U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
A G E N D A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Wijnspreekuur


 VOORKEUR: 


FILM 
MUZIEK  
THEATER 
MUSEA 
GALERIE 

S c h a k e l s
Internet wijngids
Franse wijn
Wijnen uit New Mexico
Wijnen uit Nieuw Zeeland
Wine Spectator
Wijnen uit Californië
Australische wijnen
Wine State Magazine

Wijnspreekuur [5]

Ik heb nog een aantal flessen Chateau Giscours 1966, ons huwelijksjaar, in de kelder liggen. Wij plegen op onze jaarlijkse huwelijksdag zo'n fles te openen, maar hebben inmiddels wel gemerkt dat decanteren en nog een halve dag laten staan voordat geproefd kan worden belangrijk is. Hoelang kunnen we onze huwelijksdag nog op deze manier vieren? De wijn wordt bewaard in een echte kelder met redelijk constante temperatuur.

WJ van Venrooij

U bent in een bijzonder mooi wijnjaar getrouwd, waarvan de Bordeauxwijnen maar zeer langzaam op dronk komen. Toch zal de Giscours nu uitdrogingsverschijnselen vertonen. Ik kan me voorstellen dat u hem heeft gedecanteerd om de tannines wat los te maken, maar nu hij 32 jaar oud is, wordt hij van een halve dag open staan niet echt beter - de wijn is daar zo langzamerhand te fragiel voor. Ik zou met de laatste flessen niet te lang wachten, al kan ik me voorstellen dat u de 35 jaar ermee wilt volmaken. Als u dat doet, wees dan voorzichtig met luchttoevoer.

Wij dronken deze zomer verscheidene malen een uitstekende Australische wijn: een cabernet sauvignon uit 1996 van het huis Wakefield. Is die in Nederland ook verkrijgbaar?

F. Spaans

Uw Cabernet Sauvignon Wakefield kan ik in het wijnbestand in Nederland niet vinden, ik ga er vanuit dat deze hier niet te koop is.

Tijdens een vorstelijke lunch in Sanlucar de Barrameda (bij Casa Bigote) werd o.a. een heerlijke manzanilla van Barbadillo geserveerd, de Solear. Een fles mee terug gebracht en met wat vrienden een vergelijkende proeverij gehouden en - blind - kwam opnieuw deze manzanilla er als beste uit. Nu zoek ik al een half jaar naar een lokale leverancier van deze top- sherry. Kunt u mij helpen?

Toos Voorsluijs

Het doet me goed dat u zo enthousiast is over deze Manzanilla, die ik eveneens ter plekke mocht proeven. Hij is inderdaad heerlijk! Hij wordt in Nederland geïmporteerd door InterCaves Koopmans & Bruinier BV in Zwolle, tel. 038 4696969. Als u deze importeur/distributeur belt, kan men u vertellen waar de sherry in uw buurt wordt verkocht.

Het komt er bij ons nooit van om een wijnkelder aan te leggen, aangezien we alles steeds meteen opdrinken. Bij een grondige opruimbeurt kwamen er vanonder het wijnrek echter nog wat restanten van vroegere kerstpakketten te voorschijn. Zult u mij kunnen zeggen of onderstaande wijnen nog drinkbaar zijn, of dat ze hooguit nog van pas kunnen komen bij de stoofpeertjes?

  • St.-Emilion Grand Cru, Chteau Bouteville, 1991* Ctes du Luberon, Chteau de l'Isolette, 1990* Bordeaux, Chteau Grand Rayne, 1985* Mdoc, Puy Vallon, 1992* Riesling, Lucien Albrecht, 1989* Toro, Muruve, 1992* Monbazillac, Chteau le Barradis (biologique), 1983

Karin Luiten

Geen van uw wijnen hoeft in de stoofpeertjes, maar enkele ervan kunt u er wel bij drinken, indien deze vergezeld gaan van ouderwets draadjesvlees en aardappelpuree: de St. Emilion '91, de Luberon, de Bordeaux '85 en de Médoc 1992. Bij de zuurkool met casseler rib kunt u de Riesling opdrinken (mooi jaar). Ook de Toro is op dronk en waarschijnlijk nog heel lekker. Mijn twijfel geldt de Monbazillac; biologische wijnen uit die tijd kunnen problemen hebben met stabiliteit en 15 jaar is sowieso een lange periode om een Monbazillac - als het geen liquoreuze wijn is - te bewaren.

Kunt u mij vertellen waarom een fles wijn, overal ter wereld, misschien met uitzondering van goedkope landwijn, altijd 750 ml bevat? Is het misschien omdat je er dan net geen zes glazen uit kunt schenken en dus een nieuwe fles moet openmaken of is er een historische achtergrond?

C. Festen

De flesmaat van 750 ml. wordt gehanteerd uit praktische overweging, vooral voor de opslag. Toen flessen nog met de hand werden gemaakt, vanaf de 17e eeuw, waren de inhoudsmaten en vormen lang niet zo uniform en daardoor niet echt geschikt om te stapelen in een kelder of opslag. Het winstpunt van dit type mechanisch gemaakte fles is dat het zich wel voor beide leent. Wereldwijd kunnen alle wijnliefhebbers wijnen uit alle landen kopen zonder dat hun wijnrekken moeten worden aangepast. Overigens zijn er nog wel meer wijnen dan landwijn die in afwijkende maten worden geleverd, zoals de Vin jaune in de Jura, de Tokaj in Hongarije en de steeds vaker voorkomende 500 ml. flessen als alternatief voor de halfjes (350 ml.).

Bijgaand zend ik u een inventarisatielijstje van mijn wijnkelder. Hoewel het bezit van sommige flessen soms leuker is dan het drinken ervan, stel ik adviezen omtrent de houdbaarheid zeer op prijs. Hoewel de inhoud van de kelder tamelijk doorsnee is, geldt dat niet voor de kelder zelf. Mijn huis heeft een kruipruimte van ongeveer 50 cm hoogte, maar geen kelder. Om die kruipruimte voor opslag van wijn te kunnen benutten, heb ik bij de bouw van het huis een septic tank laten ingraven waarvan de bovenrand op het niveau van de vloer van de kruipruimte ligt. Dat gaf sta-ruimte. Wat muurtjes en rekken rondom de sceptic-tank gaven mij opslagruimte voor zo'n 300-350 flessen. De temperatuur is constant 15-16Ί. De vochtigheidsgraad is in sommige seizoenen wat hoog maar dat is goed voor de kurken. De kelder is toegankelijk via een luik in de vloer. Misschien een voor anderen? Ik zie uw adviezen graag tegemoet.

Bordeaux:

Haut-Medoc
Ch. Larose-Trintauton 1986 1
‘‘ ‘‘ ‘‘ 1995 6
‘‘ ‘‘ ‘‘ 1996 12
Ch. Segur 1994 6
Ch. Cantemerle 1970 1

Medoc:
Ch. Haut Martignan 1993 3
Ch. Le Bosq 1995 11
Ch. Livran 1995 6
Ch. Hanteillan 1995 1
Ch. Moulin de la Roque 1990 1
Ch. St. Bonnet (magnum) 1978 1
 

Margaux:
Marquis de Lassime 1995 4
Ch. Brana-Cantenac 1995 1
Ch. Margaux 1997 1
 

St. Estephe:
Ch. du Grand Parc (Magnum) 1983 1
Ch. Gruaud-Larose 1978 3
Ch. Brame les Tours 1978 1
Ch. St. Estephe 1993 5
 

St. Julien:
Ch. Beychevelle 1977 1
Ch. Terrey Gros-Caillou 1986 1
Clos du Marquis 1988 1
 

Pomerol:

Ch. Bel Air 1995 2
Ch. Tour Blanche 1995 2
Ch. Puy-Blanquet 1995 2
 

Lalande de Pomerol:
Comte de Gramont 1996 12
 
Pauillac:
Ch. Haut-Bages (magnum) 1970 1
Ch. Pontet-Canet 1986 1
 

St. Emilion:
Ch. Puyblanket Carille 1993 10
Ch. du Cauze 1993 3
Ch. Peymouton 1994 8
Ch. La Fleur 1990 1
Ch. Haut-Cadet 1988 4
 

Montagne St. Emilion:
Ch. des Tours 1994 7
 
Graves:

Ch. Olivier (wit) 1993 2
Ch. de Portets (rood) 1975 1
 
Sauternes:
Ch. Guiraud 1975 1
‘‘ ‘‘ 1995 1
Ch. Les Girotins 1992 1
 

Chablis:
Chablis Emile Durand 1995 10
 
Pouilly-Fumé:
Pouilly-Fumé 1995 12
‘‘ ‘‘ 1996 2
 
Côtes de Bourg:
Ch. de Taste 1988 2
 

Côtes du Rhone:
La Chasse du Pape 1996/97 32
 
Chateau Neuf du Pape:
‘‘ ‘‘ ‘‘ ‘‘ 1990 2
‘‘ ‘‘ ‘‘ ‘‘ 1995 2
‘‘ ‘‘ ‘‘ ‘‘ 1996 12

Beaujolais:
Fleurie Armand Dartois 1996 13
 

Elzas:
Pinot Blanc Dopff 1996 7
Riesling Arthur Metz 1996 1
Gewürtztraminer 1991 2
‘‘ ‘‘ Dopff 1996 4
 

Rioja:
Marques de Arienzo Reserva 1990 3
Campo Viejo Gran Reserva 1985 6
 

Chianti:
Trebbio Reserva 1982 2
Villa Antinori Reserva 1975 2
‘‘ ‘‘ ‘‘ 1995 6

Zuid-Afrika:
Groot Constantia (wit) 1995 2
Welmoed Winery (rood) 1992 1
 

Bourgognes:
Gevrey-Chambertin Labouré-Roi 1994 6
Chassagne-Montrachet Labouré-Roi 1994 2
Clos Vougeot 1972 2
Hautes Côtes de Nuits 1985 1
Mercury Ch. Philippe-le-Hardi 1996 11

Dr. P.W.L. van Baarle

De beschrijving van uw kelder vraagt wat van mijn inbeeldingsvermogen, maar lijkt mij erg ingenieus. Zo wordt de voor wijn vaak gunstige maar altijd slecht toegankelijke kruipruimte goed gebruikt!

Uit uw kelder moeten de volgende wijnen snel op: de Ségur, 70, de Margaux '77, de St. Estephe '78 ( iets minder haastig), de Beychevelle '77, de Graves '75, deChianti '75 en de Clos Vougeot '72.

De magnum Haut-Bages '70 moet nu wel ruimschoots op dronk zijn, zou ik niet te lang meer mee wachten. De Guiraud '75 vraagt om een mooi moment en misschien een elegant dessert met wat honing en appel erin verwerkt.

De wijnen uit de jaren '80 kunnen nog wel een tijdje mee maar zijn wel nu op dronk en op hun mooist. Met de jaargangen '92, 93 en '94 hoeft u niet zoveel geduld te hebben - zeker niet met de '92. Het zijn matige jaren die rond 2000 op dronk zijn en minder lange adem hebben dan de tachtigers of de '95. Laat u ook de Fleurie niet te oud worden - ik zie dat u er 13 van heeft, 1996 is niet een ‘vet' jaar in de Beaujolais.

Het is leuk om te lezen over de wijnvoorraad die mensen in hun kelder of op zolder hebben liggen. Zelf heb ik ook een aantal flessen wijn liggen in de koelkast in de garage. Op die manier hoop ik een constant klimaat te houden. De stand is zo 'warm' mogelijk, maar toch nog maar 6 C. Kunt u mij vertellen of deze wijnen speciaal en bijzonder zijn, niets bijzonders of al over hun hoogtepunt heen zijn?

Het gaat om:1992 Saint Paul de Dominique (Saint Emmilion Grand Cru)1983 Chateau Malescasse (Haut Medoc Cru Bourgeois)1976 Chateau du Glana (Saint Julien Grand Bourgeois exceptionnel)Gert Smits

De wijnen die u noemt zijn alle drie heel goed en twee van de drie kunnen zeker gedronken worden, de Malescasse en de du Glana. De St. Emilion '92 zou ik niet al te lang laten liggen omdat '92 geen sterk jaar is geweest, maar de wijn ontwikkelt zich waarschijnlijk nog tot 2000. Bij 6 graden gaan alle processen ook langzamer dan bij 12 of 15 graden.

Voor 17 franc heb ik in een supermarkt in de Ardeche, omgeving Angoulême, de rode streekwijn SORNIN uit St. Sornin, even ten noorden van Angoulême gekocht. Het is een frisse, lichte wijn met karakter als een Loire-wijn. Deed het anders dan gewoonlijk ook thuis erg goed. Mijn vraag: is deze wijn verkrijgbaar in Nederland en zo ja, waar?

De Sornin uit de Ardèche wordt in Nederland niet geïmporteerd. Het spijt me dat ik u niet verder kan helpen.

Graag zou ik willen weten of mijn favoriete wijn in Nederland te koop is enzo ja, waar. Het gaat om een Fleurie van Georges Duboeuf.

Louise Geldof

Zeker is uw favoriete wijn in Nederland te koop. Hij wordt geïmporteerd door de firma Oud Wijnkopers en Hustinx in Haarlem (tel 023-5319111) en deze distribueren hem over de Nederlandse slijterijen. Als u hen belt, kunnen zij u vertellen waar bij u in de buurt de Fleurie wordt geleverd.

Ik heb een paar oudere flessen waarvan ik graag zou vernemen of ze onder de categorie ‘tobbers‘ vallen en zo snel mogenlijk gedronken dienen te worden,of juist nog wel enkele jaren kunnen liggen. Dat zijn:- 2 maal 1981 Vosne Romanee, Mahler Besse.

- 4 maal 1987 en 1 maal 1983 Cote Rotie ‘Cote Brune‘ Gentaz Dervieux, Rhone.

- 1 maal 1944 Vin de Porto Grande Reserva, Nicolau de Almeida (gebotteld in 1973).

- 1 maal 1934 Leoville Barton (deze is zeker om, maar zou u mij toch ietskunnen vertellen over het wijnjaar 1934).

J. Reeder

De Vosne Romanée valt nog niet direct in de categorie tobbers, maar moet wel op, ook al zijn de bottelingen van Mähler Besse betrouwbaar. Het was echter een moeilijk jaar in de Bourgogne, waardoor de wijnen niet enorm groot bewaarpotentieel hebben. Van de Côte Rôtie jaargangen is 1983 interessant, nu op dronk, maar met de mogelijkheid om hem nog even te laten liggen — hoewel ik niet echt lang zou wachten. De 1987 is waarschijnlijk aan het uitdrogen. Het was een heel slecht jaar in de noordelijke Rhône, alleen de absolute topproducenten hebben redelijke bewaarwijn gemaakt.

De Talbot 1934 zou best nog heel lekker kunnen zijn, 1934 was het beste jaar van de jaren 30, met een rijpe oogst. Michel Broadbent zegt: ,,If well cellared, they can still be delicious''. Het hangt dus ook een beetje van de opslag van uw Talbot af. Als u hem openmaakt, schenkt u dan kleine beetje tegelijk, want de wijn zal snel vervliegen in het glas.

Ik bezit in mijn wijn kelder(tje) een aantal wijnen waarvan ik de kwaliteiten niet ken, eveneens heb ik geen idee of ik deze wijnen te langheb laten liggen, dan wel moet wachten met schenken.

Kunt u me over beide aspecten adviseren ? Het betreft: Maranges 1er cru 1991Les Clos Roussots, Appellation Controlee/ Chateau Dufort-Vivens 1991, Margaux 2ieme Grand Cru, Appellation Margaux Controlee/ Chateau des Grottes 1991, St Emilion Appellation St Emilion Grand Cru Classe/ Chateau Chapelle Giscours 1988, St Emilion Grand Cru, Quentin/ Montagny 1994 Premier Cru Grand vin de Bourgogne Appellation Montagny controlee.

Aernout van Citters

De Bordeaux-wijnen uit 1991 hebben door het matige karakter van het jaar een minder lange levensduur dan andere jaren. Ze worden sneller rijp en ontwikkelen zich sneller. De Durfort-Vivens is daarop een uitzondering, omdat het om een hoog geklasseerde wijn gaat, maar hij is waarschijnlijk ook al op dronk. U kunt hem nog tot 2000 laten liggen, daarna blijft de wijn nog enkele jaren stabiel van kwaliteit. De Chapelle Lescours 1988 is nu heel mooi en blijft dat ook nog een aantal jaren. De Montagny 1994 kan nu gedronken worden -zou ik niet meer te lang bewaren.

Bij het uitruimen van de kast vond ik een rode wijn uit 1986. Het betreft hier een Cotes Du Frontonnais. Verder staat er op dit etiket vermeld: Carte Blanche. Fronton, Caves de Fronton. Wat moet ik met deze wijn? Nu drinken of is de wijn al azijn? Misschien dat u mij een goede raad kunt geven.

Mijn tweede vraag gaat over een Chateau Darzac uit 1992. Voor mij klinkt dat alweer lang geleden. Dezelfde vraag. Wat moet ik met deze wijn drinken, bewaren of richting Cote De Goot(steen)? Mevr. Faber alvast bedankt voor uw medewerking. Het wijnspreekuur en de artikelen over de wijnkelders waren bijzonder lezenswaardig.

Henk Groot Wassink,

Dat ‘Côte de Goot' houden we erin. Toch denk ik niet dat de door u genoemde wijnen erin hoeven te verdwijnen, hoewel ze allebei aan consumptie toe zijn. De Côte de Frontonnais is een eenvoudige wijn, maar wel uit een goed jaar. Hij is ruimschoots op dronk, kan iets ‘over de top' zijn, maar als u er een lekker stoofpotje bij eet, zal de combinatie niet tegenvallen.

De Ch. Darzac, Entre Deux Mers uit het magere jaar 1992 moet nodig op. Ik weet niet of u de witte of de rode hebt, maar in beide gevallen geldt: opdrinken. Als het de witte is, dan zou hij wel eens geoxideerd kunnen zijn. Misschien dan alsnog richting Côte de Goot.

Kunt u mij informeren of en waar kasten in de handel zijn voor het opslaan van wijnen onder gecontroleerde temperatuurscondities. Of kunt u mij suggesties aan de hand doen om zo'n kast (capaciteit ca. 200-250 flessen) zelf te maken?

R.A.Wiedeman

Er zijn in Nederland een aantal bedrijven die zijn gespecialiseerd in klimaatkasten: Bossenbroek in Driebergen, tel. 0343-512706, Eurocave in Waalwijk, tel. 0416-344400 en Vinis in Boxtel, tel. 0411-686542.

De maximum capaciteit van klimaatkasten is 200 flessen. Om zelf een klimaatgecontroleerde kast te maken, zou u bijvoorbeeld een kleine kamer of bestaande kast kunnen laten isoleren en daarin een klimaatregelaar laten plaatsen die zorgt voor een constante temperatuur. Het voordeel daarvan is dat u meestal wat meer dan 200 flessen kwijt kunt. Ook isolatie en klimaatregelaars worden door de genoemde firma's geleverd.

Toen ik enkele jaren terug een huisje kocht in Frankrijk bleek dat we behalve een mooie kast (dat wisten we) ook een fles wijn die eronder lag (wisten we niet) hadden overgenomen. Het is een fles Monbazillac, Chateau le Christy 1978 (vin vieux 75 cl) App. Monbazillac controle.De fles zou volgens mijn broer veel waard zijn. Kunt u een indicatie geven hoeveel? Misschien maakt dat de keuze wat makkelijker: opdrinken of verkopen.

Wim Scholten.

Het verkopen van een enkele losse fles die niet echt een grote waarde heeft - zoals bijvoorbeeld een Pétrus of een Ch. d'Yquem uit een bijzonder jaar die zo'n 1000,- tot 5000,- kunnen opbrengen - heeft weinig zin. Monbazillac is goede appellation, maar echt uitzonderlijk kostbare wijnen komen er niet vandaan- u kunt er helaas uw hypotheek niet mee afbetalen. Een 1978 Monbazillac is ruimschoots aan consumptie toe. Ik zou niet lang aarzelen en de fles lekker opdrinken - als hij tenminste nog goed is.

Een jaar geleden kocht ik in St. Emilion een paar flessen Chateau Faugeres, St. Emilion Grand Cru 1994. Is dit een bijzondere wijn en zo ja, wanneer kan ik de flessen het beste nuttigen?

Jaap de Boer

Een St. Emilion Grand Cru is in de regel een mooie wijn, die door een aantal jaren flesrijping nog aan complexiteit wint. Het jaar 1994 is niet een topjaar, maar er zijn mooie wijnen gemaakt. Ch. Faugères is een goed domein en de wijnen die u heeft, zou ik nog enkele jaren laten liggen. U zou er ook nu al een kunnen proeven en uw ervaring vergelijken met die van bijvoorbeeld in 2000, als de wijn nog wat verder is ontwikkeld. Hij kan bij goede lagering ca. 10 jaar worden bewaard (vanaf het oogstjaar gerekend).

Wij willen 12 flessen wijn aanschaffen van jaargang 1998 en deze opslaan tot de achttiende verjaardag van onze eerste kleindochter in 2016. In verband met ons plan heb ik de volgende vragen: 1) Wat voor type en eventueel merk rode wijn raadt u ons aan? 2) Zijn er witte wijnen die een dergelijke periode goed doorstaan? Zo ja, welke raadt u aan? 3) En wanneer kopen we het best deze wijn van jaargang 1998? 4) Zijn er nog bijzondere voorzieningen te treffen voor de opslag?

Toelichting: op 5 juni j.l. is Minke, ons eerste kleinkind geboren. Ik wil u niet vermoeien met een beschrijving van dit wondertje maar ik volsta met de afdoende en niet voor tegenspraak vatbare vaststelling dat dit (toevallig?)de allermooiste en allerliefste baby is die sinds mensenheugenis is geboren.

Over Minke en haar toekomst gaat het - en ook een beetje over de toekomstvan haar familieleden. Mijn vrouw en ik hebben het plan een bescheidenvoorraadje - zeg: 12 flessen - wijn van jaargang 1998 aan te schaffen en inonze ruime 12 - 15C kelder op te slaan. Dit zou dan, ijs en wederdienende, op 5 juni 2016 met enige franje en omhaal aan Minke overhandigd kunnen worden. Mochten wij als grootouders niet meer lijfelijk aanwezig zijn dan is er ongetwijfeld een ander familielid die voor de overdracht op Minke's achttiende verjaardag zorg kan dragen.

Wij willen onszelf niet uitsluiten van de mogelijkheid tot genieten bij het .z.t. aanspreken van de wijn en we zijn liefhebbers van rode wijnen. Wat Minke's voorkeur over achttien jaren zal zijn weten we nog niet nauwkeurig,dus ze moet zich maar neerleggen bij onze keuze. Te overwegen valt om de helft wit en de helft rood aan te schaffen maar met name voor de witte twijfel ik aan de houdbaarheid. Spaanse en Italiaanse wijnen bevallen onsvaak zeer goed, maar ook Frankrijk en andere landen zijn veelal niet te versmaden. U ziet: we zijn niet bijzonder kieskeurig.

Mijn vrouw en ik zien uit naar uw antwoord.

J. van Barneveld

Uw kleindochter maakt een goede start in het leven met zulke zorgzame grootouders! Als u een wijn koopt die 18 jaar en misschien iets meer moet worden bewaard, moet u inderdaad uitzien naar veelal rode bewaarwijnen. Witte wijn, met name liquoreuze (licht zoete) wijn, kan probleemloos zo lang bewaard worden, maar de herfst zit de producenten dwars. Het ziet er naar uit dat er dit jaar geen liquoreuze wijn komt uit de gebieden in Frankrijk en Duitsland die daarom bekend staan. Wat ik tot nu toe heb binnen gekregen aan oogstberichten is niet opwekkend, behalve de Rhône, die een uitzonderlijk mooi jaar hebben. U zou bijvoorbeeld een mooie Hermitage of Côte-Rôtie kunnen aanschaffen uit de noordelijke Rhône, maar deze wijnen komen pas eind 1999, begin 2000 op de markt. Wijnen uit 1998 worden pas vanaf het voorjaar 1999 aangeboden. Wilt u toch een klassieke grand cru uit de Bordeaux, dan zult u diep in de buidel moeten tasten voor een kwaliteit waarover nu nog niet veel zinnigs kan worden gezegd.

Ik raad u aan om volgend voorjaar contact op te nemen met een goede importeur en u verder door hem te laten raden in uw keuze. Dan is duidelijk welke gebieden wijnen hebben geleverd die zo'n 20 jaar kunnen worden bewaard. Een importeur die veel ervaring heeft met het opslaan van ‘geboortwijnen' is de Port & Wine Company, Ten Berge BV op de Oude Gracht in Utrecht, tel. 030 2367714. Veel succes

Tijdens onze vakanties in Frankrijk kopen we regelmatig wat flessen om thuis te bewaren. De vraag is wanneer deze wijn gedronken moet worden. De wijnen worden bij een redelijk constante temperatuur in een droge omgeving onder de vloer bewaard. Het gaat om enkele flessen van de volgende wijnen: Ch. de la Rivi`ere 1989 Fronsac/ Ch Pey Labrie 1989, Canon Fronsac/ Ch Trapaud 1993, St Emilion Grand Cru /Domaine La Fourmone 1989 Vacqueras/ Gigondas Les vins du Troubadour 1990. Verder hebben wij al jaren een witte Bordeaux 1988 premi`eres C^otes de Bordeaux, AC negociant J. Lebesque & cie liggen, die inmiddels wat geel gekleurd is. Valt hier nog wat van te verwachten? Graag uw advies.

C.J.Hesse

Om maar met de witte wijn te beginnen: die moet nodig op. De verkleuring, maderisatie genoemd, geeft aan dat de wijn zijn jeugdigheid heeft verloren en andere aroma's in de fles ontwikkelt. Hij kan echter nog best lekker zijn - alleen op een andere manier dan in zijn jonge jaren. De rode wijnen uit 1989 zijn nu op dronk, maar blijven nog een aantal jaren lekker - zeker de Ch. de la Rivière. De Gigondas en de Vacqueras zou ik niet te lang laten liggen en de St. Emilion nog 1 à 2 jaar. Overigens is een ‘droge' omgeving niet ideaal voor wijn - die heeft zeker bij langere opslag behoefte aan een vochtigheidsgraad van minimaal 65%. Controleert u eens hoe droog uw kelder is en zet anders wat bakken water neer.

Valt er iets te zeggen over het effect van matige wijnconsumptie op de gezondheid? Er zijn mensen die absoluut niet tegen witte wijn kunnen, andere niet tegen rode wijn. De een slaapt prima na n glas wijn voor het slapen gaan, een ander juist helemaal niet. Zijn daar algemene verklaringen voor?

Jos Valke

Matige wijnconsumptie, dat wordt steeds duidelijker bewezen door medische onderzoekingen, is goed voor de mens, zeker als het gaat om rode wijn. 'Matig' wil zeggen niet meer dan 3 glazen per dag op regelmatige basis - dus niet twee flessen in het weekend en verder niet.

Als mensen niet tegen witte wijn kunnen, kan dat liggen aan het zwavelgehalte in de wijn. Het wordt streng gecontroleerd, maar als iemand er voor gevoelig is, dan kan een klein beetje (nodig om de wijn te stabiliseren) al storend werken. Wie niet tegen rode wijn kan, heeft vaak een histamine overgevoeligheid. In rode wijn zit die stof in hogere dosis dan in witte wijn. Wat betreft het slapen - dat heeft met de individuele gevoeligheid voor alcohol van een consument te maken, en ook heel vaak met diens algehele constitutie en stemming.


Verder naar Wijnspreekuur [6]

NRC Webpagina's
5 januari 1999

Archief:

Wijnspreekuur 23 april 1998


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)