U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

ICE koopt oliebeurs in Londen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 1 MEI. Internetbeurs Intercontinental Exchange (ICE) koopt voor 131 miljoen dollar (ruim 320 miljoen gulden) de Britse oliebeurs International Petroleum Exchange (IPE). De betaling vindt plaats in aandelen. Het in Londen gevestigde IPE is na New York de grootste oliebeurs ter wereld.

Door de overname haalt internetbeurs ICE de termijnhandel van het 'Brent-contract' binnen. De Noodzee-olie Brent-blend is één van de belangrijkste graadmeters voor de prijs van ruwe olie. ICE heeft verder aangekondigd dat het de vloerhandel binnen een jaar zal sluiten om over te gaan op elektronische schermenhandel.

ICE bestaat slechts ruim een jaar en werd opgericht door een groot aantal oliemaatschappijen als Shell, TotalFinaElf en BP Amoco. Verder zijn zakenbanken als Morgan Stanley, Goldman Sachs en Deutsche Bank mede-oprichters. In augustus vorig jaar werd de handel gestart en sindsdien is voor 100 miljard dollar aan olie-, gas en metaalproducten verhandeld. Het Britse IPE verhandelt dagelijks alleen al voor 3,5 miljard dollar.

IPE is lange tijd doelwit geweest van verschillende overnamepartners. Eerder verwierp de beurs een bod van de grootste oliebeurs ter wereld, de New York Mercantile Exchange (Nymex). Ook een bod van een consortium bestaande uit Engelse en Amerikaanse bedrijven werd terzijde gelegd. Verder probeerde de Londens beurs Liffe IPE in handen te krijgen.

Het in 1980 opgerichtte IPE bleef lange tijd vasthouden aan vloerhandel. De beurs was voorzichtig aan het overschakelen op handel via beeldschermen terwijl andere Londense beurzen al enige tijd volledig elektronisch handelden.

De bestuurders van IPE zullen plaatsnemen in de directie van ICE. De huidige aandeelhouders van IPE krijgen circa 10 procent in ICE.

NRC Webpagina's
1 MEI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad