U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
A G E N D A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Wijnspreekuur


 VOORKEUR: 


FILM 
MUZIEK  
THEATER 
MUSEA 
GALERIE 

S c h a k e l s
Internet wijngids
Franse wijn
Wijnen uit New Mexico
Wijnen uit Nieuw Zeeland
Wine Spectator
Wijnen uit Californië
Australische wijnen
Wine State Magazine

Wijnspreekuur [4]

In 1981 heb ik een keldertje onder ons huis laten maken. Redelijk constante temp en vochtigheid. De laatste maanden drink ik zelf bewaarde wijnen. Teleurstellende ervaring! Zo bleek Cru Bourgois Medoc 1984 Chateau Laujac Appellation Medoc Contr (Bernard Cruse administration) niet meer te drinken. Maar ook de veel jongere Cru Bourgois Medoc 1992 La Tour St Bonnet Appellation Medoc contr (viniculteurs Merlet-Lafon Gironde) is door de gootsteen gegaan. Muf, kurkig en smakeloos. Vraag 1. Waren deze wijnen niet geschikt om te bewaren. Is cru bourgois met een aankoopprijs van ca f. 10 als jonge wijn (g)een criterium voor houdbaarheid?

Vraag 2. Ik heb nog enkele tientallen flessen liggen en vraag me af: maar bewaren als curiositeit of nog te drinken? Ik noem als voorbeelden:- Chateau Grand Ormeau. Lalande de Pomerol 1980. Appellation Lalande de Pomerol controlee (GFA le Grand Ormeau. Administration M. Boissou Servan)- Chapelle de la Trinite 1967. Grand vin St. Emilion. Appellation St. Emilion Contr (negociant Gorie-Manoux a Gordeaux-Gironde)- Chateau Belair Saint Emilion 1979. 1er Grand Cru Classe. Appellation 1er Grand Cru Classe Controlee (Mme Jean Dulvis-Challon, proprietaire a St. Emilion En Gironde)- Rioja Berberana. Reserva ano 1970. Bodegas Berberana S.A. Ollauri (Rioja) Espana.

Dr L.J.Galesloot, Vleuten

Het is altijd teleurstellend als ‘zelf opgevoede' wijnen niet aan de verwachting voldoen. Inderdaad noemt u net twee erg moeilijke, zwakke jaargangen - de '84 had veel eerder moeten worden gedronken en ook wijnen van '92 zijn geen echte blijvertjes in de door u genoemde prijsklasse.

Er zijn honderden Cru Bourgeois en daaronder heel wat eenvoudige. In magere jaren zoals '92 blijven die onder de maat. Snel drinken is dan het motto. Wilt u wijn, zeker Bordeaux, echt wat langer opleggen, dan moet u per fles wat meer investeren (vanaf ca. ƒ 15 tot ƒ 20) . Een dubbeltje wordt van het liggen geen kwartje, daar is de meeste wijn niet voor gemaakt.

De 1980 moet snel op, want ook '80 was geen top. De St. Emilion '79 zou ik snel drinken, die kan nog wel lekker zijn. Van de '67 moet u niet veel meer verwachten, de wijn is echt veel te oud, zeker in verhouding tot ook hier het slechte jaar. Een Rioja Berberana wordt ook niet gemaakt voor 28 jaar bewaren - ik ben bang dat ik u weinig vrolijk nieuws kan brengen. Wijnen in een prijsklasse tot ca. ƒ15 zou ik nooit langer dan 10 jaar laten liggen, liever korter. Na drie jaar ontwikkelen de wijnen zich niet verder ten goede en aan het eind van die periode kunnen ze negatieve aroma's gaan ontwikkelen en kan de structuur van de wijn worden afgebroken.

Een week geleden kreeg ik bezoek van iemand van wijnhuis Jakob Gerhardt uit Wijchen. Hij had een aanbod van (volgens hem) onversneden wijnen uit het Niergebied. De te proeven samples waren dusdanig dat ik wel met hem in zee wilde gaan voor een proefdoosje.

Mijn vragen:1- Volgens hem waren deze wijnen goed en lang bewaarbaar. Klopt?

2- Volgens hem kon ze ze rustig meerdere weken open in de koelkast bewaren. klopt?

3- Volgens hem in het plaatsen van een vacuvinkurk slecht voor de wijn.

Klopt?

4- Hij beweerde verder dat de meeste wijnen in supermarkten en winkelsals Gall en Gall versneden zijn, Is dat zo?

5- Verder lag de prijs van een Spaetlese en een Auslese rond de 24gulden. Is dat niet wat aan de hoge kant?

Jaap Cost Budde, Den Haag

Een deel van uw brief stelt mij voor raadselen. Wat is het ‘Niergebied'? Dat bestaat nl. in de wijnwereld niet. Bedoelt u een Niersteiner wijn? Ik krijg namelijk de indruk dat het om wijnen uit Duitsland gaat. Als dat zo is (bijvoorbeeld Niersteiner Gutes Domtal), dan gaat om wijnen uit Rheinhessen, een gebied waar veel, in de regel betrouwbare maar soms wat vlakke wijnen vandaan komen.

* Deze wijnen (ik ga er even van uit dat u die bedoelt) kunnen niet echt lang bewaard worden - het kan wel, maar ze worden er niet lekkerder van. Wijnen tot Spätlese niveau uit deze regio drinkt men het beste binnen 5 jaar. Het ligt ook zeer aan de jaargang, maar daar zegt u niets over.

* Geen wijn die niet versterkt is, kan tegen weken in de koelkast. Alleen echte topwijnen met een behoorlijke dosis restsuiker en zuren kunnen tegen een weekje open in de koelkast.

* De vacuvinkurk is absoluut niet slecht voor de wijnen, maar ook niet speciaal goed.

* Een Spätlese of Auslese van kwaliteit moet wel zoveel kosten, er zijn er die nog veel duurder zijn. Ik weet niet over welk gebied, welk jaar of welke producent u het heeft, maar in ieder geval is 24, - ook ongezien geen gek bedrag voor wijnen van dat type.

* De term ‘versneden' en ‘onversneden' gebruikt uw wijnhandelaar wel erg onprofessioneel. Alle wijnen boven het niveau van landwijn zijn ‘onversneden', wanneer men ‘versneden wijn' begrijpt als ‘wijn vermengd met andere wijn uit een heel andere regio' . Hoe komt hij in hemelsnaam bij het idee dat Gall & Gall en supermarkten ‘versneden wijnen' verkopen? Als ik u was, zou ik geen proefdoosje kopen en gauw een andere wijnhandelaar zoeken. Deze verkoopt rare praatjes.

Wij hebben een tijdje geleden een witte wijn van iemand gekregen uit 1964. Het betreft een wijn van: J.Touchais, appellation Anjou ControleeSelection de nos Vignobles. Tevens staat er op het etiket nog een kreet van: ‘Grande Annee‘. Ik kan helemaal geen informatie vinden over deze m.i. toch wel bijzondere wijn. Kunt u mij hier iets over vertellen ?

Frank van Eerde

De wijn die u heeft, is inderdaad een legendarische wijn: de Moulin Touchais, die een hoge leeftijd kan bereiken door zijn combinatie van zoet en zuurgraad, afkomstig van de chenindruif. Dan komt hij ook nog uit 1964, een bijzonder mooi jaar, dus u boft met zo'n fles. Hij is afkomstig van de Côteaux du Layon, een klein wijngebied aan een zijrivier van de Loire, bekend om zijn uitstekende liquoreuze wijnen. De Moulin Touchais is een speciale selectie van de beste druiven van de wijngaarden van de familie Touchais. Hij rijpt in hun kelders 10 jaar op fles voordat hij op de markt komt en blijft tientallen jaren mooi. Ik heb er eens een uit jaren '50 geproefd en mijn man uit de jaren '30 - allemaal even bijzonder. Ik zou als ik u was deze 1964 Touchais op een heel mooi, rustig moment in goed gezelschap genieten!

Voor mijn verjaardag kreeg ik een fles wijn uit mijn geboortejaar, 1967. Het etiket zegt: 'Chateau cantemerle, grand cru class'e de m'edoc.'Appellation Haut-medoc control'ee. Macau-en-M'edoc. Is deze wijn nog te drinken, of kan ik de fles beter dicht laten?

Eva van Teeseling

Veel wijnplezier zult aan deze fles waarschijnlijk niet meer beleven, hoewel het om een grand cru uit de Bordeaux gaat. De wijnen uit 1967 horen nu zo langzamerhand geconsumeerd te zijn, want het was een zwak jaar voor het bewaren van wijn voor de lange duur. Gezien de speciale relatie met uw geboortejaar geeft de dichte fles waarschijnlijk meer plezier dan de geopende.

Ik heb nog enkele flessen 1973 Duhart Milon Rothschild. Hebben die waarde? Zouden die nog goed drinkbaar zijn? Wegdoen? Opdrinken? Ze worden al jaren bewaard in een ruimte met lavastenen. Graag uw bericht terug.

J.Magendans

Deze 4e grand cru uit de Médoc komt uit een zwak jaar en is zeker ruimschoots over zijn top. Ik zou de wijn zeker proeven, maar verwacht u er niet teveel van. Ze worden als ik het goed begrijp in een geschikt ruimte bewaard - dat scheelt wellicht iets in de ontwikkeling. Als de wijn nog drinkbaar is, bewaart u dan de andere flessen niet te lang meer.

* Ik vraag mij af HOE en hoe lang Champagne bewaard kan worden;* Waarom er geen jaartal (behalve Dom Perignon oid) op het etiket staat.

E.Kloos

Champagne wordt verdeeld in twee categorieën: met en zonder jaartal. De tweede is verreweg de meest voorkomende. Een champagne zonder jaartal is een blend van witte wijnen uit verschillende jaargangen. Belangrijk voor een champagnehuis is de continuiteit van de smaak, niet de smaak van een individueel jaar. Dat heeft mede te maken met het moeilijke klimaat in de Champagnestreek. Op deze manier wordt een zwak jaar opgevangen door een sterk jaar doordat ze samen in de assemblage of blend worden verwerkt. Een kleine categorie vormen de wijnen met jaartal, de millésimes. Ze worden alleen in topjaren op de markt gebracht, zoals 1985, 1989, 1990. Deze champagnes rijpen tot 7 jaar in de kelders van de diverse wijnhuizen en zijn vrij prijzig maar erg lekker. Ze kunnen ook veel langer bewaard worden dan de champagnes zonder jaar, omdat ze meer kracht hebben. De gewone champagnes zijn het lekkerste als ze op de markt komen - ze hebben dan 1,5 tot 3 jaar in de kelder liggen rijpen. Als u een champagne eenmaal koopt, kunt hem beter niet langer dan een jaar bewaren. Hij wordt daarna niet slecht, maar verliest wat van zijn frisheid en op de lange duur ook iets van zijn koolzuur, de ‘belletjes'. Bewaart u hoe dan ook de champagne koel, donker en liggend.

Waar kan ik wijn van het Chileense huis Concha y Toro, zoals de Cabernet Sauvignon Casillero del Diablo, in of in de buurt van Den Haag (evt. Amsterdam) kopen?

Marielle Geraedts

De wijnen van Concha y Toro zijn niet dik gezaaid in Nederland. Er zijn twee importeurs, een in Limburg en een in Brabant, ik geef u beide telefoonnummers, wellicht kan men u de wijn toezenden. Het betreft: wijnhandel De Lange, Oosterhout, tel. 0162-447847. En: Wijnhandel Alex Storms Mertens, Heythuysen, tel. 0475-491348. Verder wordt de wijn geïmporteerd door Van der Linden/Walraven & Sax, maar die leveren voornamelijk aan de horeca, niet aan particulieren.

Twee verschillende soorten vragen:

1. Kan Les Ports de Latour, 1966 nog liggen of wordt het hoog tijd die open te maken?

Ik neem aan dat Chateau Fourcas Hosten 1989, 1990 nog enkele jaren kunnen liggen. Of zijn deze drie mooie wijnen voor de jaarwisseling?

2. In het voorjaar heb ik in het chiantigebied naar wijnen gespeurd. De ontvangstruimten voor toeristen waren nog niet open. Ik kan nergens, niet op Internetsites maar ook niet in boekhandels in Florence recente boeken vinden met informatie over de kwaliteiten van de verschillende chianticlassico's en de betere wijnjaren. Op goed geluk heb ik de volgende aangeschaft: Castello di Ama, 1995. Castelare 1995 en Ruffino RiservaDucale 1993. Wat is de bewaartijd van deze wijnen?

H.M.M.G. Philippens

De Les Forts de Latour zou ik zeker opdrinken: de wijn is ruimschoots geëvolueerd en de kans is groot dat hij al achteruitgaat, of binnenkort gaat. Het is een mooie wijn uit een prachtig jaar, ik zou er nu van genieten!

Wat betreft de Fourcas Hosten: voor Oudjaar zou ik de 1990 drinken en de 1989 zou ik nog bewaren. De structuur van de wijnen uit 1990 is opener dan die ut 1989, dus heeft u van de 1990 nu al veel drinkplezier. De 1989 kan nog best wat jaartjes wachten, hoewel niet al te lang (maximaal 2003).

Italiaanse wijninformatie is inderdaad moeilijk te vinden. Ik kan u de Gambero rosso, die door de Slow Food Editore wordt uitgegeven, aanraden: Italian wines 1998, ik weet helaas geen ISBN nummer, maar de wijnboekhandels Synthese in Den Haag en Lankamp en Brinkman in Amsterdam kunnen u zeker verder helpen). Hij verschijnt elk jaar, maar elk deel heeft zoveel informatie dat je er wel een paar jaar mee kunt doen. Overigens heeft u mooie wijnen gekocht - vooral de Castello di Ama 1995 - kan makkelijk 10 jaar oud worden. De Ruffino iets korter, omdat 1993 een matig jaar was in Toscane. Toch kan hij nog wel tot 2000 mee.

Najaar 1988 kocht ik 12 flessen Château Beaumont Cru Bourgeois 1988 en 6 flessen Château Petit-Clos-du-Roy 1988 Montaigne St Emilion. Ik ben 80 en heb niet zoveel behoefte ze nog te drinken. Ik heb ze altijd bewaard in een berghok zonder verwarming, nooit warmer dan 15 graden en nooit kouder dan 5 graden. Ze zouden houdbaar zijn tot ten minste 2015. Wat denkt u: bewaren of verkopen?

Dhr. S. Sjollema

De wijnen die u heeft gekocht zijn uit een bijzonder mooi jaar en als ik het zo lees heeft u ze onder prima condities bewaard. Toch lijkt me een houdbaarheid tot 2015 wat aan de lange kant. ‘Houdbaar' is natuurlijk niet hetzelfde als ‘drinkbaar' en dat wordt wel gesuggereerd in de aanbiedingstekst.

De wijnen moeten nu perfect op dronk zijn en blijven dat nog gedurende een jaar of 5. Ik heb al eerder een brief van u gehad en meen me te herinneren dat u ze zelf niet perse wilde opdrinken. Mocht u ze willen verkopen, dan kunt u zich wenden tot de heer Frank Jacobs, wijntaxateur, (tel. 020-6978347, alleen 's avonds). Hij kan u zeggen of ze een redelijke prijs opbrengen en eventueel geveild kunnen worden.

Enkele jaren na de geboorte van onze jongste zoon kochten we een fles Pomerol (Château Certan-Marzelle) uit zijn geboortejaar (1969). Ik weet nog dat we een prachtig voorjaar en een warme zomer hadden, maar dat hoeft natuurlijk niet te gelden voor het wijngebied. Onze zoon houdt niet van wijn; prefereert een malt whiskey. Hoe jammer dus dat we deze fles nog niet samen hebben geprobeerd. Wat denkt u: weggooien of kan het nog wat plezier opleveren?

Mw E. Huisman

In dit geval denk ik dat u ook beter een glas malt whisky kunt drinken dan de 1969 Pomerol: zo mooi als het hier toen was, zo slecht was het in de Bordeaux. Het is een heel slecht jaar geworden, waarvan de wijnen zo snel mogelijk moesten worden opgedronken (binnen 10-15 jaar voor de besten). Wat er nu nog in uw fles Certan-Marzelle zit is naar alle waarschijnlijk zuur en mager, zonder de charme die deze wijn kan bezitten in goede en minder oude jaren. Als aandenken biedt de fles gesloten zeker meer plezier.

Van mijn wijnflessen — die ik in een wijnkoelkast bewaar — vergaan de capsules (behalve die van plastic) tot stof. Is dit wellicht tinpest? Wat kan de oorzaak zijn? Is het te voorkomen? Kan het kwaad voor de wijn?

P.F. de Maat

De problemen die u beschrijft komen zelden voor en dan nog alleen in zeer vochtige kelders. Kan het zijn dat de vochtigheidsgraad in uw wijnkoelkast te hoog is? Op zich schaadt het corrosieproces de wijn niet, alleen wordt de kurk iets gevoeliger voor oxidatie en uitdroging. Maar als de oorzaak inderdaad in de vochtigheidsgraad ligt, dan zijn de kurken voor uitdroging extra beschermd. Ik zou eens contact opnemen met degene die u de wijnkoelkast heeft verkocht, dit fenomeen mag in zo'n kast niet voorkomen.

Ik heb twee flessen Croizet Bages 1994 (Pauillac). 1991 en 1992 van dit huis waren slecht volgens de recensies. Mijn vragen: hoe is 1994 van dit huis? Wanneer zijn deze flessen op dronk bij normale kelderlagering?

N.G. Kerssens

Het jaar 1994 was een moeilijk jaar in de Médoc, met voor de cabernet druif ongunstige weersomstandigheden. De wijnen die niet tot de absolute top behoren zullen de neiging hebben door harde tannines te gaan uitdrogen. Uw Croizet-Bages zal daar waarschijnlijk ook last van hebben. Geef de wijn nog tot 2000 en bewaar hem niet langer dan 10 jaar na het oogstjaar.

We drinken de laatste jaren veel minder bier maar meer en meer wijn. Onze voorkeur gaat uit naar de droge rode en witte (Franse) wijnen. Waren het eerst de goedkoopste gewone huiswijnen van AH, we kopen de laatste tijd meer en meer wijnen in de prijsklasse van ƒ7/ƒ9 per fles. We willen nu ook eens wat gaan ‘opleggen' en denken daarbij aan rode Bordeaux, Cts du Rhone en Bourgogne in deze prijsklasse of ietsje hoger en uit het assortiment van AH. We zijn nog nooit teleurgesteld over het wijnassortiment van AH. Mijn vraag aan u is nu of opleggen inderdaad deze wijnen verbetert en hoelang we deze (rode) wijnen maximaal of het beste kunnen bewaren. Welke droge witte wijnen in dezelfde prijsklasse komen voor bewaren in aanmerking? In onze kelder is de vochtigheidsgraad steeds tamelijk hoog en temperatuur in de wintermaanden constant 11-12 graden. In voorjaar en zomer loopt de temperatuur geleidelijk aan op tot circa 17 graden (bij extreem warm weer tot 18-19 graden).

A.A. van der Ham

Wijnen in de door u genoemde prijsklasse, ƒ7 tot ƒ9 of iets meer, zijn niet gemaakt om op te leggen c.q. te verbeteren, sterker nog, die gaan ervan achteruit na een jaar. Een dubbeltje wordt nooit een kwartje, al wacht u jaren. Oplegwijnen moeten een krachtige structuur hebben, veel concentraat en een potentieel om in de fles nog mooier te worden. Slechts ca. 5 à 10 % van de wijnen is hiervoor geschikt. Wilt u wat meer investeren en toch opleggen, dan moet u ten minste ƒ15 à ƒ20 per fles besteden en daarvoor heeft u nauwelijks een behoorlijke Bordeaux meer tegenwoordig, omdat de wijnen uit dit gebied erg in prijs zijn gestegen de laatste jaren. Witte wijnen opleggen (daaronder versta ik een verblijf in de kelder van minimaal 2 jaar) is een nog kostbaarder zaak, omdat witte wijnen een lichtere structuur (met minder componenten) hebben. Witte wijnen worden voor 95% gemaakt om zo of binnen een jaar te drinken.

Misschien kunt lid worden van de Vrienden van de Goede Wijn, de wijnclub van Albert Heijn. Die hebben leuke wijnen en geven in een brochure ook informatie over de wijnen.

Op 15 oktober werd een kijkje genomen in een kelder van een kuub. Wat mij hierbij intrigeert is dat hij ligt in een garagevloer. Leveren uitlaatgassen en benzine- of dieselluchtjes geen gevaar op voor de opgeslagen wijn?

Gerard A. van der Spek

De ‘kelder van een kuub' heeft geen last van uitlaatgasluchtjes, omdat de bovenkant van een dikke deksel is voorzien, die aan beide zijden een piepschuimen isolatielaag heeft. Ook kreeg ik de indruk dat mijnheers auto vaak buiten de deur staat, maar op zichzelf zou het dagelijks in- en uitrijden geen enkel probleem moeten vormen door de isolatie.

Waar vind ik een duidelijk en uitvoerig overzicht van: wat eet ik bij welke wijn — en/of omgekeerd?

Paul G.D. van Dam

Een goed boek dat begin dit jaar is verschenen over wijn en spijs is: Smaak, Het handboek voor het combineren van wijnen en gerechten, van Peter Klosse (uitgeverij Tirion, ISBN 90 5121 662 9.). Het geeft voldoende inzicht om na het lezen en oefenen verder zelf te experimenteren met wijn-spijs combinaties.

Van een vriend kreeg ik ooit een doos Carnas (1992) van Jean-Luc Colombo. Omdat ik het een heerlijke wijn vond en omdat ik nogal onder de indruk was van de verhouding tussen prijs en kwaliteit, zou ik graag zelf wat meer van deze wijn aanschaffen. Daar ik de bewuste vriend inmiddels uit het oog verloren ben, vroeg ik me af of u me aan een adres — zo mogelijk in Amsterdam — kunt helpen waar ik deze Côtes du Rhône kan vinden.

Eveline L.I. van Hemert

Uw vriend heeft een goede smaak: de Cornas van Colombo is een zeer krachtige Rhône wijn uit het noordelijke deel van de rivier - geen Côtes du Rhône, maar een echte ‘Grand Cru'. Hij heeft ook een grote houdbaarheid en ik verbaas me dat u hem al op heeft - ze zijn in hun jeugd nooit zo toegankelijk! Hij is te krijgen bij Echoput Wijnen in Hoog Soeren, tel. 055-5191248.

Hoe zit het met de houdbaarheid van champagne? Anders geformuleerd: hoe weet je wat de leeftijd is van de jaarloze champagne en hoe lang blijft die drinkbaar? Ik dronk een keer champagne bij vrienden en die was al zijn frisheid kwijt.

Mr. Ph. van Woensel

U heeft groot gelijk dat u uw champagnes versneld opdrinkt, want champagnes zonder jaar zijn niet gemaakt om lang te bewaren. Ze worden samengesteld uit een blend van verschillende jaargangen - meestal 3 - en rijpen op fles, waarin zij ook een tweede gisting ondergaan voor het mousserend effect, tussen 1,5 en 3 jaar in de kelders van de champagnehuizen. Dan wordt de lie - het depot tengevolge van de tweede gisting - eruit gehaald, wordt de fles met een beetje ‘liqueur d'expédition' bijgevuld en van een kurk voorzien. Hierna is de champagne 1 à 2 jaar lekker en heeft een mooie frisheid. Als hij in de winkel komt, is van die periode al een aantal maanden om. Vanaf het moment dat de champagne in uw kelder ligt, heeft hij nog een jaartje ongeveer. Daarna wordt hij niet slecht, maar zijn frisheid verdwijnt en op de lange duur ook iets van de mousse. U heeft dit meegemaakt bij uw vrienden. Enkele topmerken gaan door de kwaliteit van de champagne langer mee, maar een vuistregel blijft: na aankoop vrij snel consumeren. Wilt u echt een paar jaar naar zo'n fles in uw kelder kijken, dan lenen zich de millésimes of jaartalchampagnes (geen blends maar van 1 jaargang) daar beter voor.

Ik zou mijn dochter Libusa, wanneer zij 18 jaar wordt, een fles wijn uit haar geboortejaar 1995 willen schenken. Kunt u mij zeggen welke wijn tegen die tijd nog goed te drinken is??

Liesbeth van der Zeeuw

Het jaar 1995 was erg mooi. De topwijnen uit dit jaar - geschikt om lang te bewaren - zijn echter nog maar mondjesmaat te krijgen en vrij prijzig. U zou daarom kunnen overwegen een vintage port, die ook lang kan rijpen, te kopen. Zowel voor wijn als port kunt u contact opnemen met de Port & Wine Company in Utrecht; zij zijn gespecialiseerd in het helpen uitzoeken en bewaren van ‘familiewijnen'. Het telefoonnummer is: o30 2367714.

Graag zou ik informatie ontvangen over de houdbaarheid van de volgende wijnen:

*1981 Leonville Benton, St Julien, 2e grand cru classé *1983 Ch. Fourcas Dupré, Listrac *1982 Ch. Ludron Blanquet, St Estèphe *1981 Ch. La Mandotte, St Emilion grand cru *1983 Ch. Paveil de Luze, Margaux *1983 Vosne Romanée *1979 Ch. Le Pavillon de Boyrein, Graves *1981 Ch. Garamache, cabernet sauvignon, Côtes de Provence *1981 Sainte Cécile Les Vignes, Côtes du Rhône *1982 Ch. Mauvesin, Moulis cru bourgeois supérieur Ht. Médoc *1982 Ch. Milon, Pauillac cru bourgeois sup. Ht Médoc *1982 Ch. Lalande, St Julien Ht Médoc *1982 Ch. Paveil de Luse, Margaux cru bourgeois sup. Ht Médoc * 1982 Clos de la Vieille Eglise, Poemrol *Ch. Grandes Murailles, grand cru St Emilion *1976 Passe tout Grains *1975 Ch. Lille-Coutelin, cru bourgeois, St Estèphe *1975 Ch. Les Remparts Guillemot, St Emilion * 1975 Ch. Milon, cru bourgeois sup. Pauillac *1983 Ch. Haut-Puyblanquet, St Emilion *1957 Fleurie *1964 Nuits St Georges *1961 Pommard Grands Eperiots *1974 Ch. Lagrange grand cru classé, St Julien * 1953 Ch. d'Angludet, Cantenac, Ht Médoc *1982 Chassagne Montrachet *1973 CH. Talbot grand cru classé *1967 Ch. Laurensane, Bordeaux sup´erieur *1964 Ch. de Sales, Pomerol *1934 Gevrey Chambertin *1933 Ch. La Commanderie, 1er cru Pomerol

D. Berger-Touw

Over uw collectie wijnen kan ik heel kort zijn en het klinkt als een uitverkoopslogan: ‘alles moet op'. Van een aantal wijnen kan ik nog zeggen ‘mag op', maar het meeste is ruimschoots voorbij consumptiedatum en zal waarschijnlijk weinig tot geen plezier meer bieden. Bij de jaren voor 1980 zitten geen topjaren, behalve 1953. Verder zijn de wijnen wel goed - degelijk - maar toch ook weer niet gemaakt voor een bewaarperiode van meer dan 20 jaar. Enkele, zoals de Passe-tout-grains '76 en de Fleurie '57, zijn wijnen die binnen enkele jaren na de oogst moeten worden gedronken.

Alles van na 1980 kan ook op, maar de kans op een lekker glas is hier groter, behalve de '81 Côtes du Rhône en Côtes de Provence.

Graag ontvang ik informatie over de importeurs van de volgende wijnen: Mas de Daumas Gassac (Hérault) en Château La Tour de By (Bégadan)

J. de Graaf

De Mas de Daumas Gassac is verkrijgbaar bij wijnhandel Okhuysen in Haarlem (tel. 023-5312240) en de Ch. la Tour de By o.a. bij wijnhandel Léon Colaris in Weert, tel. 0495-532462.


Verder naar Wijnspreekuur [5]

NRC Webpagina's
5 januari 1999

Archief:

Wijnspreekuur 23 april 1998


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)