U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Auteursrecht

Nieuws

Achtergrond

Links

Platenfirma's op internet

Betaalde muziek via pc in huiskamer

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 JULI. De grootste platenmaatschappijen hebben binnen twee maanden allemaal een 'digitaal distributiesysteem' voor hun muziek. Dat zegt de Nederlandse internetmanager L. Beerens van Universal Music Group, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld.

In dat systeem wordt het mogelijk om via internet tegen betaling muziek binnen te halen op een personal computer in de huiskamer. Het nieuwe systeem is een reactie op de snelle opkomst van muziekwebsites op internet waar gebruikers gratis muziek kunnen kopiëren uit elkaars computer. In de Verenigde Staten is inmiddels van vrijwel alle bekende artiesten muziek te vinden op internet.

De grootste en bekendste van die websites, het Amerikaanse Napster, wordt vrijdagnacht gesloten op last van een Amerikaanse rechter in San Fransisco. Napster is aangeklaagd door de Amerikaanse platenindustrie omdat het gebruikers aanspoort op grote schaal het auteursrecht van muzikanten te schenden.

Onduidelijk is of vergelijkbare computerprogramma's als GNutella ook getroffen worden door de uitspraak van de rechter. Napster heeft één centrale computer waarmee het zijn internetverkeer regelt en is zelf eigenaar van het computerprogramma. GNutella is een 'open' en vrij verspreid computerprogramma zonder eigenaar en werkt via honderden verschillende computers.

Inmiddels heeft Napster zelf ook aangegeven dat het zoekt naar een methode om artiesten te betalen. Topman Hank Berry van Napster zei afgelopen maandag dat hij bezig is met een nieuw bedrijfsmodel.

De platenmaatschappijen gaan muziek digitaal aanbieden op hun eigen websites, maar vooral ook op andere sites, zoals bijvoorbeeld die van de internet-boek- en cd-winkel Amazon. "Je kunt dan tegen betaling muziek ophalen en die weer kopiëren", zegt Beerens van Universal. Het systeem is volgens hem goed beveiligd. Het aantal mogelijke kopieën is afhankelijk van het betaalde bedrag. Een van de problemen bij het nieuwe systeem zijn de relatief hoge kosten van 'microbetalingen' die banken in rekening brengen. "De banken en creditcard-maatschappijen moeten omschakelen naar een wereld waarin ook betalingen van 23 dollarcent mogelijk zijn", zegt Beerens. "Dat de kosten omlaag gaan is slechts een kwestie van tijd."

NRC Webpagina's
27 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad