 1 oktober 2000". Directe aanleiding voor dit verzoek zijn, volgens de Keuringsdienst, de "berichten in de media". Vorige week vrijdagavond gelastte de Keuringsdienst na uitspraken van Duitse bewindslieden over het risico van rundvleesproducten die voor 1 oktober waren bereid, dat deze waren uit de schappen van de supermarkten moesten worden gehaald. In Duitsland zijn recent zeven gevallen van de gekkekoeienziekte aan het licht gekomen. De besmetting wordt gezien als oorzaak van de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob.

Volgens opgaaf van het ministerie van Landbouw heeft van alle Europese landen Engeland de meeste BSE-koeien: 180.000.

NRC Webpagina's
30 december 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad