A G E N D A
|
FILM MUZIEK THEATER MUSEA GALERIE Internet wijngids Franse wijn Wijnen uit New Mexico Wijnen uit Nieuw Zeeland Wine Spectator Wijnen uit Californië Australische wijnen Wine State Magazine
|
Mijn vragen betreffen een partij 1988 Nebbiolo d'Alba van het huis Fontanafredda. Na het ontkurken kwam er uit sommige flessen bij het schenken tot mijn verbazing nauwelijks, en soms zelf geen wijn. Er zat namelijk een harde laag wijnsteen in de hals, die ik met mijn pink wegmoest duwen. Ik zou u willen vragen wat wijnsteen is, hoe die in de hals kan komen en wat dit betekent voor de kwaliteit van de wijn. Naam bij redactie bekend Wat u beschrijft is een merkwaardig fenomeen. Wijnsteen komt in die mate voornamelijk voor bij ongefilterde witte wijnen; deze ligt dan op de bodem van de fles of hecht zich aan de kurk. Wijnsteen is een product dat wordt gevormd door het in de wijn aanwezige wijnsteenzuur. Het is een volkomen onschadelijk en natuurlijk product, maar veel consumenten zien niet graag 'iets' op de bodem van de fles liggen - het wekt associaties van onzuiverheid op - onterecht overigens. Door filtering van de wijn of de most wordt wijnsteenzuur uit de wijn gehaald. In uw geval is dat duidelijk niet gebeurd en hebben de kristallen zich niet tegen de kurk gehecht maar zijn aan het oppervlak blijven liggen. Hebben de flessen misschien op hun kop gelegen gedurende een aantal jaren? In ieder geval is het niet schadelijk, het is een bewijs dat uw wijn niet is gefilterd , wat de smaak ten goede kan komen. Ook zorgt de wijnsteen 'deksel' ook nog voor een prima extra bescherming tegen zuurstof in de wijn. Graag zou ik weten of er voor een wijnkelder gestreefd moet worden naar een bepaalde optimale vochtigheid. Zo ja, is er een verband met de in de kelder heersende temperatuur? Mr. J.D.J. Idenburg Inderdaad is voor een kelder waarin wijn wordt bewaard een zekere vochtigheidsgraaad onontbeerlijk. Bij een te lage vochtigheidsgraad kunnen de kurken bij een langer verblijf gaan krimpen, waardoor de wijn langzaam oxydeert en ook verdampt. Ideaal is een percentage van 65-85%, maar 90% of zelfs meer mag ook, alleen moeten dan de etiketten tegen de vochtigheid worden beschermd. Mocht u beschikken over een ‘droge' kelder, dan kan de vochtigheid worden verhoogd door her en der een emmer of platte schaal water neer te zetten en af en toe de vloer te besprenkelen. Ik heb een vraag over de volgende wijn: Château Lynch et Bages, grand cru classé, Appellation Pauillac Contrôlée. Waar kan ik deze wijn kopen? waar kan ik informatie inwinnen over deze wijn? Wat is naar uw schatting de prijs ervan in Nederland? W.P.M. van Dongen Château Lynch Bages is bij verschillende importeurs te krijgen. De prijs hangt af van de jaargang en wisselt nogal. Oudere jaargangen zijn moeilijk meer te krijgen, behalve wellicht op de veiling. Bij Sauter in Maastricht (tel. 043-3637799) wordt de 1996 voor ƒ180 per fles aangeboden, de 1997 voor ƒ181,35. Colaris in Weert (tel.0495-532462) verkoopt de 1994 voor ƒ85. Het verschil zit hem in de jaargang en de enorm gestegen prijzen in Bordeaux sinds 1995. Graag zou ik uw oordeel willen vernemen over de kwaliteit van de inhoud van mijn wijnkelder. Ook zou ik graag van u willen weten wanneer naar uw oordeel de verschillende wijnen ‘op dronk' zijn. Mijn wijnkelder bevindt zich in een echte kelder onder het huis met een constante temperatuur van ca 10 graden Celsius. Het erge probleem is dat de vorige huiseigenaar de toegang tot de kelder heeft dichtgetimmerd, zodat ik mijn wijnkelder alleen van buitenaf door het raampje kan binneklauteren. Maar je moet er wat voor over hebben! De inhoud is als volgt: Fonseca's vintage port 1980 3 stuks Gutmaraens vintage port 1982 2 stuks Quarles Harris Port 1940 1 stuk Graham's Malvedos Centemary vintage port 1992 23 stuks Alexe Coston Louis Latour 1985 6 stuks Beychevelle Saint Julien 1986 1 stuk Lynch Bages Pouillac 1988 8 stuks grand cru classé Alexe Corton Louis Latour 1985 6 stuks Ch. de Fieuzal Pessac-Leognan 1989 10 stuks grand cru classé Ch. Beaumont Haut Médoc 1989 10 stuks cru bourgeois Tourelles de Longeville Pauillac-Médoc 1990 12 stuks Pape Clément Pessac-Leognan 1992 10 stuks grand cru Meursault Dariat Penin 1993 12 stuks Dofi Priorat 1994 12 stuks Pape Clément Pessac-Leognan 1993 23 stuks grand cru Domaine Ruet, Brouilly 1997 8 stuks Nog even terugkomend op de kwestie van het wanneer-op-dronk: ik ben bekend met het advies om van een partij (van 12 of 24 stuks) er af en toe ‘ns eentje open te maken. Mijn probleem is dat, als ik dat doe, de wijn prima smaakt, maar dat ik dan nog niet weet of langer laten liggen de smaak zal doen vergroten. Als ik van dezelfde partij een jaartje later nog eens een fles probeer, weet ik niet meer hoe de smaak een jaar daarvoor was. Ik zeg het wat verward, maar ik hoop dat de kwestie duidelijk is. Als vuistregel hanteer ik een oplegtijd van 10 jaar voor rode wijn en 15 jaar voor port, maar ook van de juistheid daarvan ben ik niet zeker. H.G. Gallacher U heeft een mooie collectie wijnen, die voor een deel al op dronk is. Het is heel verstandig om de wijn af en toe eens te proeven, maar ik begrijp en herken uw probleem van ‘wordt het nu nog lekkerder' - een kwellende vraag voor vele kelderbezitters! Ik heb in de loop der jaren geleerd dat wanneer je een wijn lekker vind, je hem ook rustig kunt drinken. Het bezit van een kelder moet geen kwelling zijn! Anderzijds heeft u inderdaad wijnen die met een aantal jaren rijping gebaat zijn, maar de meeste heeft u dat ook gegeven. De vuistregel van 10/15 jaar zou ik niet zo strak aanhouden, want in zwakke jaren is een wijn eerder drinkbaar en port kan veel langer mee dan 15 jaar. Uw 1980 en 1982 zijn nu al heel lekker en blijven dat nog jaren. De 1940 zou ik maar eens soldaat maken! De Bourgognes uit 1985 en 1987 mogen wel op, nu hebben ze waarschijnlijk nog wat ‘sap'. De St. Julien is rijp, maar blijft dit ook nog jaren; de Fieuzal 1989 zou ik nog even laten liggen (erg mooi jaar), maar de Beaumont van dat jaar (eenvoudiger) kan al gedronken worden - die zal niet veel verder evolueren. De Pauillac is zeker rijp en nu lekker, de Pape Clément 1992 is uit een matig jaar en daardoor eerder rijp - maar het is wel een ‘hoge' wijn, dus wacht bijvoorbeeld nog tot 2000. De 1993 kan langer liggen, ook al is het ook geen topjaar. De Meursault is nu zeker op dronk, de Priorat lekker nog een paar jaar laten liggen, de Brouilly 1997 nog een jaartje, hooguit twee: een Beaujolais Cru hoeft zeker geen 10 jaar te wachten! Wel is '97 voor de B. een erg goed jaar. Als u wijnen koopt, laat u dan informeren over de kwaliteit van het jaar - dat geeft u een indicatie over de oplegtijd. Gaarne zou ik de waarde willen weten van de volgende wijnen: *Château Chalon, vin jaune, recolte 1969, mis en bouteille 1976 *Sauternes, Clos de sRemparts 1970, Preignac Gironde *Château Rieussec 1957 *Château d´Yquem 1968 Op welke wijze zou ik deze toppers (?) te gelde kunnen maken (ivm verhuizing)? Mw. B. Escher Voor een nauwkeurige schatting van de wijnen en een advies over verkoop kunt u het beste contact opnemen met de heer F. Jacobs, wijntaxateur (tel. 020-6978347, alleen 's avonds). De Yquem 1968 is een rariteit omdat hij nooit op de markt is gebracht; het was een slecht Sauternes jaar en daarom is zo'n fles om zijn curiositeit misschien toch veel waard. Enkele malen heb ik tijdens een vakantie gekocht: Château de Chambert, Cahors de Hauts Côteaux. Mij is gebleken dat dat deze wijn ook in Nederland werd geïmporteerd en wel via Levert & Schendel in Amsterdam. Deze zaak bestaat niet meer. Is u bekend of er inmiddels een andere importeur is en zo ja, wie? Drs. J.M.F.P. Hanewald De wijn Ch. de Chambert wordt in Nederland niet meer geïmporteerd, tenminste, op de meest complete Internetsite die ik heb geraadpleegd komt hij niet voor. Er komt in december een compleet boek uit met alle in Nederland geïmporteerde wijnen, ik kan daarin nog voor u gaan zoeken. Mocht u die informatie willen hebben, schrijft u mij dan nog een keer eind december. Uit de jaren dat wij regelmatig wijnen kochten, hebben wij nog enkele partijtjes ‘kelderrestanten', nl: 12 flessen Château Cap de Haut 1983, Ht. Médoc, cru bourgeois 12 flessen Château Grand-Puy Ducasse 1984, Pauillac, cru classé en 1853 12 flessen Baron Philippe de Rothschild 1992, Bordeaux, cuvée spéciale à l'occasion de Bijenkorf 125 jaar. 12 flessen Baron Philippe de Rothschild, geen jaartal, zwarte capsule en zwart-gouden bovenrand etiket 12 flessen Croix Rameaux 1990, Bourgogne 2 flessen Château Haut-Bages Liberal 1970, Pauillac, grand cru classé en 1855 2 flessen La Rose Pauillac 1979 Ons wijngebruik is gelimiteerd en onze keldercapaciteit wordt kleiner waardoor onze vragen zijn: 1) tegen welke prijzen zouden we deze wijnen kunnen verkopen, dan wel omruilen of verrekenen? 2) hoe en waar is zo'n transactie te realiseren? Drs. J. Hoogendoorn Voor uw collectie oudere wijnen zou u contact op kunnen nemen met de heer F. Jacobs, wijntaxateur. Hij kan u tegen een kleine vergoeding een indicatie geven wat de wijnen opbrengen en waar u ze eventueel ter verkoop kunt aanbieden (tel. 020-6978347, alleen 's avonds). U kunt ook rechtstreeks naar Christie's veilinghuis bellen waar men u kan zeggen of deze wijnen in de voorjaarsveiling kunnen worden opgenomen (tel. 020-5755298). Na vier jaar Australië zijn we met een mooie collectie Australische wijn in Amsterdam Centrum gaan wonen in een maisonette op een eerste/ tweede verdieping. We hebben nu op de eerste verdieping een 'wijnkelder' ingericht in een opberghok, zo ver mogelijk verwijderd van verwarming etc. Toch is het onmogelijk om de temperatuur constant en koud genoeg te houden. Met een minimum/maximum thermometer hebben we voor October temperaturen tussen 16 en 19C gemeten (typisch 1 graad verschil tussen minimum en maximum voor dag/nacht). Nu heb ik 2 theorieën gehoord mbt. houdbaarheid wijnen versus suboptimale wijnkeldercondities:1) voor elke 10 boven de ideale wijnkeldertemperatuur gaat de ontwikkeling van de wijn twee keer zo snel. 2) grotere temperatuursverschillen tasten de kurk zodanig aan dat de kurk meer lucht doorlaat en aldus de ontwikkeling van de wijn versmelten/of het risico van het lekken via de kurk toeneemt. Vragen mbt. onze wijnkelder:1) zijn deze theorieën waar? 2) is de ideale wijnkeldertemperatuur zo'n 10C? 3) moet ik de bewaartijd opgegeven door de wijnmaker halveren voor mijnwijnkelder of moet ik gewoon geen langere bewaarwijn kopen? Bij voorbaat dank voor het beantwoorden van deze vragen. Met vriendelijke groet,Wouter Ankersmit & Anneloes van Haaren U hoeft zich veel minder zorgen te maken over uw wijnopslag dan u denkt. De echt ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 12 en 14 graden. Is de temperatuur wat hoger, dan kan er op de lange duur een iets snellere rijping optreden, maar die is zo miniem, dat u dat nauwelijks zult merken - waarschijnlijk heeft u de wijnen dan al op. Temperaturen boven de 20 graden zijn op de lange duur niet ideaal, maar een echt goede wijn moet dat enkele weken per jaar kunnen hebben. De kurk kan vooral aangetast worden door een te lage vochtigheidsgraad, waardoor hij gaat krimpen. Zorg voor een vochtigheidsgraad van ca. 65-85% (bijvoorbeeld door een bak water in de kast te zetten), en dan blijven uw kurken in goede staat. Australische wijnen kunnen over het algemeen wel tegen een stootje, dus uw wijnen liggen volgens mij helemaal veilig in uw nieuwe huis. Ik zou graag enkele goede wijnen (oogstjaar 1996) willen aanschaffen bijvoorkeur uit de Bordeaux. Dat jaartal is het geboortejaar van mijn eerste dochter en ik zou haar op haar 21e graag enkele flessen willen overhandigen. Wat adviseert u mij en hoe pak ik dit aan. Ik ben onervaren op dit gebied en heb een bescheiden budget. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw moeite. Luc Allas Het jaar 1996 is erg mooi en u zult zeker wat vinden voor uw dochters eenentwintigste verjaardag, alleen zijn de wijnen die in 2017 nog mooi zijn niet bepaald goedkoop. Ik weet niet wat u te besteden hebt, maar de prijzen van echte bewaarwijnen uit de Bordeaux voor 1996 beginnen bij ca. ƒ50 per fles, maar liggen eerder bij de f100 en daarboven. Er zijn een aantal importeurs gespecialiseerd in Bordeaux jaargangen. Ik denk dat u het beste met een of meer van hen contact op kunt nemen en aan hen zegt wat u te besteden heeft - zij kunnen dan het beste aangeven wat daarbij past. Denkt u ook eens aan een liquoreuze (licht zoete) wijn uit de Sauternes (ten zuidwesten van Bordeaux), een heel mooie witte wijn die goed kan ouderen: 1996 is in de Sauternes heel goed. Wat ook interessant kan zijn, is bijvoorbeeld Mas de Daumas Gassac, een topwijn uit de Hérault, die lang kan ouderen en ca. f45 per fles kost. Deze wijn vindt u bij Fa. Okhuysen in Haarlem, tel. 023-5312240. Dit wijnhuis heeft ook vele Bordeauxwijnen. Verdere kwaliteitsimporteurs: Sauter in Maastricht, 043 3637799, Léon Colaris in Weert, tel. 0495-532462 Stel, je koopt een (plastic) vat met wijn bij een wijnboer. Wat is het voordeel van zelf bottelen (alleen de prijs?) Hoe kun je dat het beste doen, welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen? Hoe voorkom je dat de wijn naar kurk gaat smaken? Maakt het uit welke fles of welke kurk je koopt? Hoe lang kun je wijn dan bewaren? Kun je de wijn ook meerdere jaren in het plastic vat bewaren? E.R. Geurtsen Regel 1,2 en 3 bij het zelf bottelen is: hygiëne. Alleen wanneer het bottelen - en ook de aankoop van de wijn in een vat of cubitenaire - onder zeer hygiënische omstandigheden verloopt, kan de wijn goed blijven en ook ouderen. De voordelen van het zelf bottelen zijn in de eerste plaats van financiële aard. Een wijnboer rekent gemiddeld ƒ7 tot ƒ10 voor zijn wijn per liter - natuurlijk enigszins afhankelijk van de klasse van de wijn. Natuurlijk moet de reis naar het wijngebied meegerekend worden, maar als die tegelijk als vakantie wordt beschouwd valt die kostenpost weg. U noemt geen specifiek gebied waar u wijn vandaag zou willen halen, maar het bewaarpotentieel van zo'n wijn die u zelf bottelt hangt af van de kwaliteit en het type wijn dat u koopt. Eenvoudige witte wijn kan bijvoorbeeld veel korter op fles blijven dan een stevige rode. De kans op kurk is in principe even groot, dus ca. 5 % van het totaal aantal flessen. Van een zelfbottelaar die ik deze zomer sprak, hoorde ik echter dat deze een veel lager percentage kurk meemaakt. Flessen en kurken kunt u naar mijn mening het beste in Frankrijk kopen, omdat daar veel mensen gebruik maken van deze faciliteiten. Er zijn speciale winkels voor. De zg. cubiténaire, een plastic tank van ca 25 liter, is de beste inhoudsmaat bij aankoop van wijn van het vat. Het lijkt me niet bevorderlijk om de wijn daarin jaren te bewaren, zoals u vraagt, maar even kan geen kwaad, zolang u maar dezelfde regels als voor flesopslag hanteert: niet te warm (boven de 15 graden), donker en rustig. Kunt u mij zeggen of er een speciaal computerprogramma bestaat waarmee ik mijn wijnkeldervoorraad kan beheren. Ik weet dat het ook mogelijk is met bestaande databestand-programma's als excel etc, maar dat bedoel ik niet. vr. groeten C.G. KleijkampC.G. kleijkamp Computerkelderprogramma's zijn er in allerlei soorten en maten. Ik heb een kleine selectie voor u gemaakt. WineBase for Windows — goede ervaringen. Via Internet kunt u programma's downloaden. Die kunt u 30 dagen bekijken en proefgebruiken voordat u tot koop overgaat. Typ Download.com en typ dan bij ‘search' ‘wines'. Hierna volgt een aantal programma's, onder andere winecellar Book 5.0. Een Zwitsers — Duitstalig — programma dat compleet is en er goed uitziet heet Mein Wein. U kunt het inzien op www.res.software.com. Internetadres voor WineBase (Australisch) is: www.winebase.com.au/index.html Kunt u mij zeggen waar de volgende wijn te koop is en wat de prijs is: Muscadet de Sevre et Maine, Poiron et Fils, Domaine Les Quatre Routes, Maisdon sur Sevre A.J.H. van der Poort De Muscadet van Poiron & Fils wordt geïmporteerd door De Gouden Leeuw in Voorschoten, tel. 071 5613736. De verkoopprijs zal men u daar op aanvraag zeker kunnen geven. Bijgevoegd een lijst van de wijnen in mijn kelder. Gaarne zou ik van u vernemen welke van deze wijnen nog bewaard kunnen worden en wat de geschatte veilingwaarde is. Verder zou ik graag weten of u een geschikte leverancier van halfzoete wijnen in de omgeving van Haarlem kent (bij voorkeur Moezelwijnen) en welke sherry (medium en droog) en portsoorten langdurig bewaard kunnen worden. Kelderlijst: 1. Ch. de By, medoc AC 1969 2. Grand Barrail, Bordeaux Sup. 1972 3. Ch. la Hollande, Côtes de Bourgogne AC 1975 4. Ch. Fourdan, Cot. de Bordeaux, Rions 1975 5. Ch. Haute de Puy 1976 6. Bordeaux 1975 7. Côtes du Rhône, Charles Vienot AC 1981/1983/1984/1985 8. Ch. Batailly, grand cru classé, Pauillac 1985 9. Bourgogne AC, Nouot 1983/1987 10.Ch. Haut-Bardin, Bordeaux Sup 1982 11.Ch. de Marze, Bordeaux AC 1985 12. Moulin à Vent AC 1985 13.Ch. Rochernorm, Graves Lisna (Lima) 1985 14.Beaujolais Villages AC 1985 15.Gigondas, dom. de Pesquier 1988 16.Dom. de la Jacquinat, Châteauneuf-du-Pape AC 1987 17.Côtes de Dura AC 1994 18.Vientot Monopole, vin de table 1993 19.Côtes du Rhône, Dome Bouvachon Nomen AC 1995 20.Châteauneuf-du-Pape AC 1983 21.Ch. Artigues Arnond, pauillac 1988 22. Ch. Cap St Martin, 1ères Côtes de Balye AC 1995 23.Ch. Pascaud, Bordeaux Sup. AC 1995 24.Swartland Pinotage, Zuid-Afrika 1998 25.Vin d'Alsace, Sylvaner 1996 26.Doktor Kuns, Qualitätswein Bernkassel 1996 27.Sauvignon Touraine AC 1997 Dr. P.J. Mulders Wijnen van uw lijst die nog bewaard kunnen worden zijn eigenlijk de 2 wijnen uit 1995 - maar gezien hun niveau ook weer niet te lang, hooguit 2 à 3 jaar - en de Swartland Pinotage uit 1998, maar ook die is wel aan het eind van zijn ontwikkeling met een jaar of 3. Verder staan er erg veel te oude wijnen op uw lijst die nooit zijn gemaakt om te worden bewaard en hun waarde zal dan ook niet groot zijn. Niemand zit te wachten op Côtes du Rhône uit 1984 of beaujolais Villages uit 1985 en van dit type wijnen zijn ook geen officiële (veiling)prijzen bekend. De waarde zal dus gelijk zijn of minder dan die welke u er oorsponkelijk voor heeft betaald. In Hoofddorp zit een importeur die gespecialiseerd is in Duitse wijnen, te weten Schuler Wijnimport, tel. 023 - 56 30 302. In Haarlem zelf zou u ook eens bij Wijnhandel Okhuysen kunnen kijken in de Koestraat, maar daar vindt u minder keus in dit specifieke type wijn. Sherry en port kunnen ongeopend heel lang (vele jaren) bewaard blijven door hun verhoogde alcoholgehalte. Ook geopend gaat het nog wel een tijdje, maar met name manzanilla en fino sherry's zijn het lekkerst als ze 'vers' zijn - dus maximaal een maand na opening. Waar kan ik in de Randstad Staetburgunder Rotwein kopen uit de Kaiserstuhl en de Tuniberg? Hoe lang kan ik zulke wijn bewaren? Wijnkoperij Schuler in Hoofddorp (tel. 023-5634302) is gespecialiseerd in Duitse wijnen. Daar zult u zeker ook de Spätburgunder uit Kaiserstuhl kunnen vinden. Deze wijnen kunnen, afhankelijk van de jaargang, 3 tot 10 jaar worden bewaard. In de zomervakantie bracht ik voor een vriend - een wijnkenner - enkele flessen Chinon mee uit Normandie. Al jaren sprak hij lovend over deze wijn die in Nederland niet verkrijgbaar bleek. De kwaliteit van deze wijn schijnt zo wisselend te zijn dat inkopen een te groot risico schijnt voor de wijnhandel. Kunt u iets meer vertellen over deze Chinon wijn? Rode wijnen van de Loire zijn in ons land nog niet zo bekend en ik vind het leuk dat u er informatie over vraagt. De Chinon is een wijn afkomstig van de wijngaarden rondom de gelijknamige stad in de Touraine. De druif die er wordt aangeplant is de cabernet franc en in goede jaren levert deze een heerlijke, druivige wijn die uitstekend bij de maaltijd past. Gelukkig zijn er heel wat Chinons te krijgen in Nederland, want zo wisselvallig is deze Loirewijn nu ook weer niet. We hebben net 3 goede jaargangen achter de rug: 1995-1997, waarin de cabernets heel rijp zijn geworden. U kunt de Chinon kopen of er informatie over aanvragen bij o.a. Wijnhandel Okhuysen te Haarlem (tel.023-5324815). In mijn keldertje liggen enkele flessen chateau Palmer 1983. Ooit gekregen; was iets bijzonders. Twee vragen: wanneer van deze flessen gaan genieten? is het echt iets bijzonders? Ja, Palmer 1983 is echt iets bijzonders, daar mag u wel even voor gaan zitten. De 1983 begint nu op dronk te raken (hopelijk heeft u de flessen niet te warm liggen). Een wijn om de eeuwwisseling mee te vieren, vergezeld natuurlijk van een mooie maaltijd met bijvoorbeeld entrecôte Bordelaise of een wildzwijnbiefstukje. Veel genoegen ermee! Wat zijn de beste Bourgogne jaren na 1990? De Bourgogne heeft een goed decennium tot nu toe: de jaren 1993, 1995, 1996 en 1997 zijn goed tot uitstekend voor rood. 1994, 1996, 1995 en 1997 goed tot uitstekend voor wit. Het jaar '90 is voor beide erg goed. In de Chablis zijn de beste jaren 1994, 1996 en 1997. Over 1998 is nog niet iets definitiefs te zeggen. Sinds enige jaren ben ik verslingerd aan bourgognes. Gezien mijn niet al te grote beurs (psychotherapeut in opleiding) moet ik vaak de mooiere (lees onbetaalbare) wijnen laten staan (helaas). U voelt de vraag al aankomen: waar haal ik prettige bourgognes tussen de FL 15.00 en FL 30.00 vandaan.(ook een naam van importeur hier in de omgeving o.i.d. zou welkom zijn!) U begrijpt wel dat het zoeken naar goede Bourgognes in de genoemde prijsklasse zoeken naar de bekende speld in een hooiberg is. Vaak zit je net in de groep van AC Bourgogne of de eenvoudigste gemeenteappellatie . Het hangt helemaal af van de producent of het handelshuis. Ik heb goede ervaringen met de Alliance Vinicole in Heesch, niet naast de deur, maar het loont de moeite (tel.0412 455948) en die van Wijnhandel Okhuysen in Haarlem (tel. 023 5312240). Dicht bij huis zou u eens The Port & Wine Company kunnen proberen (Oude Gracht 113, tel. 030 2367714).Ik mag u aanraden ook eens Duitse rode wijn van de Spätburgunder (hetzelfde ras als de Pinot Noir uit de Bourgogne) te proberen. Ze zijn minder kostbaar en geven toch een 'Bourgondische' impressie. Daarvoor kunt u terecht bij Schuler Wijnimport Hoofddorp, tel. 023 5634302 of bij Gilbert te n Houten (tel. 0348 425476).Veel succes! Ik ben op zoek naar de Italiaanse wijn FATTORIE - Villarey, rosso piceno superiore 1993. Gebotteld door DEAN Castel di Lama - Italia. Waar kan ik deze wijn kopen, voor privégebruik? De Rosso Piceno die u noemt wordt niet in Nederland geïmporteerd, maar wel een aantal andere. Ik geef u enkele telefoonnummers van importeurs/leveranciers: Italcasa in Hoofddorp, tel. 023 5650707, Douwe Walinga,...... Chabrol, Amsterdam, 020 6222781. Ook gespecialiseerd in Italiaanse wijnen is Brand Wijnimport, Leiden, tel. 071 5133720. Hoe verwijder ik gelijmde etiketten van bv. Californische wijn van de fles (ik spaar wijnetiketten). Bij de wijnimporteur Paul Herman in Axel wordt een apparaatje verkocht waarmee de etiketten worden ‘opgepakt' waarna ze zo van de fles kunnen worden getrokken zonder dat het etiket scheurt. Het telefoonnummer van Paul Herman is: 0115-561860. Hierbij zend ik u een overzicht van (de kern van) mijn wijnvoorraad rode wijnen. Kunt u mij iets zeggen over: a. De opbouw en kwaliteit van deze wijnvoorraad. Wat zijn naar uw mening de positieve en negative uitschieters? b. De globale waarde ervan. c. Die wijnen, die op korte termijn gedronken moeten worden of al gedronken hadden moeten worden. d. De wijnen, die nog geruime tijd mogen blijven liggen. e. De leverancier van de door mij verrassend lekker bevonden Sainte Eulalie. f. Wat is volgens u de mooiste Kerstwijn (bij fazant)? Wijnvoorraad: La Dominque, Saint Emilion 1964 1x Cos d'Estournel, Saint Emilion 1970 1x Troplong Mondot, Saint Emilion 1971 1x Brane Cantenac, Margaux 1972 3x Mouton Rotschild, Pauillac 1972 1x Haut Brion, Haut-Médoc 1974 1x Pontet-Canet, Paillac 1975 1x De St Pey, Saint Emilion 1982 12x Les Forts de Latour, Pauillac 1983 2x Marquis de Terme, Margaux 1984 12x La Tour Prignac, Médoc 1986 12x Toutigeac, Bordeaux 1986 12x Caruel, Cotes de Bourg 1986 12x Boyd Cantenac, Margaux 1986 12x Moulin de Carruade, Paillac 1986 2x Cantanc, Saint Emilion 1986 1x Martinens, Margaux 1987 6x La Lagune, Haut-Médoc 1987 12x Malescasse, Haut-Médoc 1987 6x Le Bosq, Saint Estpehe 1988 17x Issan d', Margaux 1988 12x Toutigeac, Bordeaux 1989 12x Sainte Eulalie, Minervois 6x Du Cauze, Saint Emilion 1989 1x Petit Clos Figac, Saint Emilion 1990 1x Camensac, Haut-Médoc 1990 12x La Tour Carnet, Haut-Médoc 1991 1x Fonreaud, Listrac 1991 12x Dasvin-Bel-Air, Haut Médoc 1991 6x Rioja DO Vino Tinto Reserva 1991, Gustales 6x Talbot, Saint-Julien 1992 12x Olivier, Graves 1993 6x Montrose, Saint Estephe 1993 6x De Fieuzal, Graves 1993 6x La Lagune, Haut-Médoc 1994 6x Prieuré-Lichine, Médoc 1994 6x Clos René, Pomerol 1994 12x Maine du Roy, Graves 1995 5x Patache d'Aux, Médoc 1995 6x De vragen met betrekking tot uw wijnkelder zal ik puntsgewijs beantwoorden: a. De kelder heeft een interessante, zij het wat eenzijdige opbouw. U bent evident een toegewijd Bordeaux-drinker en in die zin is er duidelijk variatie in smaak en jaargang. Positieve uitschieters zijn de Haut Brion '74, Le Bosq '88, de wijnen uit '90. De Mouton Rothschild is twijfelachtig, maar blijft natuurlijk een bijzondere wijn. b. U heeft nogal grote hoeveelheden van niet erg sterke jaren zoals '87 en '84: ik denk dat die op niet te lange termijn gedronken moeten worden. Deze wijnen (net als die uit '91 en 92) hebben lang niet zoveel tijd nodig om te rijpen als die uit de goede jaren. Ook de '64 St. Emilion en de '70 Cos d'Estournel zijn, net als de Mouton, aan consumptie toe, waarbij de '64 en '70 waarschijnlijk meer plezier geven dan de '72. Ook de andere wijnen uit de jaren '70 mogen wel gedronken worden: die worden niet beter van het nog langer op fles liggen. c. De wijnen uit '90 kunt u nog wel even laten liggen, hoewel ze nu waarschijnlijk al heerlijk zijn. Ook de '95 heeft nog de tijd, net als de '93 en de '94, hoewel deze eerder zullen ontwikkelen dan de '95. d. Bij de fazant zou u heel goed de '70 Cos d'Estournel kunnen drinken of de Haut-Brion '74, of allebei. Weest u dan wel voorzichtig met het garnituur - geen zuurkool of vossebessen en dergelijke, meer iets van paddestoelen of een knolselderijpuree met wat room. e. Waardebepalingen is specialistenwerk. U zou uw lijst kunnen opsturen naar de heer Frank Jacobs, wijntaxateur (tel. 020 6978347, alleen 's avonds, het nummer is ook het faxnummer) en hem vragen of hij een schatting van uw kelder kan maken; daarvoor moet u waarschijnlijk wel een vergoeding betalen. Als liefhebbers van de Elzasser Pinot Noir kochten wij dit voorjaar bij een winkel in de Elzas waar we al eerder goede wijnen kochten opnieuw wat flessen van deze wijn. Bij het inpakken zag ik dat op het etiket Pinot Rouge dÁlsace stond, Côtes du Val St. Grégoire. Op mijn vraag antwoordde de verkoopster dat dit een echte Pinot Noir was. Thuis begin ik nu toch te twijfelen. Is het wel een Pinot Noir? En moet je hem gekoeld drinken? Noch gekoeld, noch op kamertemperatuur vind ik hem als een Pinot Noir smaken. Uw vraag refereert naar een interessant stukje Elzas, waar weinig over bekend is, nl. de wijnen van de Côtes en de Côteaux. Deze bevinden zich vooral in de Haut-Rhin regio, dus vanaf het zuiden gezien in het begin van de Elzas. De Côteaux du Val St. grégoire bevindt zich rond Walbach en Turckheim, De wijn wordt er inderdaad (onder andere) gemaakt van pinot noir, maar het is uiterst zeldzaam dat hij onder de naam 'pinot rouge' op de markt wordt gebracht. Ik heb echter nergens een verwijzing gevonden naar een subras dat zo heet, dus het moet een eigenaardigheid van de producent (Cave Vinicole de Turckheim of Gueth & Fils) zijn. Dat de smaak afwijkt van de pinot noir die u gewend bent, kan liggen aan de andere bodemstructuur (graniet/zand en zand/klei) maar ook aan de vinificatie. U kunt -wanneer het adres op het etiket vermeld staat - bi jde producent informatie vragen over de benaming. Als u het etiket naar de redactie opstuurt, wil ik het eventueel ook voor u doen. Ongeveer een jaar geleden stond er in NRC Handelsblad een kleine wijnbespreking (niet van uw hand) over een Argentijnse wijn die als pluspunt had dat er in die streek wegens het droge klimaat minder gespoten hoefde te worden. Ik vroeg me af of dat alleen zo is in Argentinië en Chili en niet bv in Zuid-Afrika, Australië en Californië. Er wordt tegenwoordig in elk wijngebied bijzonder zuinig omgegaan met bestrijdingsmiddelen. Hoe droger het klimaat, hoe minder er hoeft te worden gespoten. Heel veel wijngebieden hebben computerweerberichtservice, waardoor men precies weet - op het uur na - hoe de weersverwachting is. Afhankelijk daarvan worden dan eventueel maatregelen genomen. Er wordt in de kwaliteitsgebieden nauwelijks meer 'zomaar' gespoten, omdat de risico's van die behandeling genoegzaam bekend zijn. Dat geldt dus inderdaad net zo voor Zuid-Afrika, Australië en Californië, maar ook in de Rhône, in Bordeaux enzovoort. Na het overlijden van mijn echtgenoot (een wijnkenner) in 1991 heb ik geen aandacht meer besteed aan de wijnvoorraad in de (droge) kruipruimte onder ons huis. Daar liggen nu nog de volgende flessen, alle gekocht bij Robbers en Van der Hoogen in Arnhem. Graag zou ik van u advies willen wat ik met deze flessen aan moet. Château Sociando Malet, Cadourne 1970 (2x)/ Ch. La Grange de Lescure 1970 (2x)/ Ch. Segur 1970 (2x)/ Ch. Milon, Pauillac 1975 (12x)/ Ch. Brule Secaille, Bourg 1975 (11x)/ Ch. de Portets, Graves 1975 (12x)/ Ch. Lille-Coutelin, C.B. Esthepe 1975 (12x), Ch. de Blissa, Bourg 1978 (24x), Ch. Haut Chatain, Lalande de Pomerol (24x)/ Chateauneuf-du-Pape 1981 (12x). Verder nog enige flessen Vintage Port: Porto Guedes 1967 (4x) en Porto Guedes 1977 (5x). De wijnen in uw kelder zijn allemaal ruimschoots op dronk, zo niet (ver) over hun top heen en dat is jammer, want het gaat om vrij flinke aantallen. Ik weet niet of u de wijn wilt houden of via de veiling proberen te verkopen. Voor de zekerheid geef ik u het telefoonnummer van Christie's veilinghuis in Amsterdam: 020 5755255. Met name naar oude port is tamelijk veel vraag. Wilt u de wijn toch nog drinken, dan zou ik met de 1975 beginnen, daarna de 1970, de 1978 en dan de 1981. De port blijft nog wel een tijdje goed. Graag zou ik willen weten wanneer flessen Château latour, Château Mouton-Rothschild en Château Margaux uit het slechte jaar 1992 op z'n vroegst geopend kunnen worden. En hoe lang ze bij benadering bewaard kunnen blijven? Dezelfde vraag zou ik willen stellen betreffende een aantal witte Bourgogne-wijnen: Corton Charlemagne (Dom. Bonneau Martray) 1992, 1993/ Corton Charlemagne (Louis Latour) 1991, '92 en ‘94/ Batard Montrachet (Dom. Laflaive) 1993, 1994/ Puligny Montrachet Folatière (Dom. Laflaive) 1995/ Puligny Montrachet Les Pucelles (Dom. Laflaive) 1995/ Puligny Montrachet Clavoillon (Dom. Laflaive) 1995/ Meursault, Pierrieres (Dom. Comtes Lafon) 1995/ Meursault Désirée (Dom. Comtes Lafon) 1995/ Meursault Clos La Barre (Dom. Comtes Lafon) 1996/ Meursault Pierrieres (Dom Comtes Lafon) 1996 Tot voor kort bestelden wij rode wijn uit de Bordeaux in de voorverkoop bij de Gouden Ton in Den Haag. Na de enomre prijsstijgingen bieden zij deze mogelijkheid niet meer. Kunt u ons aan een ander adres helpen in de buurt van Den Haag waar ze de mogelijkheid hebben de aangeschafte wijnen voor ons op te leggen? Onze bewaarkast is namelijk vol. Van de drie 1er Grand Cru's die u heeft is Latour de beste, die kunt u dus het langste laten liggen cq het laatste mee beginnen (vanf 2000 bijvoorbeeld). Margaux zal het eerste toegankelijk zijn, daarvan zou ik nu al eens een fles open maken om te kijken hoe hj in zijn ontwikkeling is. De Mouton is tannineus en heeft wat meer tijd nodig -en decanteren. Ik zou deze wijnen niet langer dan 15 à 20 jaar bewaren. Ze kúnnen wel langer, maar verliezen dan waarschijnlijk toch wat van hun charmes. Uw Bourgognes uit '94 , '95 en '96 zijn alle van tophuizen en uit prima jaren, die kunnen nog wel heel een aantal jaren mee - ze gaan zich nu openen, hoewel de Pucelles '95 - die ik zelf ook heb - bij het laatste proeven nog gesloten was. Het jaar 2005 moeten makkelijk kunnen halen. De '91, '92 en '93 zijn sneller rijp, dat heeft u misschien zelf ook al ervaren. Deze jaren waren niet erg sterk in de Bourgogne voor wit. Tussen nu en 2000 opdrinken, lijkt me. De enige wijnhandel in de buurt - nu ja, niet echt - die de service van primeur-verkoop koppelt met de mogelijkheid tot opslag is Wijnkoperij Okhuysen in Haarlem, tel. 023 5312240. Zijn de wijnen van 9th Island - Tasmania in Nederland verkrijgbaar? Ik maakte kennis met 2 van hun wijnen op vakantie in Maleisie. Dezelfde vraag v.w.b. de Trafford wines - Zuid-Afrika. De wijnen van het 9th Island heb ik niet voor u kunnen vinden in Nederland, ik denk dat u daarvoor naar Engeland moet uitwijken, waar de aanvoer van wijnen uit dat deel van de wereld veel groter is. U zou de Internetsite van Bibendum eens kunnen proberen: www.bibendum-wine.co.uk Voor informatie over de Trafford wines verwijs ik naar een vrij grote importeur van Zuidafrikaanse wijnen in Nederland: Great Grapes in Soest, tel. 030-6029090 Wij drinken graag een glas Duitse rode wijn, probleem is dat Duitse rode wijnen in Nederland - voor zover ons bekend is - niet echt veel worden aangeboden. Bij "vrienden van de goede wijn" van AH kopen we nu een Dornfelder die erg lekker is. Kunt u ons wat deze wijnen betreft nog een paar tips geven en vooral waar deze te koop zijn. Dat hoor ik niet vaak, mensen die graag rode Duitse wijn drinken! Het doet mij veel genoegen, want er is veel moois opde markt dat prima kwaliteit voor zijn prijs levert. Een paar goede importeurs van Duitse rode wijnen die ook aan particulieren leveren zijn: Schuler Wijnimport Hoofddorp De heer P. Schuler, tel. 023- 563 4302 Gilbert van Houten Wijnkoperij de heer G. van Houten, tel. 0348- 4254 76 Probeert u ook eens Lemberger op Spätburgunder uit de Pfalz of Württemberg - of nog verder zuidelijk uit Baden. Tijdens mijn vakantie in Portugal (Algarve) heb ik een Joao Pires, branco 1997, vinho regional terras do Sado, gedronken. Kunt u mij vertellen of deze wijn in Nederland te koop is en bij wie? Deze heerlijke Joao Pires uit Portugal is zeker in Nederland te koop en wel (o.a) bij Wijnkoperij De Gouden Ton in Den Haag, op de Denneweg. Hij kost ongeveer ƒ18 per fles. Afgelopen zomer heb ik in jerrycans van 5 en 10 liter rode Côtes du Lubéron uit de Provence getankt bij de coöperatie te Bonieux. Ik heb de wijn zonder lucht erbij bewaard in Spa-flessen met schroefdop van 1,5 liter. Maar wat kreeg ik een koppijn, telkens nadat ik van de wijn gedronken had. Heb ik iets verkeerds gedaan? Wat is de beste methode om wijn te bewaren die ik in jerrycans meeneem? De wijn die u heeft gekocht is een eenvoudige wijn, die waarschijnlijk een klap van het vervoer heeft gehad. Ook kan het zijn dat de flessen die u gebruikt niet helemaal hygiënisch zijn geweest waardoor de wijn zich verkeerd ontwikkelt. Ook is de wijn voordat hij in de jerrycans ging waarschijnlijk niet gezwaveld, wat hem minder stabiel maakt en dus minder geschikt voor vervoer/overgieten. Heeft u de wijn op transport en de flessen koel bewaard? Ook het effect van de temperatuur op zo'n wijn kan een rol spelen in het hoofdpijn verhaal. Als u weer wijn meeneemt uit Frankrijk kunt u het beste de officiële 'cubiténaires' gebruiken waar 25 liter ingaat. Vervolgens snel naar huis - let op de warmte in de kofferbak - en zo hygiënisch mogelijk bottelen in echte flessen met echte kurken. Deze artikelen kunt u bijvoorbeeld eenmalig in Frankrijk kopen waar redelijk veel zaken zijn waar ze deze doe het zelf artikelen verkopen. Graag zou ik willen weten of de volgende wijn bijzonder is. Op het etiket staat: Sa Majesté La Reine Margrethe II du Danmark. Lors de sa visite à Kirwan en août 1986 honora de sa présence le Médoc, Bordeaux et son Port. Tot zover is het etiket lichtgroen. Château Kirwan grand cru classé margaux. Verder staat er een goudkleurig kasteel op en de naam Schröde & Schyler & Cie. Appellation Margaux Contrôlée 1986. Kunt u mij zeggen of ik deze wijn al kan drinken en wat ze waard is? De wijn van Château Kirwan zijn altijd al mooi, maar met zo'n in een bijzonder jaar gemaakt etiket wordt de fles nog exclusiever, lijkt mij. In ieder geval is 1986 een mooi jaar en zal de wijn tussen nu en een aantal jaren op zijn mooist zijn. Mocht u de flessen willen verkopen dan kunt u contact opnemen met de heer Frank Jacobs wijntaxateur, tel. 020 6978347 (alleen 's avonds) of met veilinghuis Christie's, 020 5755298. Naar ik meen heeft u eens in een van uw artikelen de naam genoemd van iemand die bemiddelt bij de verkoop van wijn/port aan beleggers. Ik heb oudere port van bekende huizen (Fonseca 1970 en 1975, Taylor 1977) en wil een deel verkopen. Heeft u die naam voor mij? De man die u zoekt is wijntaxateur Frank Jacobs, tel. 020 6978347 (alleen 's avonds). Hij weet heel veel van port en wil wellicht zelf kopen of, tegen vergoeding, voor u bemiddelen bij een veiling. Bijgaand treft u een lijstje aan met wijnen in mijn kelder. Wilt u uw ordeel over deze wijnen geven met betrekking tot de waarde en het tijdstip waarop ze het beste gedronken kunnen worden? Het betreft: Château La Tour Puymirand Bordeaux 1978/ Ch. Peyre-Lebade cru bourgeois 1988, baron benjamin de Rothschild Médoc Listrac/ Ch. Fontaine Royale, Listrac Mëdoc 1982 cru bourgeois/ Ch. Falfas Bordeaux 1975/ Ch. Siaurac 1978, baronne Guighard, App. Lalande de Pomerol/ Ch. Lascombes 1973, grand cru classé Margaux/ Ch. Soulignac de Robert 1988, Côtes de Bourg/ Les Chevaliers de lÓrdre 1986, St Emilion grand cru/ Ch. Cap l'Ousteau 1986 Ht Médoc/ Chateauneuf-du-Pape 1986 (cuvée vigenronne)/ Cheval Noir St Emilion 1979/ Ch. bel orme, Tronquoy de Lalande 1971, Ht Médoc/ Ch. Haut-plaisance Bordeaux 1970/ Ch. Carteau, St Emilion grand cru 1973 (Bertrand Père & Fils) Alle wijnen op uw lijstje zijn ruimschoots op dronk of moeten echt op, zoals de wijnen uit de jaren '70. De waarde zal weinig boven de oorspronkelijke waarde die u ervoor heeft betaald, liggen, omdat het niet echt ‘beleggingswijnen' zijn. De kersttijd lijkt me een prima gelegenheid om uw collectie wijnen uit de jaren '70 eens door te proeven, met een lekker hapje eten erbij. Veel genoegen! Graag zou ik vernemen of er een boek bestaat waarin alle druivenrassen staan, met bij elk ras wat informatie. Het ultieme boek over druivenrassen is van Jancis Robinson, Vines, Grapes and Wines, Mitchel Beazley 1987. Het is ook in het Nederlands vertaald. Een iets goedkopere,handzamere maar minder uitgebreide versie is Robinson's Guide to Winegrapes, Oxford University Press 1996. U kunt het boek in het Engels of Nederlands het snelste bestellen bij Synthese, wijnboekhandel in Den Haag of Lankamp en Brinkman Wijnboekhandel in Amsterdam. Af en toe breng ik enkele flessen ‘betere wijn' mee uit Frankrijk, maar ik heb hiervoor geen passende bewaarruimte: de kelder heeft een muur met een raampje op het zuiden, de temperatuur kan in de zomer oplopen tot 20 graden. Nu heb ik ooit iets gelezen over klimaatkasten. Wordt daarin ook de vochtigheidsgraag geregeld? Zijn deze er ook voor een kleine voorraad (30-50 flessen)? Zo ja, kunt u mij informatie geven over leveranciers en prijzen? Er zijn klimaatkasten in verschillende maten, ik meen vanaf 50 flessen. Er zijn drie grote leveranciers in Nederland van dit type kasten, die inderdaad ook de vochtigheidsgraad regelen. Ik geef u alle namen, dan kunt u nog wat 'vergelijkend warenonderzoek' doen. Eurocave Wijnbewaarsystemen, tel. 0416-344400, Vinis Wijnoplegsystemen, tel. 0411-686542, Bossenbroek Wijnopslag, tel. 0343-512706 Graag zou ik weten of onze favoriete Spaanse vakantiewijnen hier te koop zijn. het gaat om: 1. een witte Torres (Gran Vina Sol), dus niet de gewone Vina Sol die bij Gall & Gall te koop is, maar met het voorvoegsel ‘Gran'. 2. twee Codorniu champenoise wijnen, te weten: de Anna de Codorniu en, nog iets beter, de Nec plus Ultra. De Gran Vina Sol is toch bij Gall & Gall te koop, maar alleen bij de beter gesorteerde winkels - tenminste, die informatie haal ik van Internet. Probeert u eens Gall& Gall Exclusief in Amsterdam (Nieuwezijds Voorburgwal) tel 020-42118370. De Codorniù - niet de nec plus ultra - wordt geïmporteerd door Baarsma's Dranken, tel. 0513-462645. Als u daarheen belt, kan men u zeker vertellen waar bij u in de buurt de Codorniù wordt verkocht. In mijn winkelder liggen oa enkele partijtjes Italiaanse wijn, gekocht tussen 1979 en 1982 en altijd zorgvuldig bewaard omdat de wijnhandelaar destijds zei dat ze alle nagenoeg het eeuwige leven hebben. Het betreft: 1. Frescobaldi, Nippozzano Chianti 1970 2. Amarone, Recioto della Valpolicella, Classico Superiore 1974, Santa Sofia s.a.s. Pedemonte, Verona 3. Castelgioconda, brunello di Montalcino, Riserva 1975 4. Barolo Riserva DOC 1974 Alleen van de Barolo zijn vorig jaar een aantal flessen tijdens een diner leeggedronken, waarbij de wijn veel lof kreeg toegezwaaid van nagenoeg alle gasten. Mijn wijnvoorraad ligt in een redelijk goed geisoleerde kleine kamer met een gemiddelde temperatuur van minimaal 10 en max. 17 graden, in rekken van lavasteen. Mijn vraag is: op welke termijn dienen deze wijnen gedronken te zijn als ik er nog ten volle van wil genieten? Dank voor de toezending van het bijna antieke etiket - dat heeft toch wel iets! De wijnen hebben niet echt het eeuwige leven, maar de Amarone en de Brunello komen een heel eind. Toch zou ik ze allemaal tussen nu en enkele jaren opdrinken, omdat ze niet verder evolueren, ten hoogste op eenzelfde niveau blijven. Met de Brunello bestaat het gevaar dat hij wat gaat uitdrogen omdat deze wijnen in die tijd nog 3-4 jaar op houten vaten lagen te rijpen voor ze gebotteld werden. U kunt er eens eentje op proef drinken en kijken of door decanteren de wijn soepeler wordt. De Chianti moet echt wel op, daar zou ik het eerste mee beginnen. De Amarone lijkt mij het interessantst. Die Recioto's kom je erg weinig tegen. Ook eens eentje proeven en als hij lekker is niet te lang meer laten liggen! Wijn is er om van te genieten en niet om 'eeuwig' naar te kijken.... Hierbij een lijstje van door mij geërfde wijnen. Kunt u iets zeggen over de waarde en over het tijdstip waarop deze wijnen op dronk zijn (of: waren!)? Kopke Vintage Port 1937/ Haut brion 1970/ Haut Brignon 1972/ Château Petit Faune de Soutard St Emilion grand cru classé 1978/ Ch. de valpuisou 1973/ Moulin-à-Vent des Hospices 1978/ Crozes hermitage Delas 1973/ Henri Bouchard Macon Supérieur Réserve 1973/ Ch. Maudelot Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 1973 (Bouchard Père & Fils)/ Crozes hermitage Rochefine Jaboulet-Vercherre 1978/ Grand Vin Beau Rivage BordeauxBorieMauoux 1985/ Savigny-Lavières Tollot, beaut et Fils beaune 1969/ Chateauneuf-du-Pape, dom. de Nalys 1981/ Ch. de la gardine, Appellation Châteauneuf-du-Pape Contrôlée 1975/ Ch. Citran, grand bourgeois exceptionnel, App. haut Médoc Contrôlée 1970/ Ch. Laroque, App. St Emilion Contrôlée 1970. Alle wijnen die u heeft geërfd zijn ruimschoots op dronk, maar een aantal zullen zeker nog het nodige plezier geven. De Kopke 1937 Port en de 1970 Haut Brion lijken me echt wijnen voor de liefhebbers. U kunt contact opnemen met wijntaxateur Frank Jacobs, tel. 020 6978347 (alleen 's avonds). Hij kan u iets meer over de waarde van de bijzondere wijnen vertellen. Stuurt u hem dan het lijstje bij voorkeur op de fax (zelfde nummer), zodat hij het even in kan kijken. Voor een uitgebreide taxatie moet u wel een vergoeding betalen.78. Kunt u mij zeggen of de volgende wijnen nog drinkbaar of te bewaren zijn? Het betreft: Château Rocher Bellevue 1970, Côtes de castillon Bordeaux Supérieur/ Ch. La Grave Martouret 1982, Bordeaux AC/ Ch. Sans Souci 1974, Bordeaux Supérieur/ Ch. la Grave Martouret 1983/ Ch. Blanc, Entre Deux Mers 1974/ cave St Rémy Mijn wijnkelder is 5 meter lang, 2 meter breed en 1m50 hoog. er zijn twee ventilatieroosters naar buiten van 11x5 cm. Er lopen verwarmingsbuizen door de kelder die ondanks aangebrachte isolatie nog warmte afgeven. de keldertemperatuur bedraagt circa 18 graden. Twee vragen: 1. in welke mate beinvloedt deze (te?) hoge temperatuur de kwaliteit van de wijn? 2. Welke maatregelen adviseert u om de temperatuur sterk omlaag te brengen, bv naar 12 graden? Drs J.J.L.M. van Gent Als de temperatuur stabiel op 18 graden blijft, is dat niet echt slecht voor uw wijnen. Mocht u ze echt lang willen en kunnen opleggen - meer dan 10 jaar bijvoorbeeld - dan kunt rekening houden met een iets snellere rijping. Als echter de temperatuur overdag en 's nachts sterk wisselt door de verwarmingsbuizen, dan is dat niet echt goed voor de wijn. Een koelaggregaat is een heel goede oplossing, maar die moet natuurlijk wel tegen de warme buizen opwerken, waardoor hij meer energie verbruikt. Ik heb er zelf een en ben er erg tevreden over. Informatie over koelaggregaten en professionele isolatie kunt u opvragen bij: Vinis Wijnoplegsystemen, tel. 0411-686542 of Eurocave Wijnbewaarsystemen, tel. 0416-344400 of Bossenbroek, tel. 0343-512706. Mijn man - inmiddels overleden - was een wijnliefhebber. de wijn werd bewaard in een gewelfde kelder. In maart van dit jaar ben ik verhuisd naar een huis zonder kelder. Aangezien ik zelf geen wijnliefhebber ben en er ook geen verstand van heb, is mijn vraag aan u wat te doen met de resterende flessen. Zijn ze verkoopbaar of kan ik ze beter door de gootsteen spoelen? Het betreft: Chateau Croizet-Bage, grand cru classé Pauillac 1979 Mouton Cadet baron Philippe 1979 Ch. Bellegrave St Emilion 1982 (2x) Nuits St georges 1984 Châteauneuf-du-Pape 1982 Ch. Haut Bages Averous cru bourgeois supérieur 1964 Ch. de Beaulieu-Montagne St Emilion 1986 Ch. Sociando Mallet, Ht Médoc 1982 Rioja Tinto Gran Reserva, Faustino I 1976 Ch. Petit Clos du Roy, Montagne St Emilion 1988 (2x) Ch. Plaisance, Montagne St Emilion 1957 Chianti Classico, Villa Terciona 1978 Dao Caves Velhas 1974 Ch. de Beaulieu Montagne St Emilion 1986 Ch. bellegrave St Emilion 1982 Montepulciano dÁbruzzo 1988 Ch. Haut Bonneau, St Emilion 1974 Ch. Peyroutet, grand vin de Bordeaux 1975, App Côtes de Castillon Contrôlée Ch. Haut Bages Averous, cru bourgeois sup. 1964 Gevrey Chambertin, AC 1976 Ch. Plaisance, Montagne St Emilion 1957 Chassagne Montrachet AC 1973 Vintage Port Andresen 1955 Vintage South Australian Ruby Wine 1975 M. Smulders-van Berckel, Margrietstraat 51. 5091 AC Middelbeers. De wijnen die u opnoemt zijn allemaal al redelijk bejaard - op een enkele uitzondering na - en niet echt wijnen die bijvoorbeeld op een veiling kunnen scoren. Omdat de meeste wijnen ruim over hun uiterste bewaardatum heen zijn, zou ik ook geen particuliere koper ervoor kunnen aanraden. Ik hoop dat u een wijnliefhebber kent, die u er een plezier mee kunt doen. Hij of zij kan dan eens zien of er een paar flessen bij zitten die nog lekker zijn. De fles Vintage port uit 1955 van Andresen zou interessant kunnen zijn. U kunt eventueel contact opnemen met Frank Jacobs, wijntaxateur, tel 020 6978347 (alleen 's avonds) Tijdens een verblijf in Bergen (NH) dronken wij rode Bel Arbor 1996 Cabernet Sauvignon uit Californië. Kunt u mij zeggen of en waar deze wijn te verkrijgen is? L.A. Knook-London De wijn Bel Arbor Cabernet Sauvignon (een wijn van het Californische wijnhuis Fetzer) wordt in Nederland geïmporteerd en gedistribueerd door de firma Reuchlin in Zoetermeer, tel. 079 3445455. U kunt vragen naar de heer J. van Leest. Reuchlin levert niet direkt aan particulieren, maar u kunt zeker te weten komen waar bij u in de buurt deze wijn wordt verkocht. Heet de wijn die ik me herinner uit de omgeving van ASSISI inderdaad SASSA? En kun je die ergens in Nederland kopen? Leonard Beuger De wijn die u waarschijnlijk bedoelt is de Sasso Rosso, Vino da Tavola afkomstig van de regio Assisi. Ik kan de wijn bij geen enkele imporeur vinden, maar heb gehoord dat Restaurant Villa Rozenrust in Leidschendam vroeger deze wijn verkocht. De toenmalige eigenaar, de heer Matarazzi, had een grote wijnvoorraad, hij is uit de zaak, maar misschien zijn de wijnen er nog en kunt u daar eens vragen of de wijn nog leverbaar is, maar de kans is vrij klein. Diverse agenda's nemen een lijstje op met jaartallen en wijnsoorten waarbij ook vermeld wordt wat de goede jaargangen zijn, welke de minder goede, of de wijn al op dronk is, enzovoort. In deze tijd met overvloedig op het internet aanwezige informatie-bronnen bestaan er wellicht ook enkele sites met deze informatie. (Wellicht uitgebreider dan op het kleine agenda-blaadje, omdat er veel meer ruimte voor deze informatie is.) Een hint voor een of meer adressen zou mij zeer welkom zijn. Julien Michielsen Achtergrondinformatie over de kwaliteit van wijnjaargangen en hun houdbaarheid staat nog niet op Internet, er zijn echter wel goede boeken in de handel waarin wat uitgebreider wordt ingegaan op de wijnen. Een prima gids is bijvoorbeeld de Guide Hachette die elk jaar wordt bijgewerkt, maar die is alleen voor Frankrijk wel toonaangevend natuurlijk en wellicht het meest wisselvallig qua klimatologische omstandigheden. U kunt informatie over individuele oogstjaren ook opvragen bij een aantal bureaus die zich met de promotie van wijnen bezighouden, zoals het ICE (Italiaanse wijnen) of het Infromatiebureau voor Duitse wijn of Sopexa (Franse wijn). Zij kunnen u eventueel verder leiden naar Internet sites in de betreffende landen. Met veel interesse heb ik je rubriek gevolgd over wijnkelders in Nederland. Ikzelf ben op zoek naar een manier om +/- 1000 flessen tehuisvesten. Het is echter moeilijk om in Nederland voor een redelijke prijs een wijnopslag te maken. Kant en klare wijnkasten zoals er veel in de USA worden verkocht zijn in Nederland niet in de handel, dit geldt ook voor veel koelaggregaten en hardhouten wijnrekken. Ik zit te denken aan een koelcel met een inhoud van 4 m3. Ik zou graag je mening willen weten of welke ervaringen jij gehoord hebt over de 2 onderstaande bewaarmogelijkheden. Een wijnkoelkast (Transterm, Liebherr e.d) wordt door een van mijnwijnhandelaren afgeraden vanwege de aanwezigheid van trillingen. Een koelcel met aggregaat (const. temp 12C en rel. vocht. 60-70%); hierbij beweert men dat deze aggregaten bij het koelen teveel vocht onttrekken. Het principe van koelen met een dergelijk aggregaat gebeurt op dezelfde manier als de speciale wijnkoelers zoals whisperkool etc, deze hebben alleen veel toeters en bellen zoals het meten van de temperatuur in eenspeciale fles. Verder heb ik nog een opmerking over het prijsniveau van de Nederlandse wijnhandelaren, ik zou graag jouw mening hierover willen horen. Ik vind op dit moment het prijspeil van een aantal wijnen in Nederland belachelijk hoog, zeker wanneer vergeleken met de verkoopprijs in het land van herkomst. Voor bv de Meerlust Chardonnay vraagt men tussen de ^ 55 en 85, in Zuid Afrika kost deze wijn mij ^ 27. Deze situatie gaat uiteraard ook op voor de wijnen uit Frankrijk. Gooit de wijnhandel niet uiteindelijk zijn eigen glazen in! Ikzelf importeer dit jaar 240 flessen uit Zuid Afrika w.o. de Kanonkop Pinotage '97, met als redenen het prijspeil en het niet verkrijgbaar zijn van diverse soorten. En op vakantie in Frankrijk probeer ik meestal een aantal wijnen mee te nemen die je in Nederland vaak en tegen een redelijk prijs tegenkomt (SGN, Banyuls, vin Jaune enVin d'Paille). Als laatste, wie kan in Nederland de Fonseca Vintage Port 1994 nog tegeneen redelijke prijs leveren? Deze port werd mij laatst aangeboden voor ^250 per fles. Marcel Versseput Wat betreft uw vragen omtrent koelaggregaten en wijnkasten: er zijn zeker 3 importeurs van wijnkasten tot 200 flessen in Nederland, dus het is niet zo dat die in Nederland niet te krijgen zijn. Deze zelfde leveranciers hebben ook diverse typen koelaggregaten in de aanbieding. Ik heb zelf een kelder van 5 kubieke meter met een aggregaat dat inclusief inbouwen f3000 kostte. De temperatuur is stabiel rond de 14 graden en met behulp van een bak water houd ik de vochtigheidsgraad op 75-80%. Over de trillingen van de Liebherr kan ik niets zinnigs zeggen, maar er zijn nog andere merken in omloop. Wat betreft het prijspeil van de wijnen in Nederland - ja, dat is behoorlijk hoog, maar daarin vormen wij geen uitzondering. Het Bordeaux-effect slaat op heel wat wijnen door en u kunt er zeker van zijn dat de importeurs tegenwoordig ook fikse prijzen moeten betalen voor hun wijn. Je kunt moeilijk van ze verwachten dat ze dezelfde prijs vragen als de wijnboer die ze af huis verkoopt - hoewel die helemaal niet extreem lage prijzen vragen, vind ik. Er zijn al importeurs die bepaalde wijnen die ze jaren hebben gevoerd niet meer leveren omdat ze de prijzen naar hun klanten niet meer kunnen waarmaken. De wijnen die u noemt zijn redelijk exclusief, dat heeft wellicht hier ook invloed op de prijs. U zou eens op Internet kunnen kijken of verschillende huizen de wijnen tegen verschillende prijzen voeren en dan de goedkoopste uitkiezen. Het Wijninformatiecentrum heeft een site waarop u die info kunt vinden. De situatie met Zuifafrikaanse wijnen ligt misschien anders; Kanonkop is inderdaad een lastig geval, de wijn is in Nederland nauwelijks te krijgen. Als u de kans heeft hem rechtsreeks uit Zuid-Afrika te importeren, dan heeft u geluk, nog afgezien van de prijs. Tot slot de Fonseca '94: de prijs die u noemt is redelijk - nu ja, voorzover je dat zo kunt noemen - maar goedkoper worden ze niet. U heeft er wel een mooi beleggingsobject mee voor later, misschien is dat een troost? Wijnkastenleveranciers: Eurocave 0416 344400 Vinis0411 686542 Bosschebroek 0343 512706 Internetsite: www.wijninfo.nl Tijdens een vakantie in Venetië heb ik genoten van een heerlijke rode wijn in restaurant Colombo. Graag zou ik deze wijn in Nederland kopen, maar tot op heden is dit niet gelukt. Misschien dat u een antwoord heeft, anders zieik mezelf genoodzaakt komend jaar weer naar Italië te vertrekken. De betreffende wijn heet Borga di Poema en is in een Noorditaliaanse regio geproduceerd. Femke Mol Helaas kan ik de wijn voor u niet vinden, omdat ik te weinig informatie van u heb gekregen. Waarschijnlijk gaat het om de naam van een speciale botteling, want het is geen appellatie uit Noord-Italië. Zodoende kan ik hem niet op dat trefwoord zoeken en ook niet op de producentnaam. U zult dus inderdaad terug moeten om mij te vertellen a. wie de producent is en b. in welke Noorditaliaanse regio de wijn voorkomt.
|
NRC Webpagina's
|
Bovenkant pagina |