U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Duitsland: honger dreigt voor kalfjes


ROTTERDAM, 8 DEC. Met een algemeen verbod op diermeel sinds zaterdag en verplichte BSE-tests voor koeien ouder dan dertig maanden sinds woensdag loopt Duitsland een paar weken voor op Europa. De Duitse haast is ingegeven door de schok die de twee BSE-gevallen teweeg hebben gebracht in een land met de illusie dat eigen vlees vrij van vreemde smetten was.

Met die haast komen Duitse boeren ook voor acute problemen te staan. En ofschoon men instemt met drastische acties ten bate van de volksgezondheid - en in niet mindere mate als reddingsactie voor de ingestorte markt van rundvlees - bleek in sommige gevallen het hemd toch nader dan de rok. Zo meldden slachterijen in Sleeswijk-Holstein (epicentrum van de BSE-crisis) begin deze week een groter aanbod dan gebruikelijk van koeien boven de dertig maanden. Het heeft er alle schijn van, dat veehouders nog snel van hun gedoemde dieren afwilden. Groenen-Minister Müller (Milieu) van de deelstaat waarschuwde, dat dit vlees ook in de handel zal komen.

De Beierse voorman van de Duitse boeren, Gerd Sonnleitner, hield woensdag een pleidooi voor uitzonderingsbepalingen op het diermeelverbod ten behoeve van kalveren, waarvoor ondervoeding dreigt. "Wijngums van gelatine zijn nu verboden voor kalveren, maar voor kinderen nog toegestaan", merkte Sonnleitner op. De verschillende deelstaten, zo meldde de Süddeutsche Zeitung gisteren, kunnen ook niet voldoen aan de nieuwe maatregelen mede door gebrek aan testcapaciteit. En dan nog, schreef het Handelsblatt: zestig procent van de runderen wordt al vóór de leeftijd van dertig maanden geslacht. Testen op BSE is dan zinloos. De onzekerheid blijft.

NRC Webpagina's
8 december 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad