U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

'Risico van BSE neemt heel snel af in Nederland'

Door onze redacteur JOEP DOHMEN
BRUSSEL, 1 NOV. De maatregelen die Nederland heeft genomen om de gekkekoeienziekte BSE te bestrijden hebben succes. De afgelopen twee jaar is de verspreiding van de ziekte beperkt. Bij strikte uitvoering van de overheidsmaatregelen zal het BSE- risico in Nederland de komende jaren heel snel afnemen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Scientific steering committee (SSC), een groep van vijftig deskundigen die de Europese Commissie adviseert in de BSE-crisis. Bij het SSC-onderzoek in 23 landen is onder meer gekeken naar de hoeveelheid runderen en diermeel die zijn geïmporteerd uit het door BSE getroffen Groot-Brittannië. Onderzoek is ook gedaan naar de snelheid waarmee nationale overheden maatregelen hebben genomen en naar de effectiviteit ervan.

Nederland behoort met Denemarken, Frankrijk, Ierland en Zwitserland tot de categorie landen waar BSE is aangetroffen, maar waar een afname van het BSE-risico wordt verwacht. In België en Luxemburg, waar ook BSE is, wordt nog geen daling verwacht. Beide landen troffen pas laat maatregelen.

Groot-Brittannië en Portugal zijn landen met een hoog BSE-risico, maar ook daar hebben de genomen maatregelen effect. Spanje, Duitsland en Italië hebben officieel nooit BSE gevonden, maar volgens het SSC zijn in die landen vrijwel zeker runderen besmet.

De veiligste Europese landen zijn Zweden, Finland en Oostenrijk. In deze landen is het "onwaarschijnlijk, maar niet uitgesloten" dat runderen zijn geïnfecteerd. In de negen onderzochte niet-Europese landen, waaronder de Verenigde Staten, is het "hoogst onwaarschijnlijk" dat runderen besmet zijn. Over Griekenland wordt geen oordeel gegeven. Dat land weigerde gegevens te verstrekken.

Officieel telt Nederland zes BSE-runderen. Het eerste werd in 1997 gevonden, het laatste in 1999. Ook is in Engeland bij twee uit Nederland geïmporteerde koeien BSE vastgesteld. Het SSC schat dat Nederland in werkelijkheid zeker veertig besmette dieren had. Volgens secretaris J. Kreysa van het SSC is vooral passief gecontroleerd; er kwam pas actie als een dier ziek werd. Kreysa: "Als je actief zoekt, zoals in Zwitserland en Frankrijk is gebeurd, blijkt het aantal gevallen dat je ontdekt een factor vijf hoger te liggen." Nu Nederland door Europa is verplicht actiever te zoeken zullen er ook meer BSE-gevallen worden ontdekt, zegt Kreysa. "Maar dat betekent dan niet dat BSE in Nederland weer toeneemt."

NRC Webpagina's
1 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad