U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Mogelijk vlees-importverbod over twee weken

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 23 NOV. Nederland stelt een importverbod in voor niet op BSE getest vlees als Europa binnen tien dagen niet tot uniforme regelgeving komt. Dit is een wens van de coalitiepartijen die minister Brinkhorst (Landbouw) ondersteunt. De Europese ministers van Landbouw bereikten deze week in Brussel geen overeenstemming over deze kwestie.

Aanvankelijk wilde de VVD, samen met enkele oppositiepartijen, met onmiddelijke ingang een invoerverbod. Dan zou in Nederland in de pas gaan lopen met Spanje, Italië en Oostenrijk, die sinds vorige week Frans rundvlees boycotten wegens de onrust die bij consumenten is ontstaan over het fors toegenomen aantal BSE-gevallen in Frankrijk dit jaar. Het Kamerlid Atsma (CDA): "Nederlanders krijgen te eten wat voor Spanjaarden, Italianen en Oostenrijkers is verboden. Dat is onduidelijk voor de consument." De Kamer zal vanavond een besluit nemen.

VVD'er Oplaat zei niet uit politieke overweging een andere motie te steunen. Maar volgens hem moet Frankrijk de kans krijgen om regelgeving op orde krijgen.

Brinkhorst vindt het voldoende het Franse rundvlees als "voorzorgsmaatregel" apart te behandelen in afwachting van Europese afspraken. Het in Frankrijk geldende verbod op de verkoop van 'riskante' eetwaren als zwezerik en T-bonesteak, alsmede een algeheel verbod op dierlijk veevoer, geldt ook voor Franse runderen die in Nederland belanden. Minister Borst (Volksgezondheid) zei gisteravond de kans klein te achten dat Nederlandse burgers met BSE besmet vlees eten en daardoor de dodelijke hersenziekte van Creutzfeldt-Jakob zouden krijgen. "Ik zou het eten van rundvlees niet ontraden", aldus Borst.

In Frankrijk zijn gisteren zes nieuwe gevallen van BSE gemeld. Daardoor is het totaal aantal BSE-koeien dat dit jaar in Frankrijk is ontdekt, opgelopen tot 110. De Spaanse minister van Landbouw, Cañete, bevestigde gisteren het eerste geval van BSE in Spanje. Bij een tweede koe moet een test nog uitsluitsel geven. De Duitse bondskanselier Schröder sprak zich gisteren in Brussel uit voor een algeheel verbod op dierlijk veevoer in de hele Europese Unie. In België is vanmorgen het negende BSE-geval van dit jaar gemeld.

Minister Borst kwam de Tweede Kamer gisteren wel tegemoet door te beloven binnen vier weken te komen "met een plan van aanpak" om het toezicht op de voedselveiligheid in Nederland te verbeteren.

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer had zich "geschokt" betoond door een rapport dat de Algemene Rekenkamer vorige week uitbracht over toezicht op voedselveiligheid. Volgens de Rekenkamer zijn er hiaten in de regelgeving en is er onvoldoende coördinatie van het toezicht in verschillende fasen van de voedselproduktie. Daardoor zou volgens de Rekenkamer risico voor de volksgezondheid niet zijn uitgesloten.

Minister Borst zegde gisteravond ook toe boeren vanaf 1 januari minder te laten betalen voor het ophalen van BSE- en scrapie-gevoelig materiaal van overleden schapen, geiten en koeien op boerderijen. De huidige regeling werkt volgens de Rekenkamer ontduiking in de hand, omdat boeren met terugwerkende kracht sinds 1 maart extra hoge tarieven betalen voor risicovol materiaal zoals hersenen, ogen en ruggemerg. Boeren zouden daarom steeds vaker met name schapen en lammeren illegaal dumpen in sloten en kuilen.

Borst wil nu vóór 1 januari een nieuw tarievensysteem ontwerpen. Zij denkt daarbij onder meer aan een systeem waarbij boeren vooraf een vaste premie per koe, schaap en geit betalen. Daaruit wordt dan een fonds gevormd om de afvoer van alle kadavers te betalen.

Vorige week hield Borst nog vast aan de hogere tarieven voor risicovol materiaal vanwege het principe "de vervuiler betaalt". Premier Kok had vrijdag na de ministerraad al geopperd dat er naar een ander tarievensysteem moet worden gezocht, naar aanleiding van het Rekenkamerrapport.

Volgens Borst is het niet meer mogelijk het tarievensysteem voor dit jaar nog te wijzigen. De Tweede Kamer dringt daarop aan.

NRC Webpagina's
23 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad