Begin tekst
NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
AGENDA
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE

EVJ
Overzicht

Vragen & Opmerkingen

Begrippenlijst:
A, B, C, D, E,
F, G, H, I, J,
K, L, M, N, O, P,
Q, R, S, T, U,
V, W, X, Y, Z

Financieel-
economische
schakels



Fortis, ABNAmro en Generale Bank

Bankfusies beheersen nieuws

Vroeger was het maandag wasdag. De laatste tijd is maandag meestal fusiedag. (zie ook 'Europa in de greep van hele reeks mammoetfusies'). Waarbij voor fusie ook overname mag worden gelezen. Fusie staat vriendelijker (ongeveer gelijkwaardige partijen) dan overname (groot slokt klein op). Maandag 18 mei kondigde Fortis het tot dusver grootste overnamebod in Nederland aan: er werd f 22.000.000.000 (te betalen in aandelen Fortis) geboden voor de Belgische Generale Bank. ('Fortis betaalt 22 miljard voor bank', NRC Handelsblad 18 mei 1998).

Fortis onstond in 1991 toen de Nederlandse verzekeraar Amev en de bank VSB met de Belgische verzekeraar AG samensmolten. Intussen behoren ook de Nederlandse bank Mees-Pierson en de Belgische bank ASLK bij Fortis.

Fortis was met drie aandeelhouders van de Generale Bank, die samen 33 procent van de aandelen Generale Bank bezitten, tot overeenstemming gekomen. Eén van die aandeelhouders is de Belgische Generale Maatschappij, die 29,7% van de aandelen Generale Bank bezit en die zelf weer voor 63,4% eigendom is van het Franse Suez-Lyonaise. De nieuwe combinatie Fortis-Generale Bank zou met een balanstotaal van ruuim 300 miljard dollar tot de grootste financiële concerns van Europa gaan behoren, zoals aan de hand van de tabel is te zien.

De tien grootste banken van Europa (naar balanstotaal, in miljarden dollars, 1996)

1

Deutsche Bank

570

Duitsland

2

Crédit Agricole

477

Frankrijk

3

HSBC Holdings

402

Groot-Brittannië

4

Credit Suisse Group

389

Zwitserland

5

Dresdner Bank

356

Duitsland

6

Banque Nationale de Paris

355

Frankrijk

7

ABN Amro Bank

341

Nederland

8

Société Générale

339

Frankrijk

9

Union Bank of Switzerland

325

Zwitserland

10

Barclays Bank

316

Groot-Brittannië

Bron: The Banker

Op 26 mei verraste ABNAmro de financiële wereld met een tegenbod van f 24,5 miljard, deels te betalen in aandelen ABNAmro. Deze combinatie zou met een balanstotaal (1997) van f 1159 miljard gulden de grootste van Europa worden. ('Hollands duel op z'n Amerikaans', NRC Handelsblad 26 mei 1998). Aanvankelijk was het bod van ABMAmro 15% hoger dan dat van Fortis, maar door een koersdaling van het aandeel ABNAmro was een dag later het verschil nog maar 6%. Voor ABNAmro aanleiding om een koersgarantie af te geven: als de koers van het aandeel ligt tussen 49 en 52 gulden, vult de bank het verschil 'cash' aan tot 52 gulden. Op 30 mei kwam naar buiten dat directie en commissarissen van de Generale Bank verschillende standpunten hebben. De directie geeft de voorkeur aan ABNAmro, commissarissen gaan liever met Fortis in zee, mits Fortis zijn bod ophoogt tot dat van ABNAmro. De uiteindelijke beslissing ligt in handen van de aandeelhouders die samen de resterende ruim 60% van de aandelen Generale Bank bezitten. Kiezen zij op grond van nationaal-Belgische/anti-'Bataafse' gevoelens voor het gedeeltelijk Belgische Fortis dan hebben de directieleden van de G-bank een probleem.

(RS)


Zie verder:
'Fortis vermindert kans op peperdure patstelling'
(NRC Handelsblad, 6 juni 1998)
'De internationale bank krijgt geen vat op lokale tegenstander'
(NRC Handelsblad, 8 juni 1998)
'Fortis wil spoedig gesprek; Positie van top G-Bank ter discussie'
(NRC Handelsblad, 8 juni 1998)
'Top Generale Bank weg na overname; Nasleep annexatie Fortis'
(NRC Handelsblad, 13 juni 1998)

Economie voor jou picture

Bovenkant pagina
NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD / Pleus & Schöndorff (2 juni 1998 / web@nrc.nl)