U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Kabinet bestemt 350 miljoen voor schade door BSE

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 DEC. De rundvleessector krijgt van het kabinet 350 miljoen gulden als compensatie voor de schade door maatregelen tegen de gekkekoeienziekte BSE. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten. Minister Brinkhorst (Landbouw) zal een deel van het bedrag gebruiken om diervoer op te kopen dat waardeloos is geworden door het gisteren ingevoerde algehele verbod op diermeel in voer voor alle dieren.

De rest is bestemd om tot 1 maart de kosten te vergoeden van het testen van alle geslachte runderen op de gekkekoeienziekte BSE. Naar schatting gaat het daarbij om 150.000 runderen. Per koe kost de test volgens het ministerie 230 gulden. Zesenzestig gulden wordt betaald door de Europese Unie.

Brinkhorst stelt het testen van alle runderen al per 1 januari verplicht. Daardoor ontsnapt Nederland geheel aan het door Europa verplichte opkopen en vernietigen van niet op BSE-geteste runderen vanaf die datum. Brinkhorst had gezegd het onethisch te vinden dat door deze prijsondersteunende maatregel gezonde dieren zouden worden verbrand. Volgens Brinkhorst zijn de keuringsdienst RVV en het testlaboratorium van de AID in Lelystad, die de BSE-testen moeten uitvoeren, vanaf 1 januari klaar om alle geslachte koeien te kunnen testen.

De land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland heeft verheugd gereageerd op de compensatie. J.C. Vogelaar, voorzitter van de vakgroep rundveehouderij, sprak van een "bijzonder knap stukje werk". Ook Jos Ramekers, voorzitter van het Centrale Orgaan voor de Vleessector, is "blij" met het compensatieplan. Hij heeft "wel wat zorgen" over de testcapaciteit van de slachterijen.

NRC Webpagina's
16 december 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad