U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
'Wat niet werkt, vliegt eruit'

DIRK LIMBURG
Aan het lijden van Fox8 is eindelijk een einde gekomen. Eigenaar News Corp heeft zijn belang verkocht aan SBS dat de naam vandaag verandert in V8, waar vooral de wens uitspreekt de achtste positie op de afstandsbediening te behouden. De V moet al een beetje aan Veronica doen denken, want die vereniging gaat mogelijk vanaf september een bijdrage aan de zender leveren. V8 is na SBS6 en Net5 de derde Nederlandse zender van het Zweeds-Amerikaanse tv-concern SBS Broadcasting. Bart in 't Hout (52) is verantwoordelijk voor de programmering.

Is het gelukt? "Ik kon pas in maart beginnen en dit is de vrucht van twee maanden werken."

Heeft V8 Veronica nog nodig? "Ik heb geprobeerd het in de lijn van de samenwerking met Veronica op te zetten. Maar als die onverhoopt niet doorgaat, is dat voor mij als programmadirecteur niet eens zo erg. Dit is het gat waar je je op moet storten. Met Veronica erbij zal het wel sneller gaan, je kunt er dan een dertig jaar oud merk en het blad onder zetten."

Voor wie is V8? "Voor de wat mannelijker kijker van 15 tot 25/30 jaar."

Wat is het verschil met Yorin, dat zich globaal op dezelfde groep richt? "Ik denk dat ze daar doorslaan met hun ideeën over 'the movement' en zo. Televisie blijft primair wat je op de buis ervaart. De grote wisselwerking tussen internet en tv, waar zij zo op hameren, heb ik nog niet gezien."

Wat voor zender stond u voor ogen? "Een beetje het Franse M6 maar vooral het oude Veronica uit de nadagen bij de publieke omroep. Het Veronica van Die Twee met Spaan en Vermeegen en de Goes America-series met Adam Curry en anderen."

Wilt u Curry terug? "We zoeken een nieuwe Adam Curry."

Waarom gaat V8 slagen waar Fox8 faalde? "Wij hebben veel meer films en SBS bezit de rechten van 85 procent van de Amerikaanse series. Bovendien ben ik een fanatieke doorzetter en rücksichtslos: wat niet werkt vliegt eruit. Zo heb ik het gedaan bij de start van RTL5 in 1992, bij SBS6 in 1995, bij Net5 in 1999 en zo zal ik het ook nu doen. Er zijn vast andere manieren maar ik kan niet anders."

Wat is uw doel? "Het marktaandeel binnen een maand naar vier procent."

Hoe bereik je dat? "Je kunt het bijna analytisch benaderen. Je hebt films, series en Nederlands product nodig. Met films krijg je loop in de winkel. Daarom vier maal per week om 20.30 uur. En voor de nahik nog een tweede die tussen 10 en 11 begint. Films brengen kwaliteit, bekende koppen en productiewaarde op de zender, maar geven geen identiteit en daarom hebben we series als Seven Days, Racing Arrows, over het F1-team van Jos Verstappen en South Park."Het derde en belangrijkste element is Nederlands product. Ik haal Eddy Zoëy naar deze zender en we hebben dagelijks Hou 'm vast. Dat programma moet het jonge karakter van V8 onderstrepen."

Hou 'm vast duurt een uur en bestaat uit drie onderdelen die door elkaar worden uitgezonden. Er is een spelletje waarbij mensen iets krijgen als ze het maar lang genoeg vasthouden (wat dagen kan duren). Er is een talentenjacht op nieuwe presentatoren en er zijn spannende beelden van over de hele wereld. " Het zal grote groepen mensen afstoten, maar je moet keuzes durven maken."

'Boven de 18' was op Fox8 het best bekeken programma. "De seks heb ik gebundeld op de vrijdagavond in Erotic Night. Het is geen Boven de 18-seks, maar netjes, verantwoord en chic gemaakt. Een wekelijkse film, een serie en het magazine Sex op tv, met voorbeelden uit de hele wereld over hoe seks op tv wordt gebruikt om aandacht te trekken. Beetje hypocriet, dat wel."

Waarom begint u iedere avond met 'The A-Team'? "We hebben The A- Team gebruikt toen we RTL5 begonnen en opnieuw bij de start van SBS6 en ook weer bij Net5. We hebben er over de 100 afleveringen van en als het op is gaan we verder met The Dukes of Hazard. Ook zo'n jeugdserie - en evenmin destijds zodanig bedoeld - met een hoge productiewaarde en altijd goed voor 150 tot 200 duizend kijkers. Voor jongeren is het vaak nog helemaal nieuw en iedereen heeft wel eens een aflevering gemist.

Waar bent u het meest trots op? "Op de zondagavond: een avond waar we de concurrentie mee aankunnen. Er ontbreekt een Nederlands programma, maar dat verzin ik er nog wel bij. We hebben Nikki, een frisse Amerikaanse comedyserie, Nikita, een spannende harde serie, de sf-reeks Dark Angel van James Cameron. En daarna een 16+film, wel gewelddadig maar goed gemaakt."

NRC Webpagina's
1 MEI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad