U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

75 jaar Avro
Bubblegum tv
(Tv-series uit '60 en '70)
Toppop prijsvraag
Tv tunes
TV10
(Met uitgebreide linklijst) Nederlandse omroepenLink FM
(Muziek op Internet)
Dwarsverbanden
(Over oude televisieseries)
Out of control
(Populaire cultuur aan het eind van het millennium)
Achter het web
(Internetontwerpers)

 

 

Mies Bouwman en McCloud
Mies Bouwman met McCloud, televisieheld van weleer

Mies Bouwman (69), hier op de foto met televisie held van weleer McCloud, begon haar tv-carrière in '51 bij de KRO. Voor deze omroep presenteerde ze onder meer de eerste tv-uitzending met een demon stratie pottenbakken en dansje van doofstommen. Toen ze een paar jaar later ontslagen werd wegens haar relatie met de "rode' Leen Timp, kwam ze bij de Avro terecht.

Mies BouwmanHaar grote doorbraak kwam daar in 1962 met de presentatie van de eerste grote liefdadigheidsactie op de Nederlandse televisie: 24 uur lang Open het dorp. Beelden van deze uitzending, waarbij 23 miljoen gulden werd opgehaald voor een gehandicaptendorp bij Arnhem, zullen tijdens het jubileumweekend van de Avro te zien zijn. Het gro te succes van de actie betekende uiteindelijk Bouw mans einde bij de Avro. Omdat alles wat ze daarna zou doen tegen moest vallen, zo zegt ze in Vrij Nederland van deze week.

Na jaren bij de Vara meer en minder controversiële en geslaagde satirische en amusementsprogramma's gemaakt te hebben, werd ze in '74 toch weer bij de Algemene Radio Omroep Vereniging binnengehaald. Ze maakte er tot vijf jaar geleden onder meer In de hoofdrol. Sinds Mies gestopt is met werken komt ze nog sporadisch op tv. In 1996 deed ze nog wel het Rode Kruis Gala van RTL4. En eind vorig jaar was ze te zien in een speciale uitzending over Foster Parents op diezelfde zender.
(Foto boven Archief NRC Handelsblad, rechts Archief Avro)

NRC Webpagina's
1 APRIL 1998Toppop
Voor de vuist weg
Mies Bouwman
Stuif es in


   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl / APRIL 1998 )