U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

Chronologie

Links

Controles op BSE vertienvoudigd

Door een onzer redacteuren
LELYSTAD, 27 OKT. De opsporing van runderen die besmet zijn met de gekkekoeienziekte BSE wordt in Nederland verbeterd. Onderzoeksinstituut ID-DLO in Lelystad gaat het aantal controles op BSE vertienvoudigen.

Nu worden jaarlijks 1.200 monsters van geslachte runderen onderzocht. Dat worden er in de toekomst 12.000. Dat zegt directeur onderzoek prof.dr. E. Claassen van ID-DLO. Het plan staat los van de gisteren gepubliceerde bevindingen van een Britse onderzoekscommissie over BSE. Eten van met BSE besmet runderweefsel kan bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

Met de uitbreiding van de controles wordt het BSE-gevaar in Nederland beperkt, hetgeen volgens Claassen niet wil zeggen dat het tot nu toe onveilig was.

De vertienvoudiging van de controles is mogelijk door een nieuwe, snellere methode voor onderzoek van het hersenweefsel van runderen. Hierin kan Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) worden aangetoond. Voortaan zal de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees gericht monsters nemen. De dienst zal bij elke noodslachting hersenweefsel opsturen naar ID-DLO. In de verdere toekomst moeten de onderzoeksmethoden worden verruimd. Claassen: "Wij zijn nu nog beperkt in ons onderzoek. De test is alleen op dode dieren mogelijk. Binnen enkele jaren zal het mogelijk zijn ook levende beesten te controleren."

Volgens Claassen loopt Nederland voorop in de BSE-bestrijding. Claassen: "Bij een vondst van een BSE-rund is telkens de veestapel op de boerderij geruimd en onderzocht. Ook de familieleden van de zieke koeien zijn gedood en onderzocht. Nieuwe gevallen zijn niet ontdekt. Bovendien was Nederland een van de eerste landen die strenge maatregelen namen om de voedselketen te beschermen."

In Nederland zijn tussen 1997 en 1999 zes BSE-koeien ontdekt. In Groot- Brittannië werd vorig jaar bij een uit Nederland geïmporteerde koe BSE gevonden. De besmettingsbron kon niet met zekerheid worden vastgesteld.

NRC Webpagina's
27 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad