U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
A G E N D A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Wijnspreekuur


 VOORKEUR: 


FILM 
MUZIEK  
THEATER 
MUSEA 
GALERIE 

S c h a k e l s
Internet wijngids
Franse wijn
Wijnen uit New Mexico
Wijnen uit Nieuw Zeeland
Wine Spectator
Wijnen uit Californië
Australische wijnen
Wine State Magazine

Wijnspreekuur [3]



Wij drinken graag een glas Duitse rode wijn, probleem is dat Duitse rode wijnen in Nederland — voor zover ons bekend is — niet echt veel worden aangeboden. Bij 'vrienden van de goede wijn' van AH kopen we nu een Dornfelder die erg lekker is. Kunt u ons wat deze wijnen betreft nog een paar tips geven en vooral waar deze te koop zijn.

Peter Vermeij en Rob Verburg

Illustratie Marc Terstroet
Wat betreft rode Duitse wijn is er veel moois op de markt met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Een paar goede importeurs van Duitse rode wijnen die ook aan particulieren leveren zijn: Schuler Wijnimport Hoofddorp, tel. 023-5634302 en Gilbert van Houten Wijnkoperij, tel. 0348-425476.

Probeert u ook eens Lemberger of Spätburgunder uit de Pfalz of Württemberg — of nog verder zuidelijk uit Baden.

Mijn vraag betreft het beoordelen van tweede wijnen van bekende wijnchâteaux (m.n. Bordeaux). Over de eerste wijn wordt altijd veel geschreven, maar enkele uitzonderingen daargelaten (de absolute toppers) is er weinig te vinden over de tweede wijnen. Met de huidige prijzen voor Bordeaux en het groeiende aanbod aan tweede wijnen worden deze steeds interessanter.

Ik heb Le Carillion de l'Angelus 1992 cadeau gekregen, tweede wijn van Château l'Angelus, St. Emilion. Wanneer moet ik deze wijn drinken en wat kan ik verwachten? Gezien het jaar 1992 zou ik normaal gesproken denken: snel drinken en niet te veel verwachten. Echter, het blad Revue de Vin is erg positief over Ch. l'Angelus 1992 en noemt deze een van de beste twee St. Emilions uit dat jaar, nu te drinken maar verbetert nog de komende 3-5 jaar (drinken voor 2005). Ik heb een voorkeur voor iets rijpere wijnen, dus zou liever wachten. Is dit een verstandige beslissing?

Johan Schep

Met de Carillon de l'Angelus kunt u nog wel wachten, maar niet tot 2005. Ik ken de wijn en uit het niet zo sterke jaar 1992 is hij nu zeker al op dronk, met het potentieel om nog enkele jaren op hetzelfde niveau te blijven. Vindt u het leuk om hem bijvoorbeeld in 2000 te drinken, dan is dat geen probleem, maar veel evolueren — ten goede — zal hij niet. Overigens staat in Hubrecht Duijkers gids 'Wijngids Bordeaux' redelijk wat informatie over tweede wijnen. Zo heeft deze Carillon een ster, wat de uitspraak van de Revue de Vin de France bevestigt. Ook andere echt spannende tweede wijnen kom je er in tegen. Misschien een idee?

Ter opluistering van het diner dat ik wil geven ter gelegenheid van mijn 50ste verjaardag in 2000 heb ik op een veiling 4 flessen Château La Tour de Mons (Margaux) 1950 gekocht. Uit nieuwsgierigheid heb ik 1 fles geopend. Nog net (of net niet meer) drinkbaar. Licht oranje van kleur, veel depot, mooie neus. Wat kun je nog doen met zo'n wijn die waarschijnlijk 'om' is? Vinaigrette? Of bewaren als verzamelobject? Overigens wordt de hoofdwijn bij het diner La Tour de Mons 1988. Verder St Julien 1959. Deze fles vond ik in Den Haag in een kartonnen doos bij het grofvuil: vulling tot schouderhoogte, lichte heldere wijn zo te zien. Altijd liggend bewaard geweest. aan het bezinksel te zien. Zal ik 'm openen? Of ook bewaren als curiosum?

Leonard van Druten

Uw Tour de Mons '50 is een curiosum. Ik kan me voorstellen dat hij niet meer optimaal smaakt, want deze wijn is niet gemaakt om zo lang te bewaren. Toch zou ik hem bewaren voor de Heugelijke Dag en hem dan voorzichtig schenken met zo min mogelijk contact met de lucht — dus kleine beetjes tegelijk in het glas. 1959 is een supermooi jaar, het kan goed zijn dat uw Nederlandse botteling van de St. Julien nog lekker is. Nederlandse bottelingen zijn vaak erg goed, hoewel u natuurlijk niets weet over de bewaaromstandigheden voordat u dit weeskindje adopteerde.

Ooit heb ik in de hippietijd druiven geplukt in de Beaujolais (bij Morgon) en heb toen ook uitgebreid van de wijn uit die streek mogen proeven. Omdat het wijnproeven zowel in als buiten het veld doorging, zakte mijn plukvaardigheid ver onder die van de ook aanwezige clochards uit Marseille. De boer was hierover niet erg opgetogen: ik kon na enkele dagen al mijn biezen pakken. Dit gebrek ben ik al jaren aan het compenseren door Morgon te drinken. Je komt een Morgon in de winkel echter niet vaak tegen. Spelen romantische overwegingen mij parten? Wat is een goede Morgon?

Gudo van Zijderveld

Morgon is een prima cru uit de Beaujolais en wordt veel aangeboden, vooral bij wijnimporteurs — die vaak ook aan particulieren leveren. In Amsterdam kunt u een hele mooie (Dom. La Perrière) vinden bij Wijnkoperij Otterman op de Keizersgracht 300, tel.020 6255088.

Twee jaar geleden reden mijn man en ik eind december vanuit Noord-Italië terug naar Nederland, met een kofferbak vol wijn die wij in Friuli hadden gekocht bij diverse wijnhuizen. Onze terugreis viel in het begin van een extreem koude periode. Wij overnachtten in Beieren, waar de temperatuur die nacht tot onder -20 zou zakken. Wij hebben de gok gewaagd de wijn in de kofferbak te laten zitten, maar zitten sindsdien met de vraag: bij welke temperatuur bevriest wijn en kan het kwaad flessen wijn aan flinke vorst bloot te stellen?

Marianne Kelderman

Illustratie Marc Terstroet
Wijn kan wel tegen een stootje, als het niet te lang duurt. Uw wijnen hebben zeker geen klap gekregen van dat koude nachtje.Ik heb eens een witte wijn per ongeluk een dag in het vriesvak (-18) laten liggen, waarna de wijn was bevroren en de kurk eruit geploft (maar die hing gewoon vast aan de bevroren wijn). Dat is dus een brug te ver voor wijn — maar hij was nog lekker. Ik denk overigens dat het geen -20 in uw kofferbak was en waarschijnlijk hield de verpakking ook nog wat kou tegen. Een wijn kan best even gekoeld worden in het vriesvak, een kwartiertje ongeveer, hoewel ik het (om emotionele reden) nooit met een topwijn zou doen.

Afgelopen zomer heb ik in jerrycans van 5 en 10 liter rode Côtes du Lubéron uit de Provence getankt bij de coöperatie te Bonieux. Ik heb de wijn zonder lucht erbij bewaard in Spa-flessen met schroefdop van 1,5 liter. Maar wat kreeg ik een koppijn, telkens nadat ik van de wijn gedronken had.

Heb ik iets verkeerds gedaan?

Wat is de beste methode om wijn te bewaren die ik in jerrycans meeneem?

Eric Krijger

U heeft een eenvoudige wijn gekocht, die waarschijnlijk een klap van het vervoer heeft gehad. Ook kan het zijn dat de flessen die u gebruikt niet helemaal schoon zijn geweest, waardoor de wijn zich verkeerd ontwikkelt. Ook is de wijn, voordat hij in de jerrycans ging, waarschijnlijk niet gezwaveld, wat hem minder stabiel maakt en dus minder geschikt voor vervoer/overgieten. Heeft u de wijn op transport en de flessen koel bewaard? Ook het effect van de temperatuur op zo'n wijn kan een rol spelen in het hoofdpijn-verhaal. Als u weer wijn meeneemt uit Frankrijk kunt u het beste de officiële 'cubiténaires' gebruiken waar 25 liter ingaat. Vervolgens snel naar huis — let op de warmte in de kofferbak — en zo hygiënisch mogelijk bottelen in echte flessen met echte kurken. Deze artikelen zijn allemaal in Frankrijk verkrijgbaar, waar redelijk veel zaken zijn waar ze deze doe-het-zelf artikelen verkopen.

De Culinaire Club Castricum richt zich dit jaar op Toscaans eten en drinken (wijnen). Graag ontvang ik adressen van wijnimporteurs in de buurt van Castricum die mij wijnen kunnen leveren die ik in Toscane hebt geproefd, zoals de Chianti de Moro 1994 van Montellorie, Chianti Classico 1993, de witte wijn: Vernaccia di San Gimignano, etc etc. Tot op heden niet echt in geslaagd een goede speciaalimporteur te vinden voor Toscaanse wijnen in de buurt van Castricum.

Rob Hildenbrant

In Alkmaar heeft wijnhandel/restaurant BIOS (072-5124477) een interessante collectie wijnen uit Toscane. De Chianti die u heeft gedronken, wordt in Nederland niet geïmporteerd, maar u zult daar zeker een waardig alternatief vinden, evenals de Vernaccia di San Gimignano.

Eventueel kunt u ook informatie opvragen bij het ICE, het Italiaanse Instituut voor buitenlandse handel, 020-5408800.

Graag zou ik willen weten of de volgende wijn bijzonder is. Op het etiket staat: 'Sa Majesté La Reine Margrethe II du Danmark. Lors de sa visite à Kirwan en août 1986 honora de sa présence le Médoc, Bordeaux et son Port'. Tot zover is het etiket lichtgroen. Château Kirwan grand cru classé margaux. Verder staat er een goudkleurig kasteel op en de naam Schröde & Schyler & Cie. Appellation Margaux Contrôlée 1986. Kunt u mij zeggen of ik deze wijn al kan drinken en wat ze waard is?

J.M. Hooijschuur-Dane

De wijnen van Château Kirwan zijn altijd al mooi, maar met zo'n bijzonder etiket wordt de fles nog exclusiever. 1986 was een mooi jaar en de wijn is tussen nu en een aantal jaren op zijn mooist. Mocht u de wijn willen verkopen, dan kunt u contact opnemen met Frank Jacobs, wijntaxateur, tel. 020-6978347 (alleen 's avonds) of met veilinghuis Christie's, 020-5755298.


Verder naar Wijnspreekuur [4]

NRC Webpagina's
5 januari 1999

Archief:

Wijnspreekuur 23 april 1998


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)