U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

Chronologie

Links

Rundvlees met etiket historie dier

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 19 JULI. Europese consumenten kunnen binnenkort op een etiket gedetailleerd de geschiedenis lezen van ieder stuk rundvlees. De ministers van Landbouw van de Europese Unie hebben besloten dat rundvlees met ingang van 1 september voorzien moet zijn van een etiket waaruit blijkt van welk dier het vlees afkomstig is, in welk land en welk abattoir het rund is geslacht en waar het vlees is versneden.

Met ingang van 2002 moet op de etiketten ook het geboorteland vermeld worden van het rund. Bovendien moet op de etiketten staan in welke landen het is vetgemest. Met tegenzin hebben de EU-ministers van Landbouw zich neergelegd bij de eis van het Europees Parlement dat ook rundergehakt van etiketten voorzien moet worden. Zowel verschillende ministers als de Europese Commissie betwijfelen of de oorsprong van vlees dat in rundergehakt is verwerkt altijd precies nagegaan kan worden.

Als de EU-ministers de eis van het Europees Parlement hadden afgewezen, had een besluit over de etikettering nog lange tijd op zich kunnen laten wachten. Onder druk van voortdurende alarmberichten over de gekke koeienziekte, BSE, die bij mensen tot de dodelijke ziekte van Creutzfeld-Jacob kan leiden, hebben de ministers besloten haast te maken. Volgens Europees commissaris Fischler kan met de etikettering het vertrouwen van de Europese consumenten in rundvlees worden hersteld. De Europese consumentenorganisatie, Beuc, heeft kritisch gereageerd. Het besluit zou veel te laat zijn genomen. Bovendien vindt de organisatie dat ten onrechte tot 2002 wordt gewacht met de vermelding van de complete informatie over de geschiedenis van het rundvlees op de etiketten. Bij de Europese Commissie heerst ook geen onverdeeld enthousiasme. Tegenover het voordeel dat de onzekerheid bij de consumenten wordt weggenomen, zou het nadeel staan van het risico van een her-nationalisering van de rundvleesmarkt. Consumenten zouden bij voorkeur rundvlees en rundergehakt kunnen gaan eten dat afkomstig is van dicht bij huis gefokte en geslachte dieren.

NRC Webpagina's
19 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad