U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Nieuw BSE-geval ontdekt in Nederland

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 NOV. In Nederland is een nieuw geval van de gekkekoeienziekte BSE ontdekt. Dit heeft minister Brinkhorst (Landbouw) donderdagmiddag in de Tweede Kamer bekend gemaakt. De koe is aangetroffen op een bedrijf in het Gelderse Eibergen. Het is het zevende geval van BSE in Nederland.

De koe, geboren in 1993, is op 9 november op grond van verdenking van BSE voor onderzoek afgevoerd en gedood voor onderzoek. Het bedrijf is op dat moment op grond van verdenking geblokkeerd. Op donderdag 16 november is de uitslag van het BSE-onderzoek bekend geworden.

Alle 61 runderen op het bedrijf worden vrijdag afgevoerd. De hersenen zullen worden onderzocht op BSE en de kadavers zullen worden verbrand. De runderen die op het bedrijf in Eibergen in hetzelfde jaar als de besmette koe geboren zijn worden ook voor onderzoek afgevoerd. Twee van deze runderen bevinden zich inmiddels op een ander bedrijf. De dochters van de besmette koe zijn nog wel aanwezig op het bedrijf in Eibergen.

De Algemene Rekenkamer presenteerde donderdagochtend een rapport waarin werd geconcludeerd dat maatregelen die Nederland heeft genomen tegen verspreiding van BSE een averechts effect hebben. Maandag vergadert de Europese Commissie over uitbreiding van BSE-maatregelen. Brinkhorst sprak van een ,,merkwaardige coïncidentie" dat juist nu een nieuw BSE-geval in Nederland is ontdekt.

De laatse keer dat BSE in Nederland werd aangetroffen was in maart 1999 op een bedrijf in Markelo.

NRC Webpagina's
16 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad