U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Gekkekoeientest lucratief


Het in 1997 opgerichte, Zwitserse bedrijf Prionics groeit als kool nu de EU heeft afgekondigd dat volgend jaar miljoenen runderen moeten worden getest op BSE. Het bedrijf verkoopt een test die in hersenweefsel van runderen de aanwezigheid van ziekmakende prionen (die BSE kunnen veroorzaken) kan vaststellen.

"Onze test gaat inmiddels naar alle Europese landen, met uitzondering van Noorwegen, Zweden en Ierland", zegt drs. K. Kalf van Prionics. Volgend jaar verwacht het bedrijf miljoenen exemplaren te verkopen.

Is de test positief, dan wil dat niet zeggen dat het rund BSE heeft. De test toont prionen aan, al in geringe hoeveelheden, en een rund wordt pas ziek als zich grote hoeveelheden ziekmakende prionen in de hersenen hebben opgestapeld. Is de test negatief, dan wil dat ook niet zeggen dat het rund BSE-vrij is. Zo gevoelig is de test niet. Hij biedt geen honderd procent zekerheid. Er kan dus nog steeds een onopgemerkt, ziekmakend prion in het ruggemerg of de hersenen van het rund zitten. Volgens Kalf heeft het geen zin om dieren jonger dan 14 maanden te testen. "Als ze al besmet zijn, dan hebben ze nog maar zo weinig ziekmakende prionen in ruggemerg of hersenen dat onze test ze niet kan aantonen."

NRC Webpagina's
30 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad