A G E N D A
|
FILM MUZIEK THEATER MUSEA GALERIE Internet wijngids Franse wijn Wijnen uit New Mexico Wijnen uit Nieuw Zeeland Wine Spectator Wijnen uit Californië Australische wijnen Wine State Magazine
|
Ik heb de volgende flessen wijn in bezit waarvan ik graag wil weten of ze a. op dronk zijn of nog niet of niet meer en b. of er wijnen bij zijn die waarde hebben dan wel krijgen. Het gaat om de volgende rode wijnen:1975 La Tour de By - Medoc1987 St. Emilion Grand Cru, Chateau Palais Cardinal la Fuie1987 St. Emilion Grand Cru, Ch. Godeau Grand Cru1988 Bordeaux Superieur, Cuvee Beauchoisy1990 Graves, Ch. les Coureges1991 St. Emilion Grand Cru, Ch. Pavillon Rocheren een witte:1983 Mouton Cadet Bordeaux Blanc, Baron Philippe de Rothschild. Ik hoop van u de antwoorden te kunnen krijgen. Nelleke Takens De wijnen die u in bezit heeft zijn correcte tot goede wijnen, maar niet van dien aard dat ze een ‘collectioners item' vormen. Ze zijn allemaal ruimschoots op dronk en ik zou er maar zo snel mogelijk - met Kerstmis bijvoorbeeld - een aantal van opdrinken, met name de '75 Tour de By en de witte Mouton Cadet 1993. Bijgesloten zend ik u een overzicht van mijn ‘wijnvoorraad'. U zult constateren dat mijn voorkeur-(liefde) vooral uitgaat naar de Elzas-wijnen en de Bordeaux. Hieromtrent gaarne uw mening over opbouw - kwaliteit en bewaarbaarheid. Wat de aanwezige port betreft: gaarne advies over houdbaarheid. De aanschaf van twee flessen Vintage Port 1994 (mijn huwelijksjaar) is gedaan als alternatief voor wijnen van dat jaar; 1994 als wijnjaar werd mij afgeraden. Heb ik hier verstandig aan gedaan? Bij voorbaat mijn oprechte dank voor de door u te nemen moeite, overigens de column ‘kijkje in de kelder' was een leuke, leerzame vondst. Wijnkast 4x 1/2 Gewürtztraminer Grains nobles Dopff au Moulin (dessert) 2x Château Ferny Gros Gaulliau St. Julien 1988 2x - La Commanderie St ?? Grand Cru 1994 1x - des ?? Montagne St ?? 1971 1x - Franc Bigareau St?? Grand Cru 1988 1x - Haut ?? - - 1989 2x - Mondotte Bellise - - 1985 1x Menelou salon (domain du ?? ) 1996 5x Pouilly Fumé les ?? 1997 11x Muscadet Sevres et ?? ?? le Domaine de Bel Abord 1996 3x Mosel - Saar- Ruwer ( ?? ?? ?? Spätlese Riesling 1992 2x Côtes des Beaune Venise (dessert) 1x Reuilly Savignon (bourgogne) 1996 12x Louis Latour Bourgogne 200 àne Anniversaire 1995 2x Cuvez Latour Bourgogne 1991 2x Haut Côte Beaune (Louis Latour Medaille ??) 1996 5x Macon-Chardonnay (réservé du millenece) ‘98 19996 1x Tokay Pinot (du moulin de Dusenbach) 1991 1x 1/2 Pinot noir (W. Gisselbrecht) 1997 5x Riesling reservé ‘les munailles' Dopff 2 ?? 1995 6x Riesling (W. Gisselbrecht) 6x Tokay Pinot gris (Sigille Qualité) Dopff au Moulin 1996 Domaine de Riquewihr 12x Gewürztraminer sigille qualité Domain de Riquewihr Dopff au moulin 1994 4x - Dopff 2 ?? (arrivée ?? Dopff) 1992 12x Pinot Blanc medaille d'a 96 ?? W. Gisselbrecht 96 4x Crémant arrivée Julien Dopff au Moulin 3x - Blanc de Noir W. Gisselbrecht1? x Cava Vadoniu Brut (non plus ultra) 1x Champagne Charles Heidsieck 6x Château La fleur St. Emilion Grand Cru 1990 6x idem 1992 6x Château Patensac medoc 1988 14x - Marsac Sequinecu 1992 23x Les Fiefs de lagrange St Julien 1993 1x Late bottled Vintage Port 1986 (bottled in 1991) Noval 2x idem 1968 (bottled in 1974) Dalva Pe 1x 1 1/2 lh Colheida 1985 ( ‘‘ 1993) Palo Poca Voorraad wijnkelder 2x Château Lagrange Pomerol 1992 6x - ?? d' Extournel 2e gr cru St Estephe 1992 2x - Grand Puy Ducasse 5e gr. cru Pauillac 1989 12x - Boyd Cantenac 3e gr. cru Margaux 1989 2x - Fourcas Dupré gr. cru Lisbac 1990 2x - Duhaut Milon Banan de Milan Pouillac 1990 2x - La Fleur gr. cru St. Emilion 1990 2x - Grand Puy Ducasse 5e gr. cr Pouillac 1990 2x - Matscasse au Bourgeois Haut Medoc 1993 4x - Limotte Bergeron Haut Medoc 1993 2x - La Fleur gr. cru St. Emilion 1994 ?x - Grand Puy Ducasse 5e gr. cru Pouillac 1994 ?x - Lagrange Pomerol 1994 2x - Marsac Sequineau Margaux 1994 24x - Lamothe Bergerac Haut Medoc 1996 12x - Clos de Moines Lafande de Pomerol 1996 12x - Fonrarade St. Emilion 1996C.J. van der Laan L.R.A.G. van der Laan-de Brouwer Dank voor de inzage op papier in uw kelder. Bordeaux en Elzas horen ook tot mijnabsolute favorieten, dus heb ik met genoegen uw lijstje doorgekeken! U heeft een benijdenswaardige hoeveelheid wijn uit het lekkere jaar 1990 - laat ze vooral niet te lang bij de wijnhandelaar liggen, ze zijn nu al heerlijk. De '71 St. Emilion moet hoognodig op, ook met de Moezel '92 zou ik niet te lang wachten. Als u van tertiaire aroma's in de Pinot Gris houdt, kunt u hem nog laten liggen, maar in principe is die ruimschoots op dronk. Als Bordeauxliefhebber krijgt u het moeilijk met '98 - het wordt een lastig jaar en de prijzen zullen voorlopig nog niet dalen. Misschien moet u eens Rhône proberen: het is dit jaar een topoogst geworden en de prijs/kwaliteit verhouding van met name zuidelijke Rhône wijnen zijn beslist gunstig ten opzichte van Bordeaux. Wat betreft uw port-aankoop: daar heeft u heel goed aangedaan. Het jaar 1994 is top en er wordt al veel geld voor neergeteld. Helaas gaf u het huis niet op in uw brief, maar hoe dan ook heeft u twee lekkere flessen in huis. Veel succes met de kelder! Mijn vraag betreft het beoordelen van tweede wijnen van bekende wijnchateau (m.n. Bordeaux). Over de eerste wijn wordt altijd veel geschreven, maar enkele uitzonderingen daargelaten (de absolute toppers) is er weinig te vinden over de tweede wijnen. Met de huidige prijzen voor Bordeaux en het groeiende aanbod aan tweede wijnen worden deze steeds interessanter. Ik heb Le Carillion de l'Angelus 1992 cadeau gekregen, tweede wijn van Chateau l'Angelus, St. Emilion. Wanneer moet ik deze wijn drinken, en wat kan ik verwachten? Gezien het jaar 1992 zou ik normaal gesproken denken: snel drinken en niet te veel verwachten. Echter, het blad Revue de Vin is erg positief over Ch. l'Angelus 1992 en noemt deze een van de beste twee St. Emillion uit dat jaar, nu te drinken maar verbetert nog de komende 3-5 jaar (drinken voor 2005). Ik heb een voorkeur voor iets rijpere wijnen, dus zou liever wachten. Is dit een verstandige beslissing. Johan Schep. Met de Carillon de l'Angelus kunt u best nog wel wachten, maar ik zou zeker niet tot 2005 wachten. Ik ken de wijn en uit het niet zo sterke jaar 1992 is hij nu zeker al op dronk, met het potentieel om nog enkele jaren op hetzelfde niveau te blijven. Vindt u het leuk om hem bijvoorbeeld in 2000 te drinken, dan is dat geen probleem, maar veel evolueren - ten goede- zal hij niet. Overigens staat in Hubrecht Duijker's gids 'Wijngids Bordeaux' redelijk wat informatie over tweede wijnen. Zo heeft deze Carillon een ster, wat de uitspraak van de Revue de vin de France wel bevestigt. Ook andere echt spannende tweede wijnen kom je er in tegen. Misschien een idee? Voor mijn twee kinderen zou ik een 'geboortewijn' willen aanschaffen die nog minstens 13 à 15 jaar moet kunnen liggen. Mijn vader deed dat indertijd voor mij (een Médoc, Grand Cru, Château Talbot, St Julien 1960). Welke franse rode wijn zou je adviseren voor mijn dochter uit 1993, en welke voor mijn zoon uit 1995? Omdat mijn zoontje in de VS is geboren (NY) zou een amerikaanse wijn uit 1995 ook aardig zijn. Thomas Schansman Om nu nog een oplegwijn uit 1993 te pakken te krijgen is een hele kunst. Het heeft niet veel zin dat ik u een suggestie doe omdat de kans dat deze dan niet meer voorradig is, zeer groot is. Het was wel een goed jaar, maar door regen in de oogstmaand is het concentraat niet optimaal — en dat is nodig voor een bewaarperiode van 15-20 jaar. Ik vrees dat u echt naar de top moet uitwijken, en die is kostbaar. Probeert u The Wine & Port Company in Utrecht eens (tel. 030-232367714), zij zijn gespecialiseerd in bewaarwijnen voor bijzondere gelegenheden en kunnen wellicht aan een goede 1993 komen. Suggesties (toch maar): Ch. Latour, Ch. Léoville-Las-Cases, Ch. l'Angélus, Ch. Léoville Barton, Ch. Prieuré-Lichine. Bij Hosman Frères in Vlaardingen (tel. 010-4347230) wordt een uitstekende Merlot uit het geboortejaar van uw zoon aangeboden, die een rijpingspotentieel van 15 jaar makkelijk haalt. De naam: 1995 Merlot Franciscan Oakville Estate, Rutherford, Napa Valley. Ik heb twee flessen zelfgemaakte wijn ontvangen: 1 van 12 procent alcohol uit 1991 en 1 van 20 procent uit 1989. De rode wijn ziet eruit als rosé. Zou deze wijn nog te drinken zijn of ergens anders voor te gebruiken? E.M.G. Kempen-Mulders ‘The proof of the pudding is in eating it' heet het Engels spreekwoord en als variant kunnen we ‘drinking' invullen. Ik heb geen idee hoe zo'n zelfgemaakte wijn smaakt, ik denk dat hij over zijn hoogtepunt is. Overigens ben ik verbaasd over de wijn van 20%. Een wijn kan maximaal 15,5-16% alcohol hebben, onder uitzonderlijke omstandigheden. Is er wijnalcohol toegevoegd? Dat verhoogt wel het houdbaarheidspotentieel, zij het niet de smaak, van de wijn. Is Rioja El Portico van Bodegas Palacio uit 1995 ook in Nederland te koop? Mw. R. Oude Luttikhuis De wijn, de Portico die u zoekt, is niet exact te krijgen in Nederland, maar wel andere Rioja's van Palacio, en wel bij Marivent in Huizen, tel. 035-5268560 of bij een Internetsite Virtual Grapes, www.shopservice.nl/virtualgrapes. Ik ben in het bezit van enkele flessen Champagne Jean Levasseur, Epernay, 1973. Zijn deze nog te drinken? J.H. Holtjer Uw flessen champagne zijn hoogstwaarschijnlijk ‘om'. Hoewel 1973 een mooi jaar was, kunnen alleen tophuizen een champagne uit die tijd leveren die nu nog fris en levendig is. Afhankelijk van de bewaaromstandigheden zal de wijn een deel van zijn mousse en van zijn frisheid hebben verloren, maar het kan nog een lekkere witte wijn zijn - wat het oorspronkelijk ook was. Graag zou ik van u vernemen wat de waarde is van onderstaande wijnen en of deze nog te drinken zijn. Vroeger decanteerd eik wel eens een van de oude Mâcons, liet ze langdurig rusten, voordat ik het waagde uit gepaste glazen deze een van mijn gasten voor te zetten. Nu aarzel ik, misschien terecht? Indien door u afgekeurd, liever geen gedrukt antwoord in de krant, zoals u zult begrijpen. Het betreft: Mâcon 1910/ Niersteiner Galge Riesling 1917/ Bourgogne vieux, G. Dessalle & Maingrel, Belleville sur Saone 1918/ Château Labory, cru classé, St Estèphe/ Fine Madeira Drys Bual (zeer oud)/ Haute Sauternes 1934/ Bordeaux wit, Algériana 1940/ Wormeldange Riesling 1940 Drs. Irmgard Greweldinger U heeft wel een aparte collectie wijnen op het lijstje staan! Ze lijken me alleen al om hun datum een bijzondere waarde te hebben - of ze nog te drinken zijn is de vraag - daar kan alleen het drinken antwoord op geven. Als ze goed bewaard zijn, is er een kans dat de Niersteiner Galge en de Haute Sauternes nog iets geven, de andere wijnen zijn echt niet gemaakt voor zo'n lange termijn. De Madeira is vrijwel zeker nog goed, want Madeira's kunnen meer dan 100 jaar oud worden. Als u exacte informatie wilt over de eventuele waarde van deze wijnen, kunt u het beste contact opnemen met wijntaxateur Frank Jacobs, tel. 020-6978347 (alleen 's avonds). In restaurant Voor Pampus bij de jachthaven Muiderzand Marina heb ik de volgende wijn gedronken: Bel Arbor, een Cabernet Sauvignon uit de Verenigde Staten. Helaas wist niemand mij te vertellen waar de wijn in Nederland te koop is. Wel stond de naam van de importeur op de fles: Imp. by Bel Arbor Vineyards, Brown and Forman, Wine Int. London, WIM 8 JE. Ik zou het zeer op prijs stellen als u het verkoopadres kunt achterhalen. Dhr. A.J. Eikelenboom De wijn Bel Arbor Cabernet Sauvignon (een wijn van het Californische wijnhuis Fetzer) wordt in Nederland geïmporteerd en gedistribueerd door de firma Reuchlin in Zoetermeer, tel. 079 3445455. U kunt vragen naar de heer J.van Leest. Reuchlin levert niet aan partculieren rechtsreeks, maar u kunt zeker te weten komen waar bij u in de buurt deze wijn wordt verkocht. Ik heb twee flessen wijn waarvan ik graag wil weten of ze nog te drinken zijn en of het überhaupt aardige wijnen zijn. Het betreft: een witte Celliers du Colombier 1994, Château St Georges, Clairette du Languedoc AC, en een rode Domaine Boyer Sabon 1988, Châteauneuf-du-Pape, Les Olivets, AC. En dan nog een laatste vraag: al jaren ben ik bezig er achter te komen waar ik de volgende wijn kan kopen: Domaine Delaponte 1992, Sancerre AC. Het gaat mij niet om het jaar, ik wil alleen weten waar ik deze wijn kan kopen. Dhr. W. Gennist Uw beide wijnen zijn nog prima drinkbaar, zeker de Châteauneuf-du-Pape. De Clairette zou ik wel snel opdrinken. De Sancerre is te koop bij Oud Wijnkopers en Hustinx in Haarlem, tel. 023-5319135. Dit is een groothandel maar men kan u ongetwijfeld zeggen waar bij u in de buurt de wijn te krijgen is. Hierbij een lijstje met wijnen welke ik bewaar in een kelder van ca. 15 graden. Gaarne op het lijstje aangeven welke wijnen op dronk zijn en tot welke datum deze bewaard kunnen worden. Het gaat om de volgende wijnen: Lynch Bages Pauillac 1992/ Pernand Vergelesses Bourgogne 1993/ Tinto Crianza Valpepanas 1993/ Castillo de las Zarzas 1993/ Torres Coronas Penedes 1995/ Cuvee des Etoiles, Château La Coste 1995/ Ch. Potensac Médoc 1995/ Touraine Gamay 1996/ Touraine Sauvignon 1997. Op het etiket van deze laatste twee wijnen staat ook Earl de Chardanne Couffy. Is deze wijn ook in Nederland te koop? Kunt u verder een boekje aanraden voor een jong iemand die nog niets van wijnen weet maar zich graag wil oriënteren? W.A. Bikkers Bijgaande zend ik uw lijstje retour. Het klinkt misschien onbescheiden, maar voor iemand die nog niets van wijn weet en zich eens wil oriënteren, is mijn boekje met NRC artikelen over wijn dat net is verschenen ('Tussen fles en glas', uitgave Van Dishoeck) wellicht een aanzet. Er staan 18 kleine verhalen in over diverse soorten wijn en hun herkomst. Het kost maar ƒ19,90, dus mocht het tegenvallen dan is er geen man over boord. Als het bevalt zijn er grotere, dikkere boeken van bijvoorbeeld Hubrecht Duijker die de weg wijzen in de wijnwereld. Graag zou ik weten of ik de volgende wijnen nog kan bewaren, welke ik nu kan drinken en wat de waarde er van is. Het betreft: Mouton Cadet 1989, 1990 en 1995/ Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 1990/ Grand Vin de Bordeaux Chatour 1996 R. de Wit-Lambregts De Mouton Cadet uit 1990 en 1989 kan ruimschoots worden gedronken, dat zijn geen bewaarwijnen. De 1995 MC zou ik niet na 2000 drinken - dan heeft hij nog al zijn fruit en dat maakt de wijn mede zo lekker. De Bourgogne komt uit een goed jaar, maar is nu op zijn top - kan nog een jaartje mee, maar nu erg lekker. De Bordeaux kunt u nog een jaar of 2 jaten liggen, maximaal 5, maar zolang zou ik er niet mee wachten. Het is zonde als wijnen omwille van het wachten hun grootste charme verliezen. De waarde is niet specifiek gestegen - het zijn geen wijnen die op de markt verhandeld worden. Gewoon de inkoopprijs, en als u te lang wacht minder dan dat. Gaarne zou ik vernemen waar onderstaande wijnen in Nederland te koop zijn en zo mogelijk ook de prijzen. Het gaat om de volgende wijnen die ik sinds 1980 in Frankrijk en Italië inkoop (400 flessen per jaar): 1) Beaujolais van Duboeuf (Hameau du Vin) in Romanèches Thorins, eigen selectie en Domaine wijnen: Brouilly, Chiroubles, Morgon, Juliénas, Fleurie, Moulin à vent, St Amour, dus 7 van de 10 crus. 2) uit Italië (via groothandel met detailverkoop in Alassio, Nino Fiorini): de hele collectie Chianti en aanverwante wijnen van Ruffino; Torgaio, Ruffino Ducale, Aziano, Lodola Nuova, Montepulciano, Sante Dame, Castello di Ama, Portolaio, Rosso di Montalcino, Busco di Barbi, Nebbiolo, Barbera, Vigneti Casterna van Pasqua. J. Punt Wat betreft uw vraag over de Beaujolais van Duboeuf verwijs ik u naar de importeur in Nederland, die u kan vertellen waar bij u in de buurt de wijnen worden verkocht. Importeur is Jacobus Boelen in Amsterdam, tel. 020-5806806. Voor de Italiaanse wijzen kunt u het beste terecht bij de volgende huizen, die heel goed zijn voorzien van Chianti's: Brand Wijnimport, Leiden, tel. 071 5133720 en De Gouden Ton in Den Haag, tel. 070-3469216 Mijn favoriete vakantiewijn is een Italiaanse Rovo 1994 of 1995, Montescudaio Rosso, Fattoria Poggio Gagliardo. De prijs ligt tussen de 22.000 en 26.000 lire. Montescudaio ligt ca. 5 km ten oosten van Cecina, tussen Livorno en Piombino, ter hoogte van Volterra. Deze Rovo smaakte in mijn vakantie in Montescudaio, maar ook thuis in Lelystad voortreffelijk. Mogelijk wordt deze rode wijn ook in Nederland verkocht? Ans van Hell U noemt een bijzondere wijn, die ik niet vaak tegenkom. Deze wijn is volgens de boeken zo lekker dat hij bijna niet wordt geëxporteerd - alles wordt ter plaatse opgedronken! Hij wordt helaas niet in Nederland geïmporteerd, dus u zult er nog eens heen moeten om hem weer te drinken. In ons wijnkeldertje liggen enkele flessen met op de etiketten de volgende aanduiding: Grand Vin d'Anjou, Bonnezeaux 1977, appellation Côteaux du Layon Contrôlée. Mijn inziens is dit een dessertwijn. Graag zou ik informatie willen hebben over deze wijn. J. Bongers-Vorage Inderdaad, Bonnezeaux is een dessertwijn, en meestal een heel mooie, die goed kan ouderen. Hij wordt gemaakt van de chenindruif en groeit op een schisteuze (leisteenachtige) bodem, wat mede de reden van zijn lange houdbaarheid is. Waarschijnlijk is de wijn afkomstig van het Domaine des petits Quarts, di erg goed aangeschreven staat. Ik kan alleen geen referentie naar 1977 vinden en dat betekent waarschijnlijk dat het een slecht jaar was in de Loire. De wijn kan dus mee- of tegenvallen, maar moet wel gedronken worden. Afhankelijk van zijn smaak - licht of zoet - kan hij als aperitief worden gedronken (gekoeld maar niet ijskoud) of bij een licht dessert van bijvoorbeeld vruchtengebak. Tijdens een vakantie in de Médoc-streek enkele jaren geleden hebben bezochten wij met vrienden diverse grotere en kleinere kastelen. Prachtig, prachtig, prachtig!! Ondermeer kochten wij toen een paar dozen wijn bij een château in het dorpje Bégadan in de buurt van Lesparre Médoc: Château Labadie. Het betreft hier de jaren 1988, 1989 en 1990. Van de eerste hebben we er een paar opgedronken. De indruk was dat die toen nog wat te jong was. Onze vraag is nu: is dit een bewaarwijn en hoe lang kan ik die dan bewaren. (We hebben geen kelder, maar een inpandige inloopkast, die we zo weinig mogelijk openen; behalve om er wijn uit te halen!) Janny en Fré Harmsen U heeft wel net drie topjaren gekocht, vandaar dat deze wijnen zich nog niet helemaal hebben ‘gegeven' toen u ze proefde. Ze zijn nu allemaal op dronk, zeker de 1990. Ik zou de 1989 het langste bewaren, maar laat hem niet te lang verkommeren in de kast: wijn is er om gedronken te worden! Vooral regelmatig die deur openmaken.... Ooit heb ik in de hippietijd druiven geplukt in de Beaujolais (bij Morgon) en heb toen ook uitgebreid van de wijn uit die streek mogen proeven. Omdat het wijnproeven zowel in als buiten het veld doorging, zakte mijn plukvaardigheid ver onder die van de ook aanwezige clochards uit Marseille. De boer was hierover niet erg opgetogen: Ik kon na enkele dagen al mijn biezen pakken. Dit gebrek ben ik al jaren aan het compenseren door Morgon te drinken. Je komt een Morgon in de winkel echter niet vaak tegen. Spelen romantische overwegingen mij parten? Wat is een goede Morgon? Gudo van Zijderveld Van uw verwijzing naar de hippietijd word ik bepaald weemoedig, al was ik te lui om druiven te plukken. Morgon is een prima cru uit de Beaujolais en wordt gelukkig veel aangeboden, vooral bij de wijnimporteurs - die vaak ook aan particulieren leveren. In Amsterdam kunt u een hele mooie (Dom. La Perrière) vinden bij Wijnkoperij Otterman op de Keizersgracht 300, tel. 020-6255088. Ik ben in het bezit van een Grand Cru Chateau Malescot 1983. St. Exupery Margaux nr. 42415. Is deze rode wijn nog drinkbaar? Zo ja in welke prijsklasse valt deze dan? Gerrit van Vegchel Een Ch. Malescot St.Exupéry uit 1983 is zeker nog drinkbaar en als hij goed bewaard is waarschijnlijk nog erg lekker zelfs. Hij moet wel op tussen nu en 2000. Zijn waarde ligt op dit moment (voor een recente jaargang) rond de ƒ60 en dat zal uw fles ook ongeveer waard zijn. Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Wat zijn 2e (bordeaux)wijnen? Hoe moeten deze kwalitatief beoordeeld worden? Kan wijn zonder kwaliteitsverlies een nieuwe kurk krijgen? Wanneer zijn de volgende wijnen op dronk en hoe lang zijn ze evt. houdbaar: Lynch-bages 1993/Poliziano ansinone 1993/ Fattoria dei Barbi 1990? Wedat Horuz Tweede wijnen zijn de wijnen van een château of domaine dat een eerste wijn voert die aan een bepaalde - hoge - kwaliteitsnorm moet voldoen. Omdat er op een domein altijd bijvoorbeeld jonge aanplant van wijngaarden is of percelen zijn die niet zo'n perfecte ligging of bodem hebben, wordt de wijn van die percelen en die druiven in de regel in de tweede wijn gedaan, omdat anders de kwaliteit van de eerste wijn eronder zou kunnen lijden. Hoe beter het domein, deste beter is ook de tweede wijn. Van heel beroemde châteaux, zoals Ch. Latour, is de tweede wijn, Les Forts de Latour, bijna net zo beroemd als de eerste en een stuk betaalbaarder. Ja, een wijn kan zonder kwaliteitsverlies herkurkt worden. Dat moet natuurlijk wel professioneel onder zeer hygiënische omstandigheden worden gedaan. Met name met oude wijnen wordt dit ongeveer om de 10 jaar gedaan. Lynch -Bages '93: 2000-2005, Fattoria dei Barbi '90: als het een Brunello di Montalcino is, dan vanaf nu tot 2005, als het een eenvoudigere is tussen nu en een jaar; Poliziano Asinone 1993 (de Vino Nobile neem ik aan), nu drinken, '93 was geen goed jaar.
|
NRC Webpagina's
|
Bovenkant pagina |