A G E N D A
|
FILM MUZIEK THEATER MUSEA GALERIE Internet wijngids Franse wijn Wijnen uit New Mexico Wijnen uit Nieuw Zeeland Wine Spectator Wijnen uit Californië Australische wijnen Wine State Magazine
|
Enkele jaren geleden (ca. 1995) kocht ik bij Gall&Gall in Leiden een fles 1991 Inglenook Chardonnay, Napa Valley voor ca. ƒ19. Volgens de exploitant (een franchiser) was dat een kanjer van een wijn en een koopje; alleen moest ik hem een uurtje vantevoren openen. Mijn vraag aan u: waar drink je zo'n wijn nu bij? Zijn nog speciale voorzorgen nodig? Willem van Schie Inderdaad, de Inglenook Chardonnay mag er wezen. Ik zou de 1991 niet van te voren openen, want 1 uur heeft absoluut geen effect op een wijn, er komt maar zo minimaal zuurstof op zo'n klein oppervlak, dat telt nauwelijks. Zo'n rijpe Chardonnay heeft geen extra zuurstof nodig, die gaat zo in het glas en daar krijgt hij alle zuurstof die hij nodig heeft. Licht koelen (ca. 10-12 graden) en drinken bij een mooi visgerecht met een rijke saus of bij kipfilet met paddestoelensaus of bij schaaldieren - kreeft of krab of langoustines. Of, minder begrotelijk, bij een kalfsbiefstukje. Eet en drinkt u smakelijk. Twee jaar geleden reden mijn man en ik eind december vanuit Noord-Italië terug naar Nederland, met een kofferbak vol wijn die wij in Friulihadden gekocht bij diverse wijnhuizen. Onze terugreis viel in het beginvan de extreem koude periode. Wij overnachtten in Beieren, waar de temperatuur die nacht tot lager dan -20 zou zakken. Wij hebben de gokgewaagd de wijn in de kofferbak te laten zitten, maar zitten sindsdien met de vraag: bij welke temperatuur bevriest wijn en kan het kwaadflessen wijn aan flinke vorst bloot te stellen? Marianne Kelderman Uw wijnen zijn nu in letterlijke zinnen 'Eisweine' zoals de exclusieve zoete wijnen uit Duitsland en Oostenrijk! Wijn kan wel tegen een stootje, als het niet te lang duurt. Uw wijnen hebben zeker geen klap gekregen van dat koude nachtje. Ik heb een keer een witte wijn per ongeluk een dag in het vriesvak (-18) laten liggen, waarna de wijn was bevroren en de kurk eruit geploft (maar die hing gewoon vast aan de bevroren wijn). Dat is dus een brug te ver voor wijn - maar hij was nog lekker. Ik denk dat het geen -20 in uw kofferbak was -waarschijnlijk hield de verpakking ook nog wat tegen. Een wijn kan best even gekoeld worden in het vriesvak, een kwartiertje ongeveer, hoewel ik het (om emotionele reden denk ik) nooit met een topwijn zou doen. Kunt U mij bewaar- of drinktips geven voor de volgende wijnen: Cht. Raussan Segla 1991/ Ch.Cantecan Brown 1990/1993/ Cht. Du Tertre 1990Het enige dat ik er van weet, is dat het topwijnen zijn uit de Margaux, maar heb geen idee hoe lang ik ze kan bewaren. Bij voorbaat vriendelijk dank voor het advies. Wim v. Roode U heeft inderdaad een paar mooie wijnen in huis, waarvan ik de '91 het eerste zou drinken. Het jaar 1991 was erg moeilijk en de meeste wijnen zijn snel rijp. Geeft hem uiterlijk nog een jaartje. De wijnen uit 1990 zijn ongetwijfeld nu al lekker, maar kunnen langer rijpen - nog een jaar of 5. In die jaren zullen ze niet heel veel meer ontwikkelen op fles, maar ze blijven stabiel op het bereikte niveau. Laat u de 1990 er vooral niet te lang liggen, want hun fruitigheid is een deel van de charme van dat jaar. Het jaar 1993 was geen topper, maar een Cantenac Brown is ook in een goed jaar betrouwbaar. Geen wijn voor de eeuwigheid, maar een jaar of 10 moet kunnen. Deze adviezen zijn wel berekend op een adequate bewaarplaats, met een niet te hoge temperatuur (niet boven de 18 graden). In 1997 hebben we in italie per ongeluk een Brunello di Montalcino DDOC1992 aangescaft: wat is dat voor soort wijn en op welke temperatuur drinken we die bij wat eigenlijk? Paul Wilhelm en Mirjam Salet U heeft een wijn gekocht met een grote naam en faam, de oudste DOCG in Italië. Brunello di Montalcino kan tientallen jaren bewaard worden, maar dan alleen bij goede jaren. Het jaar 1992 was slecht in Toscane, maar uw Brunello kan nog heel lekker zijn, u moet hem alleen niet alnger bewaren. Decanteren in een karaf kan geen kwaad, dat krijgt de wijn wat extra lucht. Het is een krachtige, vlezige wijn met flink wat tannies en moet bij een maaltijd worden gedronken. Een Italiaanse maaltijd, dat spreekt. Aangezien ik vorige week als 'rugzaktoerist' door het Chianti Classicogebied trok, was ik niet in staat ter plekke wijn aan te schaffen. Graag zou ikwillen weten waar ik de volgende Chianti's in Nederland zou kunnen kopen:Castello di Volpaia/ Podere Pruneto/ Podere Terreno/ Colle Bereto. Alle genoemde wijngaarden liggen in de directe omgeving van Radda inChianti. Frank Veldkamp De Chianti Castello di Volpaia wordt geïmporteerd door Robbers en Van der Hoogen te Arnhem, tel. 026 4455912. De andere Chianti's worden voor zover ik weet niet geïmporteerd, maar u zou contact op kunnen nemen met een goede importeur van Italiaanse wijnen: Brand Wijnimport te Leiden, tel. 071-5133720. Ik verbaas mij steeds over de jonge leeftijd van de in winkels aangeboden wijnen. 1996 lijkt al oud te zijn, want de meeste wijnen zijn van 1997. Men vertelt dan over modernere vinificatie-methoden, maar ik blijf het allemaal te jong vinden. Heb ik daar gelijk in, of is er inderdaad de laatste jaren zoveel veranderd, dat dit normaal en verantwoord (niet ongezond door toevoegingen)is. Hieraan gekoppeld wil ik vragen of het normaal is, dat in advertenties en brochures meestal geen jaartal van de wijn meer wordt vermeld. Bert Mulder. De wijn wordt inderdaad steeds jonger aangeboden en dat heeft een aantal redenen. De consument heeft steeds meer behoefte aan snel drinkbare, jonge wijnen. Er zijn bijna geen woningen met kelders meer en opslaan is dus vaak onmogelijk. Ook de opslag voor de leverancier wordt kostbaar en met de snelle verkoop van jonge wijnen kan hij eerder uit de kosten komen. De wijnproducenten spelen daarop in en kunnen - overigens zonder de door u veronderstelde toevoegingen - een wijn zo maken dat hij soepel en lekker drinkbaar is vanaf de eerste dag bij wijze van spreken. Dat hierbij een hoop van het wijngenot verloren gaat - de complexiteit van het jaren rijpen op fles inde eerste plaats - is duidelijk. Gelukkig zijn er nog een aantal goede imporeurs in Nederland die wijnen importeren die gemaakt zijn voor het opleggen en dat desnoods in hun eigen kelders doen voor de cliënt. Over uw andere vraag kan ik kort zijn: een wijn zonder jaartal adverteren is voor de liefhebber uiterst storend en het hoort ook niet zo. Ik heb een vraag over de Cirò, een wijn uit het uiterste zuiden van Italie. Waar is deze wijn te koop? Rein Langewisch De Cirò wordt door een aantal importeurs in Nederland gevoerd, dus u kunt kiezen. Een aantal adressen: Schermer in Hoorn, 0229-217777; Cristofoli, Zoetermeer, 079-3616959; Italcasa, Hoofddorp, 023-5650707. Dit zijn importeurs, het kan zijn dat ze niet rechtsreeks aan particulieren leveren, maar zij kunnen u zeker zeggen waar bij u in de buurt de wijn leverbaar is of hem leveren aan uw eigen slijter. Graag zou ik willen weten of de Italiaanse rode wijn Cannonau di Sardegna Riserva van het huis Sella Mosca in Nederland te koop is en tegen welke prijs. In het boek over Italiaanse rode wijnen van Sheldon en Pauline Wasserman (1985) is de wijn niet beschreven. F.P. Moerman De Cannonau van Sella & Mosca wordt innederland geïmporteerd door Italcasa BV teHoofddorp, tel. 023 5650707. Ik weet niet of dit huis rechtsreeks aan particulieren levert, maar men kan u daar zeker zeggen waar de wijn bij u in de buurt verkocht wordt. Ook kaan men u een prijsindicatie geven. Overigens wordt de wijn en het huis wel beschreven in Burton Anderson's Wijn-en Reisatlas van Italië. Twee vragen betreffende Fonseca port. Hoeveel zou men heden ten dage ongeveer moeten betalen voor een fles vintage 1963 en voor een fles van de meest recente vintage (welk jaar is dat?) J.P. Schalkwijk Het meest recente vintage jaar is 1994 en daar worden al flinke prijzen voor betaald (tussen de f200 en f300). De prijs van een fles vintage 1963 - een heel mooi jaar -hangt natuurlijk sterk af van het porthuis: tussen het ene en het andere zit soms een wereld van verschil. Helaas heeft u mij het huis niet vermeld. Onze dochter is geboren in 1983. Ongeveer 10 jaar geleden hebben wij een kistje Château Margaux Cru d'Alesme Becker (oogst 1983) gekocht met het idee dit kistje aan haar te geven bv als zij 18 of 21 jaar wordt. Wij hebben dit kistje bewaard in onze kelder waarin een temperatuur van tussen de 7 en pakweg 12, 13 graden heerst. Wat raadt u ons aan? Bewaren tot ze 18 of 21 is? Of de kist als de gesmeerde bliksem openen en opmaken? Joop en Lies Zwager Tot haar achttiende kan de wijn nog wel bewaard worden, maar ik zou niet tot de 21e verjaardag van uw dochter wachten met de wijn. Het jaar 1983 is goed, maar geen super lange -termijn-bewaarjaar (dus 20 jaar en meer). De wijn is nu al zeker op dronk, maar lijdt niet onder nog 3 jaar kelderrust. Als de kist eenmaal open mag, hoop ik dat u met uw dochter de flessen niet meer te lang op consumptie laat wachten. Namens alle abonnees van wie de wijnkelder onder water heeft gestaan, vraag ik u om een antwoord op de volgende vraag: Wat kan ik nog verwachten van de honderd flessen Vino Nobile di Montepulciano, 1991, die twintig dagen onder water hebben gestaan? Het was grondwater uit de kruipruimte, glashelder en ijskoud. Nadat het peil gezakt was en ik de flessen in veiligheid had gebracht en wederom horizontaal had gelegd, bleek dat de kurk, die normaal aan de bovenzijde droog is, doornat was. Moet ik nu van alle flessen het lood verwijderen? Moeten ze, een tikje verticaal staande, drogen? Of heeft u een andere oplossing? Gezien de grote watersnood in ons land is het wellicht nuttig dat ook andere slachtoffers uw advies, of uw condoleances, mogen vernemen. U spreekt daar een prangend probleem aan en ik zal dan ook met plezier uw vraag beantwoorden - en met die van u die van wellicht vele gedupeerde Nederlanders. Uit uw brief begrijp ik dat de etiketten niet van de flessen zijn en dat is een enorm winstpunt. U hoeft niet honderd flessen blind te proeven. Uw flessen hebben niet geleden van het water, het is zelfs wel gunstig dat de kurk even nat geweest is - daardoor zet hij uit en isoleert de wijn nog beter. Het is bekend dat zeer oude flessen wijn die decennia lang op de zeebodem hebben gelegen nog goed drinkbaar zijn, dus deze Vino Nobile zal niets hebben ingeboet - ik zou overigens wel beginnen met drinken, aangezien u er nog 100 hebt. Ze zijn nu echt wel op dronk ('91 was niet zo'n geweldig jaar in Toscane) en voordat ze op zijn bent waarschijnlijk alweer een jaar verder. Legt u de flessen gewon vertikaal, zodat de kurk vochtig blijft. U ziet; geen condoléances, maar veel drinkplezier toegewenst. Bijgaand een lijst van flessen wijn die soms al zo lang liggen dat je niet meer weet of ze nog drinkbaar zijn of wat de waarde ervan is. Kunt u mij meer vertellen over de kwaliteit van deze wijnen? Het betreft: Alfred Rothschild & co, grand reserve brut/ Cuvée spéciale Lacuisse Frères, brut Sermiers (Maine)/ Marie Stuart/ St Gall premier cru de Champ, Avize France/ Château La Borde 1987, Ht Médoc cru bourgeois/ Bordeaux 1975 AC, S. Larches-Pereq Fils Jeune/ Ch. du Port 1982/ Bandol 1983 AC/ Ch. Bel Air 1972, Raillon, St Emilion/ Ch. de beauregard 1985/ Prieuré St Georges, Côtes de Bourg AC/ Ch. de Ferrand 1982/ Ch. Le Mayne Bordeaux 1979 AC/ Ch. Camus Berton 1986/ Bordeaux wit 1988 Palais Royal/ Ch. de Sauvanes Faugeres 1993/ Ch. Brulesécaille 1986, Côtes de Bourg/ Ch. la Commanderie de Baudelet 1994, Bordeaux/ Ch. Grand Clapeau, cru bourgeois Ht Médoc 1988/ Ch. de Ferrefort-Quancard 1992, Bordeaux supérieur F.P. Gols Alle wijnen van voor 1990 zijn meer dan rijp om te drinken, de witte zullen niet veel meer te bieden hebben, de rode wat meer (o.a. de 1988, de 1986, de 1985 en 1982). Ook de wijnen uit de jaren '90 zijn nu al op dronk - het zijn geen van alle wijnen die zijn gemaakt om lang te bewaren, langer dan 5 jaar; daarbij komt dat '92 en '94 geen sterke jaren zijn. Ik weet niet hoe lang u de mousserende wijnen al in huis heeft - indien langer dan een jaar, dan moeten ook die nodig op. U hoeft in ieder geval voor de feestdagen geen wijn te kopen! Als aperitief kregen wij in Portugal droge witte port: Porto Messias, Branco extra Seco. Waar kunnen we deze port in Nederland kopen? Mw. W. Posthuma De witte port die u zoekt wordt geïmporteerd door Baarsma's Dranken bv in GorreDijk , tel. 0513 462645. Deze firma levert niet direkt aan particulieren, maar men kan u daar zeker zeggen bij welke slijter bij u in de buurt de Messas port wordt verkocht. De man van mijn collega wil een restpartijtje wijn van mij overnemen. De wijn heeft altijd in een kelder op constante temperatuur gelegen. Wat moet ik er voor vragen? Of zal ik hem zelf de prijs laten bepalen nadat hij ze opgedronken heeft? Het gaat om: Château St. Romain, Bordeaux supérieur 1976 (2x), Ch. Casterat 1976 (1x), Ch. les grands moines, Lalande de Pomerol 1973 (1x). Anna van Eeuwijk De prijs laten bepalen nadat de wijn gedronken is lijkt me uiterst riskant, want ik denk niet dat de wijnen nog erg aantrekkelijk zijn. Het zijn geen van alle wijnen die zijn gemaakt voor een zo lange bewaarperiode en de jaren zijn zwak tot matig. Ik denk dat 50 gulden een mooi bedrag is, meer zou ik er zeker niet voor geven. Wanneer is een wijn opdronk en hoe lang kun je een wijn bewaren zonder dat kwaliteitsverlies optreedt? Hoe kom ik daar achter als het niet op het etiket is aangegeven? Weet de slijter het altijd wel (goed)? Als een wijn na één dag open te hebben gestaan beter smaakt, was deze wijn dan nog niet op dronk? W. Stokkink U stelt de lastigste vraag die er is, omdat elke wijn in feite individueel op zijJn houdbaarheid moet worden beoordeeld - daarom staat dat ook niet op een rugetiket, dat zou veel te ingewikkeld en verwarrend worden. Als houvast heeft de consument a. het oogstjaar (hoe beter, deste langer is de wijn houdbaar), b. de producent, c. de wetenschap dat 90% van de wijn wordt gemaakt om binnen 3 jaar te worden gedronken. Een goede slijter heeft een opleiding over wijn en moet u dus kunnen voorlichten over met name oogstjaren en producenten. Vindt u dat niet voldoende, dan moet u gaan lezen, er zijn twee wijntijdschriften in Nederland die informatie verstrekken over wijnjaren producenten (Perswijn en Proefschrift), verdeR kunt u voor Franse wijnen ook de Guide Hachette als leidraad gebruiken, die komt elk jaar uit. Heel veel rode wijnen varen wel bij een beetje zuurstof. Als de wijn de volgende dag lekkerder smaakt, komt dat doordat er een hoeveelheid zuurstof in de halflege fles invloed op de wijn heeft gehad. Dat heeft niet iets te maken met 'op dronk' zijn van die wijn - hoewel een jonge wijn beter tegen zuurstof kan dan een oude. Om de eerste dag al te profiteren van het zuurstof-effect op de wijn kunt u hem ook in een karaf decanteren. Weet u waar de volgende wijn te koop is: Domaine du Tariquet, Vinde Pays des Côtes de Gascogne, Grassa Fille & Fils? Dit wijndomein ligt in Eauze, op het randje van Les Landes en de gers. Smaak is echt mmmmmm! Als deze wijn niet in Nederland verkrijgbaar is, kunt u dan iets vergelijkbaars suggereren? H.C.S. Kluwer-van der Woude De wijn van Dom. du Tariquet is gelukkig verkrijgbaar in Nederland, dus u hoeft niet uit te wijken naar iets vergelijkbaars. Hij wordt geïmporteerd en geleverd door wijnhandel Chabrol in Amsterdam, tel. 020 6222781. Wij brengen onze vakantie altijd door in de omgeving van het Duitse Neustadt. De wijnen uit die streek laten we ons goed smaken. Die wijnen zijn hier echter niet te krijgen. althans niet bij Okhuysen in Haarlem, wat toch wel een gerenommeerde zaak is. Weet u of deze wijnen wellicht elders verkrijgbaar zijn? J.M. de Bruin Het doet me veel plezier dat u de kwaliteiten van de wijnen uit de Pfalz heeft ontdekt, want er worden inderdaad heerlijke wijnen gemaakt. Duitse wijnen in Nederland importeren is nog steeds specialistenwerk. Voor veel importeurs - ook de heel goede zoals Okhuysen - is Duitse wijn een sluitpost in de collectie. U kunt zeker wat lekkers vinden bij Schuler Wijnimport Hoofddorp, tel. 023-5634302. Deze is gespecialiseerd in Duitse wijn en heeft ook een aantal mooie Pfalzwijnen. Wilt u zo vriendelijk zijn mij een bewaar/drinkadvies te geven met betrekking tot de volgende wijnen?: Chassagne-Montrachet, Domaine Colin 1990/ Bourgogne Passetoutgrains Louis Latour 1978/ Echezeaux Mommessin 1971/ Château Bouscaut Grand cru Classé 1981/ Château Malescot St. Exupéry Margaux 1973/ Bourgogne Louis Latour 1979. Mr. H.A.M. Jansen Uw wijnen zijn - op de 1990 na - allemaal ruimschoots op dronk. De Bourgogne Louis Latour '79, de Bourgogne Passetoutgrains '78 en de Echezaux '71 zullen waarschijnlijk voorbij hun drinkplezier-moment zijn, de andere gaan nog net. Ook met de Chassagne uit 1990 zou ik niet meer te lang wachten (niet na 2000), omdat de wijn nu lekker op dronk is en in de fles niet veel meer in opwaartse lijn zal ontwikkelen. Mooi om met Kerstmis uit te proberen! Kun je wijn bewaren in de kartonnen doos waarin hij is vervoerd? Zo ja, moet de doos open of dicht zijn? Verder wil ik vragen hoe lang een Vacqueras uit 1996 bewaard kan worden en wanneer hij op z'n best is. En: kun je wijnen uit de prijsklasse ƒ15-ƒ20 bewaren en zo ja, hoe lang? Tot slot: Hoe lang kun je Sauvignon/Merlot of alleen sauvignon-wijn uit Zuid-Afrika bewaren en wanneer is hij op z'n best? Mw. A. van Kan Ja, u kunt zeker de wijn in de kartonnen doos bewaren en deze hoeft niet perse open, omdat er wel enige luchtcirculatie in zo'n doos is. Wilt de wijn echter jaren bewaren, dan zou ik wel een opening maken. Vacqueras van 1996 kan 4 tot 7 jaar bewaard worden. Daarna kan u hem nog wel verder bewaren, maar de wijn ontwikkelt zich niet meer ten goede, blijft hoogstens nog een tijdje stabiel. Wijnen in de genoemde prijsklassen kunnen zeker bewaard worden maar hoelang, dat hangt sterk van de jaargang af en natuurlijk van welke wijn en van de kleur. Hoe beter het jaar, des te langer kunt u ook de eenvoudigere wijnen bewaren (gemiddeld 10 jaar). Zuidafrikaanse wijnen worden voor 95% gemaakt om snel te drinken: de witte binnen een jaar en de rode Cabernet Sauvignon met of zonder Merlot) binnen 3 jaar. Enkele uitzonderingen in rood -de topwijnen- kunnen 5 tot 10 jaar rijpen. Mag je tijdens de maaltijd wijn drinken of alleen voor en na de maaltijd? J.Ch. Dekker Wijn is gemaakt om tijdens de maaltijd te drinken. Talloze restaurateurs zouden brodeloos zijn als er niet tijdens de maaltijd werd gedronken en hele (Zuideuropese) culturen zouden zich troosteloos voelen als zij niet hun glaasje wijn bij het eten hadden. Het is bovendien veel beter voor de maag en de hersenen, wanneer de alcohol van de wijn langzaam in het bloed komt en dat gebeurt wanneer er ook voedsel in de maag zit. Bestaat er een rode wijn met een soortgelijk karakteristiek geparfumeerde geur en smaak als de gewürtztraminer? Marjolijn Barzilay U stelt een lastige vraag: de geur en smaak van Gewurztraminer is volstrekt uniek - er bestaan een aantal Traminer-rassen, maar de toevoeging ‘gewurz' geeft al aan dat het om een aromatische variant gaat. Als hij niet zo uniek was, zou hij niet dat specifieke voorvoegsel hebben gekregen. Er is eigenlijk geen rode wijn die dze spcifieke aromatische kwaliteiten ook maar benadert. Kunt u ons helpen? Met vrienden dronken we tijdens een vakantie in Frankrijk verschillende wijnen van Château Massamier La Mignarde in Pépieux, zo'n 30 km ten noordoosten van Carcassonne. We hebben tot nu toe twee maal een pallet (600 flessen) geïmporteerd, maar doot toch moeizame communicatie in het Frans en het probleem dat voor een proefje eerst vele kilometers gereden moet worden, hebben we daar nu van afgezien. het assortiment bestaat uit: Vin Pays d'Oc (lekker en vol voor elke dag), AOC rouge en blanc (heerlijk volle wijn voor het weekend), AOC rouge cuvée Aubin en een droge rosé. Wij vinden het jammer dat onze voorraad bijna uitgeput is en willen graag weten of deze wijn ook in Nederland verkrijgbaar is of dat er iemand is die samen met ons de import voor eigen gebruik voort wil zetten. Dhr. J.G. van Osnabrugge Helaas heeft intensief speurwerk geen resultaat opgeleverd, de wijn van het Château Massamier la Mignarde worden nog niet in Nederland verkocht. Als u er zoveel van drinkt, kunt u echter vast een importeur ervoor interesseren, want dan heeft deze al een gegarandeerde 'basisafzet'. Idee? Begin 1995 heb ik een wijnvoorraad geërfd, waaronder een stel oudere wijnen van 1974 tot en met 1991, waar ikzelf absoluut geen kijk op heb. Mijn vraag is dan ook hoe is de kwaliteit nu en zijn deze nog te drinken? Het betreft: Rioja 1974, Fuastino V Bodegas Faustino Martinez — Oyon (Rioja) España/ Grand vin de Bordeaux Chateau Ferraude 1981 Graves/ Bourgogne Pinot Noir 1982/ 1er Côtes de Blaye 1983 Selectionné au Château Chambrousse F. Des Bonne & Cie Bordeaux/ La Valenciana 1985 Bodegas Vinerola/ Pierre Feu 1985 fendant du Valais/ Chateau Le Bois Rougi 1986 Mazeau-Bergström, Bordeaux Cuvée speciale vieilles vignes Tirage limité/ Chianti classico 1987 Badia a Coltibuono/ Chateau Plagnac 1988 Cordier, cru Bourgeois, Médoc/ Chateau Vieux Serestin 1989 Vieilli en fût de chêne, Médoc/ Montagne-Saint Emilion 1990 Bordeaux Prats frères St-Estèphe/ Chateau Segur 1990 Haut-Médoc, cru grand Bourgeois/ Martin Schongauer 1991 Weisser Burgunder, trocken, Qualitäts Wein, Badischer Winzerkeller EG. D-7814 Breisach Verder nog enkele ongedateerde dranken, te weten: l'aiglon — blanc de blancs de Romandic Wetschweizer sekt, mi-sec élaboré en Suisse dans les caves de Bourgeois frères & Cie, Ballaigues/ Cálem port Vintage Character Product of Portugal/ Freixenet Cordon Negro brut Méthode Champenoise Sant Sadurni d'Anoia, España/ Eau de vie Mirabelle Auguste Rouyer, Eindeaux — 67220 Ville M.M. Hempenius De kwaliteit van de door u geërfde wijnen lijkt me matig tot goed. De meeste wijnen moeten gedronken worden, willen ze nog enig plezier bieden, met uitzondering van de Château Ségur 1990, die nog een aantal jaren uitstekend zal zijn. Ook de Eau de Mirabelle en de Vintage Character Port kunnen rustig nog wachten. De andere wijnen zou ik tussen nu (de vroege '80ers en de '74) en 2000 opdrinken. De beide mousserende wijnen kunt u mooi met oudjaar uitproberen. Als ze lang gelegen hebben, zijn ze hun frisheid kwijt, maar goed gekoeld zullen ze vast nog een feestelijk bubbel-effect hebben. Graag zou ik de importeur en of detaillist vernemen van: Woodbridge California White Zinfandel Bij voorbaat dank Ans van der Berg De Woodbridge wijnen worden geïmporteerd door Jacobus Boelen in Amsterdam (tel. 020-5806806). Deze groothandel levert niet direkt aan particulieren maar men kan u daar wel verwijzen naar een speciaalzaak in uw buurt waar de wijn te koop is. Overigens voeren zij volgens mijn informatie alleen de Zinfandel rosé - een ‘blush'wijn, misschien bedoelt u die ook? Vanaf de jaren 60 ben ik in het bezit van zo'n 40 tal oude flessen rodewijn, waarvan ik zou willen weten of deze waarde hebben voor de verkoop aaneen verzamelaar. Ze worden bewaard in een ruimte waar de temperatuur 12-14 grd C. is en een relatieve vochtigheidsgraad van 65 . Bordeaux wijnen:2 flessen Ochsner Monopole - Grand Vin1 fles Aigle Noir1 fles Vin de pays des couteaux Varois -Domaine de St.Hilaire1 fles Bon Chalaz -Henri Maire -Chateau MontfortBovenstaande flessen zijn al 40 jaar in mijn bezit. 1 fles 1964 Medoc Superieur Ochsner1 fles 1964 St.Emilion Chateau Bellevue Figeac1 fles 1964 Montfleury (Alex A.Kraag & Co)1 fles 1964 Chateau des Graves La lande Pomerol1 fles 1967 Chateau Leoville Poyferre St.Julien2 flessen 1967 Chateau Cantemerle Grand Cru Medoc2 flessen 1970 Cotes du Rhone Grand Vin Avignon2 flessen 1973 Cotes du Rhone Tournoi2 flessen 1972 Volnay Moummessin (Macon) Hospices de Beaune2 flessen 1975 Pauillac Grand Puy Ducasse2 flessen 1974 Chateau Lestage Darquier (Marc Bernard)2 flessen 1975 Chateau Lynch Bages Pauillac Medoc1 fles 1976 Chateau Martouret Grand Vin Dominique Nurton1 fles 1976 Chateau Bellerive Valeyrac Medoc1 fles 1978 Chateau Vignelaure1 fles 1978 Chateau Castegens Cotes de Gastillon1 fles 1978 Chateau de Viens Grand Vin Cotes de Bourg1 fles 1982 Chateau Plantey de la Croix Haut Modoc Cru Bourjois1 fles 1983 Chateau de Fleury Hers Loron1 fles 1982 Cotes du Roussillon St.FelixBourgogne wijnen:1 fles 1964 Bouchard Pere & Fils Bourg passetout grains1 fles 1978 Chambolle Musigny Joseph Drauhin1 fles 1982 Carte d'OrRioja wijnen:1 fles 1980 Remelluri Labastida de Alava1 fles 1985 Marques de Caceres (Crianza '85)1 fles 1973 Marquis del Romeral grand vinItaliaanse wijnen:1 fles 1980 Chianti Classico Villa Antinori2 flessen 1979 Ciro Rosato Cantine San LorenzoIn afwachting van uw reactie, verblijf ik met vriendelijke groet,Mevrouw A.Cijs - de Cock. De wijnen die u opgeeft, zijn helaas ofwel erg oud en eenvoudig en uit een redelijk jaar, of oud, van goede kwaliteit en uit een slecht jaar. Een klein deel is van recentere jaren, maar dan zijn de wijnen weer van een type dat niet is gemaakt om langer dan 5 jaar te worden gemaakt. Kortom, het type wijnen doet het hart van een verzamelaar niet sneller kloppen. Heel wat wijnen hadden al lang gedronken moeten worden en zullen rijp voor de gootsteen zijn: misschien dat iemand er een soort ‘alles moet weg' prijs voor wil betalen, maar ik zou de partij eerlijk gezegd niet zo gauw durven aanbieden. Helaas heeft u iets te lang gewacht met bewaren. Een vraag over de Mas de Daumas Gassac: in een van de besproken wijnkelders werd deze wijn getaxeerd op ƒ35. Waar haalt U die vandaan? In A'dam gevonden voor ƒ50 en hartje Parijs voor 150FF. Verder: waar is de witte Daumas Gassac te vinden? En als laatste: er zijn boekjes met gerechten en de aanbevolen wijn. Bestaat zoiets ook vice versa? Bij deze specifieke wijn kunt het beste zus of zo eten? Alexander Orthel De prijs in het artikel over kelders is de huidige getaxeerde veilingprijs, niet de verkoopprijs. Bij Okhuysen te Haarlem kost de 1996 tegenwoordig ƒ44,50. Deze wijnhandel verkoopt ook de witte Mas de Daumas. Een boek dat zowel spijs-met-wijn als wijn-met-spijs op een erg leuke en bruikbare wijze behandelt is ‘Wijn aan tafel' van Joanna Simon, uitg. Bosch en Keuning. Daar staan natuurlijk niet alle wijnen in, maar voldoende om houvast te geven en ideeën te krijgen. Op barbados dronken wij een chardonay die toen erg beviel. Ik heb de kurk nog en daar staat op: napa ridge winery. Wij zijn benieuwd of deze wijn ook in Nederland verkrijgbaar is Joyce Straatsma De Napa Ridge Chardonnay wordt geïmporteerd door Hosman Frères in Schiedam, tel. 010-4735524. Ik weet niet zeker of zij aan particulieren rechtsreeks leveren, maar zij kunnen u - als dat niet het geval is - in ieder geval zeggen waar hij gedistribueerd wordt. 1. Bij een recente verbouwing presteerde een van de bouwvakkers het de inhoud van mijn wijnrek (ca. 50 flessen, incl. enkele mousserende) in de kelder oneerbiedig leeg te halen en zolang te verplaatsen naar de andere kantvan de ruimte: daar stonden en lagen ze dan, tussen de verbouwingsrommel. Hoe schadelijk is dit geweest en was mijn bijna hartverlamming van schrikterecht? 2. Bij een goede vriend dronk ik een prachtige Cotes du Rhone villages ‘Saint Esteve d'Uchaux‘, appellation controlee, gebotteld op chateau. Zijkochten een kleine partij op het chateau. Volgens deze vriend is de Cotes duRhone een wijn met grote toekomst. Wat denkt U van de Cotes du Rhone en van deze wijn in het bijzonder? Helena Overkleeft U had zich de bijna hartverlamming kunnen besparen: wijnen kunnen wel tegen een stootje, zelfs als bouwvakkers het doen. De emotionele ‘impact' op ons is vele malen groter dan het reële effect op de wijn. Côtes du Rhône (zuidelijke Rhône) is wel een wijn met een groot ‘groeipotentieel' in Nederland, maar ik neem aan dat uw relatie bedoelde dat de wijn een grote wijn kan worden - nu, dat is niet zo. Côtes du Rhône is en blijft een lekkere (meestal) wijn voor alle dag, maar wijnen van klasse en potentieel zitten in hogere appellations, om te beginnen in de Villages, zoals uw St. Estève d'Uchaux. Dan zijn er nog 16 wijndorpen die hun bijzondere Côtes du Rhône onder de dorpsnaam mogen verkopen. De echte toppers, zoals Côte Rôtie en Hermitage, zitten vooral in het noordelijk deel van de Rhône. Als deze Rhône die u hebt geproefd bijzonder lekker is, (dat is hij inderdaad volgens de Guide Hachette, waar hij in staat, ‘un vin complet') dan kan dat komen doordat de wijnboer zich veel moeite heeft gegeven in de wijngaard (lage rendementen bijvoorbeeld), en in de kelder. Hij kan ook net geluk hebben met een bijzonder mooi stukje bodem of een gunstige helling voor zijn druivenstokken. Gaarne zou ik van u vernemen of een wijn die mijn man en ik twee jaargeleden in Frankrijk hebben gedronken ook in Nederland te koop is. Het is een witte Bourgogne genaamd Givry. Cora Vrolijk Witte Givry uit de Côte Châlonnaise ten zuiden van de Bourgogne in stricte zin is zeker in Nederland te koop. Uit de vele aanbieders heb ik er drie uitgezocht die goede huizen hebben, nl: Fischer Wijnimport (Joblot), tel. 013-5420408, Wijnhandel Okhuysen in Haarlem (Chofflet), tel. 023-5312240 en Fourcroy-Lensellink (Faiveley), tel. 035-6952929. Veel drinkplezier toegewenst! Twee vragen: 1. Betreft Cotes du Rhone Villages 1987, Beames de Venise. Is deze wijn reeds op dronk, kan nog bewaard worden of had reeds gedronken moeten zijn? 2. Ik heb een 1995 Medoc: Chateau Bessan Sgur. Kan deze nog bewaard worden en wat betekent de kreet 'Cru Bourgeois' op het etiket? R. Koning De rode Beaumes de Venise uit 1987 is echt aan consumptie toe, langer bewaren zou zijn nog resterende charmes doen verbleken. De Cru Bourgeois Ch. bessan Ségur '95 kan echter zonder problemen nog een aantal jaren bewaard worden - zeker tot 2000, misschien nog een paar jaar extra. De aanduiding ‘Cru Bourgeois' stamt uit de jaren '30, toen de niet in de topklasse ingedeelde wijnen van de Médoc zichzelf een indeling hebben opgelegd, die ging van Cru Artisanale tot Cru Grand Bourgeois Exceptionnel. De Cru Artisanale is een categorie die niet meer wordt gebruikt, de andere bestaan nog. Wie in een bepaalde categorie thuishoort, moet zich aan bepaalde regels houden met betrekking tot rendement, aantal druivenstokken per hectare, periode van houtrijping enzovoort. De Cru Bourgeois hebben niet de glans en gloria van de Grands Crus, maar er zijn er een aantal bij die daar een plaats verdienen. De meeste CB's geven een degelijke kwaliteit voor hun prijs. Ik heb thuis een aantal wijnflessen staan, maar weet niet welke nog te gebruiken zijn en welke niet. Kunt u mij dat vertellen? Bij voorbaat hartelijk bedankt. Het betreft: Saint Emilion uit de jaren 1982, 1985 1987, 1991 en 1994 Medoc (chateau la Cordonne) uit 1983 Macon superieur uit 1995Chateauneuf du Pape uit 1985 en 1992. Drs. A. Gerards Al uw wijnen zijn nog prima te drinken, waarbij ik als eerste de zwakke jaren 1987 en 1991 zou drinken. Ook de Châteauneuf-du-Pape komt niet uit een sterk jaar en zou ik voor de eeuwwisseling opdrinken. De Macon Supérieur '83 (kan tegenvallen) is ook nodig aan consumptie toe, deze wijnen worden niet gemaakt voor de lange termijn. Inspectie van mijn wijnvoorraad — recentelijk aangevuld met enkele oude flessen uit een erfenis — leverde de volgende vondsten op. Gaarne advies over de drinkbaarheid, geschikte tijdstip van consumeren, eventuele bekende proefnotities en bijpassende gerechten. Lussac St. Emilion 1962 ‘Gds Barrails de Lussac‘ AC Lussac St. Emilion Controlee/ Margaux 1966 ‘Chateau La Tour de Mons‘/ AC Margaux St. Emilion 1988 ‘La Baudiere‘ AC St. Emilion/ Bordeau Superieur 1986/ ‘Chateau Bel-air‘Montagne - St. Emilion 1975/ ‘Chateau La Fleur‘ AC Gnd Vin de Bordeaux/ ‘Chateau Roubeyrac‘ 1976 AC Bordeaux/ ‘Chateau Lary‘ 1988 AC Bordeaux/ ST. Emilion 1987/ ‘Chateau St. Arnaud‘ AC Grand Cru Beaune 1e Cru AC 1975 ‘Les Cent Vignes‘/ Rosemount Estate 1992 ‘Coonawarra‘ Cabernet Sauvignon Australia/Baron de Lajoyosa Cosecha 1985 Magnum 1,5 liter Gran Reserva Cari~nena, Espagna Hans van Dam Uw collectie omvat wel een lange periode in de recente wijngeschiedenis. Zoals u wellicht begrijpt, moeten de wijnen uit de jaren '60 en '70 nodig op; ik weet niet of er nog iets lekkers bij zit, behalve misschien de Tour de Mons uit '66. Deze wijnen verdragen alleen licht getoetste gerechten, dus niets met specerijen, knoflook of zurigheid. Zaken als kalfsvlees, een fazantje, een mooi scharrelkipje of parelhoen met bescheiden garnituren. De wijnen uit de jaren '80 zijn nu op dronk; ook die zou ik niet meer verder laten liggen, omdat ze nu lekker zijn en er niet beter op worden. Deze wijnen kunnen wel wat meer stevige kost verdragen: stoofpotjes met lamsvlees, entrecôte, ribeye of gewoon een lekkere hachee met puree en rode kool, voor het ouderwetse wintergevoel. De Coonawarra uit '92 kan nog wel even; interessant is de magnum Carinena uit '85. Met een paar goede vrienden heeft u daar een vast een lekkere avond mee, met bijvoorbeeld hazenpeper of een flinke lamsbout (nu mag knoflook wel). Ik heb de volgende vragen over bewaar wijnen:1) als wijn lang ligt, vermindert dan het alcohol gehalte ? 2) hoe moet wijn precies liggen, horizontaal ?. R.P. Wessels Wat betreft uw twee vragen kan ik u zeggen dat 1. het alcoholgehalte niet terugloopt bij het lang bewaren (al het andere wel) en 2. wijn inderdaad horizontaal bewaard moet worden, zodat de kurk niet uitdroogt en daardoor poreus wordt, waardoor de wijn sneller oxydeert. Mijn vraag speelt vooral bij wijn die nog niet op dronk wordt geacht te zijn. Sommige flessen wijn lekken enigszins, er ontstaat een kleverige substantie aan de flessenhals en daar blijft het dan bij. Kan dit kwaad, valt aan te geven wanneer dit (nog) wel en wanneer dit niet (meer) acceptabel is? vriendelijke groet, Wijbrand Bus Een klein beetje lekken kan geen kwaad, maar als u ziet dat het niveau van de fles echt daalt, bijvoorbeeld tot schouderhoogte, dan moet de fles zo snel mogelijk opgedronken worden om oxidatie van de wijn (die in feite al begint als de fles begint te lekken) te voorkomen. Als u veel last heeft van dit probleem, moet u zich afvragen of het aan het type wijn en met name het soort kurk kan liggen. Van vrienden kregen wij de vraag om wat oude wijnen te komen proeven. Het betreft de volgende wijnen: Chateau de Dreuil cru bourgeois Medoc 1978Chateau Saint Bonnet Medoc 1978La Tour Chaigneau Pomerol 1966Chateau Malescot St. Exupery Margaux 3me cru 1967Chateau Belgrave St. Laurent 5 me cru 1967Sociando Mulet Haut Medoc 1961Clos Beauregard Pomerol 1971Chateau Bel Air Pomerol 1967Chateau Croizet Bages Pauillac Grand Cru Classe Haut Medoc 1967Chateau Croizet Bages Pauillac 5me cru 1966 en 1967Chateau Gaillard Morgon 1979Chablis 1er cru 1970Muscat de Beaume de Venise 1983Puligny Montrachet wit 1975Ik heb zijn lijstje zo volledig mogelijk overgenomen en weet dus niet ofhet allemaal correct is. Het zijn allemaal wijnen door zijn vader destijds ingekocht. Een gedeelte is ruim 8 jaar geleden door mijn vriendin geproefd en was toen grotendeels goed tot zeer goed. Valt er nog te genieten van deze ‘oude rakkers' zoals hij ze omschrijft? Zo ja, met welke kunnen we dan het beste beginnen? Paul van Gaalen Acht jaar is voor ‘oude rakkers' een hele tijd en ik weet daarom ook niet zeker of de wijnen nog net zo lekker zullen zijn als toen. Ik vrees van niet, maar je weet het nooit als je het niet probeert. De wijnen uit de zwakke jaren komen het eerst: 1967 en 1971 dus. Ook de Chablis uit 1970 hoort bij de eerste linie - daar zal niet veel meer van over zijn. Wel oud, maar uit een topjaar zijn de '66ers en de '61er: die kunnen heel mooi zijn als ze goed zijn bewaard. Het jaar 1978 kan nog goed zijn. Erg leuk lijkt me om de Pauillac uit '66 en '67 naast elkaar te proeven - er moet een groot verschil in kwaliteit zijn. Een Morgon uit 1979 zou nog mooi kunnen zijn. De Puligny komt uit een slecht Bourgognejaar en zal vrij akelig zijn (helaas, maar misschien valt het mee). Interessant lijkt me de Muscat de Beaumes de Venise uit '83. Die vraagt om een mooi dessert of wat niet te scherpe blauwe kaas. Veel plezier Van onze reizen door Frankrijk heb ik de Franse gewoonte overgenomen om aan tafel dagelijks een glas wijn te drinken. Volgens verschillende bronnen moet dot goed zijn voor de bloedsomloop en tegen cholesterol. Is dit ook uw mening? Aangezien ik in huis de enige ben die dit doet, duurt het ongeveer zes dagen voor het laatste uit de fles gedronken is. In die tijd gaat de smaak van de wijn achteruit, zelfs bij gebruik van een vacuvin-sluiting. Hebben de Fransen dit probleem ook? Hoe lossen ze dit op? Heeft de soort tafelwijn die in gezinnen in Frankrij wordt gebruikt daar invloed op? Ik denk aan kwaliteit/ prijs. Om ongedierte en schimmel te bestrijden worden de wijnstokken jaarlijks meermalen met vergif bespoten. Dit komt ook op de grond terecht en kan na jaren de grond onder de winstokken giftig maken. Het komt dan via de plant in de druif en dus de wijn. Graag uw mening hierover. G. Bakker Uw zorgen zijn ongegrond, gelukkig. In de eerste plaats is dagelijks wijn drinken echt gezond (in de laatste jaren echt medisch/wetenschappelijk bewezen) tot 3 glazen per dag. Ik zou als ik u was beginnen met 2 glazen per dag te drinken, dan doet u nog maar 3 dagen met een fles en dat halveert de problemen. De Fransen lossen het probleem op door dagelijks de fles leeg te drinken, want ze drinken daar twee maal per dag wijn. Verder wordt er niet meer zo systematisch als vroeger gespoten, omdat de wijnboeren ontdekken dat het uitmelken van de bodem uiteindelijk averechts werkt. De gifstoffen die eventueel gebruikt worden, komen niet in de wijn omdat het om minimale hoeveelheden gaat en wat er nog in mocht zitten wordt door de alcoholische gisting van de wijn geneutraliseerd. Graag zou ik willen weten 1) hoe lang men champagne, witte wijnen en zwaardere rode wijnen kan bewaren? 2) Hoe lang tevoren moeten oudere rode wijnen worden ontkurkt en wanneer verdient het aanbeveling ze over te schenken in een karaf? 3) Hoe lang mag een witte wijn in de koelkast verblijven v´o´or consumptie (uren, dagen weken?). 4) wat is het verschil tussen diverse soorten port! M. Klopman-Beijers
Uw vragen klinken eenvoudig, maar vragen in feite om een uitgebreide, specifieke uitleg. Ik zal het zo kort mogelijk houden. 1. Champagne moet binnen een half jaar na aankoop worden gedronken voor optimale smaak, alleen millésimes (met een jaartal) kunnen langer bewaard worden. De meeste witte (en rode) wijnen zijn gemaakt om binnen 1 tot 3 jaar gedronken te worden. Sommige witte wijnen, met name die welke restsuiker hebben (Sauternes, Muskaatwijnen, Duitse Beeren/Trockenbeerenaulese) kunnen jaren ouderen. Ook wijnen met een hoge natuurlijke zuurgraad en extract, zoals Rieslings, en hoge witte Bourgognes kunnen 5 tot 10 jaar ouderen. De kwaliteit van de jaargang is voor het bewaarpotentieel van deze wijnen zeer belangrijk. Wat u ‘zwaardere' rode wijnen noemt (hoge Bordeaux, Rhône, Barolo, Brunello enz. denk ik) kunnen afhankelijk van het jaar 10 tot 15 jaar ouderen. Hoe beter het jaar, hoe langer het ouderingspotentieel. 2. Krachtige rode wijnen kunnen een aantal uren van te voren worden opengemaakt. Decanteren heeft zin als de wijn erg jong is of al enigszins op leeftijd (bijvoorbeeld 8 jaar). Als ze echt oud zijn, is decanteren af te raden. 3. Verblijf in de koelkast doet niet echt kwaad, zolang het geen jaren is en de koelkast niet echt ijskoud is (onder de 5 graden). 4. Voor het verschil tussen diverse soorten port verwijs ik u naar een interessant boek over dit onderwerp: ‘Port' van Rudolf Pierik, Rotterdam, Ad Donker, 1998. Het bewaren van goede wijn in goede kelders is geen probleem. Het bewaren van de wat mindere wijn (ƒ10-ƒ20) in een rijtjeshuis wel. Wijn kan wel degelijk stuk gaan. Zijn er experimenten bekend met het bewaren van wijn onder verschillende — ook minder goede — consities? Wat mag nog net wel, wat is echt funest? A. de Boer Inderdaad, er zijn experimenten gedaan met wijn bewaren onder barre omstandigheden, vooral om onnodige indianenverhalen de wereld uit te helpen. Een half jaar lang heeft men dezelfde wijn (helaas vermeldt het verhaal niet welke) in een kofferbak rondgereden, op de verwarming gelegd en netjes in de kelder gehouden - en het verschil in smaak daarna was nihil. Toch betekent dit niet dat je alle wijn maar overal kunt neerleggen. De structuur van de wijn is heel belangrijk voor zijn vermogen om tegen wisselende omstandigheden te kunnen. Rode wijn heeft een steviger structuur dan witte en duurdere wijn een betere dan een goedkope, vanwege de wijze waarop hij is geselecteerd en behandeld. Wijnen van ƒ10-ƒ20 kunnen aardig wat hebben, maar hebben niet het eeuwige leven, daar zijn ze niet voor gemaakt. Als het gaat over het bewaren van wijn geldt als bovengrens: zeker niet hoger dan 18 graden. Is er een ondergrens die per se niet mag worden overschreden (uiteraard boven het vriespunt)? Sinds kort heb ik een koelcel voor cirac 800 flessen. Deze cel staat binnen een goed geïsoleerde schuur die ik 's winters kan verwarmen. De koelcel wordt op de max. temperatuur die ik instel gehouden, bv 11 graden. Er is echter geen verwarming die die deze ingestelde temperatuur op peil houdt. Dat doe ik met de kachel in de schuur. Lijt omslachtig, maar het werkt redelijk. Echter, hoe meer ik moet stoken, hoe hoger de energiekosten. Vandaar mijn vraag: tot hoever kan ik zonder risico de temperatuur laten dalen? H. Dammers
Inderdaad wordt er zelden over de ondertemperatuur van wijn gesproken omdat maar weinig wijnbewaarders er last van hebben. Wanneer wijn langere tijd wordt bewaard op een temperatuur onder de 5 graden, raakt de ontwikkeling van de wijn in de fles verstoord, en dat is niet goed. Ik zou dus 5 graden als ondertemperatuur aanhouden. Ik hoop niet dat u nu failliet gaat aan stookkosten... Vooral na het drinken van rode wijn krijg ik rode vlekken in mijn gezicht, nek en decollet´e. Komt dit inderdaad door de wijn? Is er wijn die dat effect niet heeft? W.J. Kruik-Kolloffel Waarschijnlijk heeft u een lichte allergie voor histamine, wanneer uw huid zo reageert. Witte wijn heeft veel minder histamine, als het goed is moet het daarbij minder zijn. Ook lichte rode wijnen kunnen minder storend werken, zoals Beaujolais en Pinot noir d'Alsace. Heeft u ook last van witte wijn, dan heeft het te maken met de wijze waarop uw maagsappen reageren op de binnenkomst van de wijn, met name de alcohol. De zogeheten alcoholdehydrogenase is bij vrouwen sterker dan bij mannen, maar wordt minder heftig na de overgang. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van onze eetclub willen mijn vrouw en ik graag van U menusuggesties ontvangen voor een rijkbesprenkelde maaltijd. Wij zijn van plan om de volgende wijnen te schenken: Champagne brut, Sauternes (Rieussec 75 of Suduiraut 89 of 90), Chablis Lechet 92, Lenswood Pinot Noir 96 (erg jong, maar ook erg lekker), VCC 83, Palmer 78, een oude Port en weer een Sauternes, maar nu bij het dessert. Wij kunnen als U dat adviseert, gelukkig, ook alternatieven uit onze kelder halen, zoals: Cos dEstournel 75, Fieuzal 82, Petit Villages 82 of 88; Beaucastel 85, La Nerthe 89, etc. We zijn redelijk ervaren amateurkoks, maar we zouden het fijn vinden om op de avond zelf niet voortdurend in de keuken te staan. Met spanning en nieuwsgierigheid kijken we uit naar Uw antwoord. Hartelijk dank alvast! J.J. van de Heetkamp U maakt het mij wel moeilijk - ik krijg ontzettend zin om van al die prachtige wijnen een klein slokje te proeven tijdens dat diner, waarvan u de gerechtenssuggesties in mijn handen legt! Uw heeft werkelijk een erg smakelijke en mooie kelder. Aangezien u zulke mooie wijnen gaat schenken zal ik me niet echt inhouden met de eetsuggesties, want bij zulke wijnen eet je geen erwtensoep. Wat denkt u van: Champagne brut: oesters, blinis met kaviaar. Sauternes (de Suduiraut '89 of '90): dunne tranches foie gras met gesauteerde appelschijfjes met een snufje honing en peper Chablis '92: gepocheerde tarbot of heilbot met kort gebakken champignons Lenswood Pinot Noir 96: gebakken zwezerik met truffeljus (spannend maar redelijk lastig is de combinatie met zeer kort gebakken gamba's - de stijl van de Pinot bepaalt de smaak. u zou het kunnen voorproeven) Palmer'78 - deze kan iets over zijn top zijn maar natuurlijk toch wel mooi. Reerug met kastanjes en rode wijnsaus Oude Port: enkele serieuze (boeren- dus) kazen,Stilton natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook halfharde schapenkaas uit Engeland of Spanje en niet te zoute kaas uit Stolwijk of Beemster. Sauternes, Rieussec 1975. Bij zo'n mooie wijn hoeft haast niets meer, maar een klein souffléetje met gehakte noten en honing erin zou toch wel lekker kunnen zijn. De soufflé wordt gemaakt op basis van kwark en heel stijf geslagen eiwit met ietsje maizena voor de binding, waardoor hij erg licht is. Ik hoop dat u wat inspiratie opdoet en dat het een gedenkwaardige avond wordt. Ik zou graag weten of de volgende wijnen nog te drinken zijn. Ze zijn zo ‘zwaar'geworden. Het betreft: 1) Château Vieux Chevrol, Lalande de Pomerol, 1985 2) Château Gros Caillou, St Emilion AC 1982 F.G.M. Ferrari De wijnen (vooral de Lalande de Pomerol is goed) die u op zo'n bijzondere plek bewaart, komen beide uit uitstekende jaren en ze lijken mij dan ook nog heel goed te drinken, zij het dat ze nu wel aan consumptie toe zijn - met zo'n aantal zal dat toch nog enige tijd in beslag nemen! Ik hoop dat het onder de bedstee niet te warm is -misschien dat de wijn daarom 'zwaar' op u overkomt, omdat de temperatuur te hoog is. Schenkt u de wijn zeker niet boven een temperatuur van 18 graden, dus lager dan onze kamertemperatuur. Veel genoegen toegewenst, Zo nu en dan verblijven mijn vrouw en ik in de streek rond Saint Chinian, in Frankrijk. Inmiddels zijn wij erg vertrouwd met en verliefd op deze bijzondere streek. Wat zijn de betere wijnen, welke kunnen langer bewaard worden en zijn deze complexe wijnen wel te vervoeren naar Nederland? Herman Bunshoeke Goede St. Chinians kunnen zeker tegen vervoer, mits ze niet al te lang in een hete kofferbak liggen. Ook in Nederland zelf worden heel goede wijnen uit deze streek verkocht. Enkele namen: Mas Champart bij De Gouden Ton Amsterdam, tel. 020-6796231. Dom.du Jougla, Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem, tel 023-5312240. In S. Chinian zelf: Clos Bagatelle (H.Simon), Ch. Veyran, (in Causses-et-Veyran, G. Antoine), Sir de Roc.Brun (in Roquebrun, Cave Les Vins de Roquebrun). Mag ik uw mening over de volgende flessen? Moet ik ze snel openmaken en proberen of eventueel verkopen, als de waarde er naar is? Het betreft: Vino Palhete Douro Red Mol vint 1978 Spratley & Cia/ Royal Oporto Vintage 1983 port/ Kopke 1970 vintage port/ grand vin 1958 Château La Tour, St Bonnet Médoc/ idem 1969/ idem 1973/ Château Grand Puy Lacoste, Pauillac 5e cru 1947/ Ch. La Galiane 1964 Margaux, Raoul Mignan jeune/ Nuits St Georges 1964 Piere Ponelle/ Ch. Forcade 1964/ Ch. Romefort, dom. Baron de Rothschild 1986/ Ch. La Chapelle Maillard 1991/ Alex Lichine Vosne Romanee 1971/ Narimis 1993 Caremel Valley Estate (6 flessen) J.C. den Toom De meeste van uw wijnen zijn ruim over de 'uiterste consumptiedatum' heen, hoewel er wel een paar interessante jaren tussen zitten, zoals 1947 en 1964. Wijnen uit 1947 zijn nogal gezocht omdat het jaar zo bijzonder goed was, maar de verkoopbaarheid ligt aan allerlei factoren, zoals de wijze van bewaren, de hoeveelheid flessen (1 of meer) en natuurlijk de vraag naar dit specifieke château. De wijn uit 1964 komt niet van een hoog geklasseerd château en de vraag is dus of hij, ondanks het uitstekende jaar, nog aantrekkelijk is om te drinken. Wat betreft de lijst als geheel zou ik zeggen: alles snel proeven en wat lekker is opdrinken (bijvoorbeeld met Kerstmis) behalve de vintage ports, die kunnen nog wel een tijdje mee, zeker de 1983. Mocht u iets willen weten over de marktwaarde van uw 1947 Grand Puy Lacoste, dan kunt u contact opnemen met F.Jacobs, wijntaxateur, tel. 020 6978347 (alleen 's avonds). Plotseling kan ik een partij wijn kopen: CORDIER, Chateau MEYNET, priere des couleys, Saint-Estephe, 1978. Vindt u dit de moeite waard en waarom? Frans Juch U maakt mij enigszins aan het twijfelen door de spelling Meynet en de toevoeging 'prière des couleys', maar ik denk toch - door de verwijzing naar Cordier - dat het om Ch. Meyney gaat. Hoewel Meyney een uitstekend château is met stabiele kwaliteit wijn, zou ik als het om een wat grotere partij wijn gaat, proberen om de wijn van te voren te proeven. Het jaar 1978 is namelijk niet erg gelijkmatig in kwaliteit en er is een kans dat de wijn al begint uit te drogen. Als de prijs echter aantrekklijk is en de partij niet te groot, dan zult u er geen buil aan vallen. Houdt u er wel rekening mee dat de wijn tussen nu en een jaar op moet. Mocht het de tweede wijn van Meyney zijn - Prieur du Château Meyney - dan zou ik niet blindelings kopen. In de kelder van mijn schoonvader in Epe bevinden zich enkele bijzondere wijnen. Het was de hobby van mijn schoonmoeder en zij is vorige jaar overleden. Wat te doen met die +/- 300 flessen? Wat is de huidige waarde en wat is minder waarde? Wat mag gedronken worden, wat niet? Ik geef hieronder een lijst van de wijnen waarvan wij denken dat zij bijzonder zijn: 1970 Saint Emilion Montabauche (6x)/ 1976 Margaux Chateau Marsac Seguineau (9x)/ Sauternes 1976 (8x), 12 x Saint Estephe Chateau Phélan Ségur 1979/ 5x Saint Emilion Chateau des Tours 1979/ 7x Chateauneuf du Pape Vieux Lazaret 1980/ 13x Chateau Meynet 1980/ 12x Chateau Talbot Saint Julien 1980/ 5x Médoc Baron Edmond B. Rotschild 1980/ 11x Margaux Chateau Rozan Gassies 1982/ 6x Bordeaux Chateau Tanesse 1985/ 6x Chateau Meyney 1985/ 24x Volnay Clos de la Barre 1985/ 24x Pomerol Chateau Clos de Beauregard 1985/ 12x Chateauneuf du Pape Clos de Saint Jean 1986/ 7x Sauternes Rieussec 1986/ 14x Bourgogne Louis Jadot 1986/ 12x Saint Estephe Chateau Lafon Rochet 1990/ 11x Chateau Meyney 1990/ 12x Médoc Saint Julien 1990/ 24x Médoc Saint Julien Clos du Marquis 1990/ 24x Moulis Chateau Moulin de Poujaux 1992/ 8x Chateau du Rey 1994 Philippe Tardieu Uw schoonmoeder heeft een heel gevarieerde wijnkelder nagelaten, waarvan een aantal wijnen wel voorbij hun top zijn cq waarschijnlijk niet lekker meer (1970, 1976 1979), maar waarin toch ook een aantal erg interessante zaken zitten , zoals de Rieussec '86, Meyney 1990, de Clos du Marquis 1990. Aangezien ik zelf geen taxaties doe omdat dat echt specialistenwerk is, raad ik u aan contact op te nemen met Christie's veilinghuis (tel. 020 5755298) , dat tweemaal per jaar een wijnveiling organiseert. Christie's is wellicht geïnteresseerd in uw collectie. Mocht dit niet lukken, dan kunt u nog voor een taxatie (tegen vergoeding) terecht bij de heer F. Jacobs, tel. 020 6978347, (alleen 's avonds).
|
NRC Webpagina's
|
Bovenkant pagina |