U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Cannes-selectie Un certain regard compleet

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 25 APRIL. Met de selectie van een vierentwintigste titel, de Hongkongproductie Lu Yu van regisseur Stanley Kwan, is de selectie van de nevensectie Un certain regard van het 54ste festival van Cannes, dat van 9 tot 20 mei zal plaatshebben, gecompleteerd.

Eerder werd al bekend dat Abel Ferrara's R-Xmas het programma zal openen. Francesca Comencini's Le parole del mio padre. de verfilming van twee hoofdstukken uit Italo Svevo's Bekentenissen van Zeno, is als slotfilm geselecteerd. De onafhankelijke Amerikaanse cinema is sterk vertegenwoordigd, met onder meer No Such Thing van Hal Hartley, Storytelling van Todd Solondz en een in de stijl van Dogma 95 gemaakt regiedebuut van de acteurs Jennifer Jason Leigh en Alan Cumming, The Anniversary Party.

Ook de jonge Japanse film is, net als in het hoofdprogramma, met meerdere titels aanwezig. Nobohiru Suwa, Kyoshi Kurosawa en Masahiro Kobayashi presenteren elk een nieuwe film, evenals de Kazachstaanse Darezjan Omirbajev, de Kirgiziër Aktan Abdykalykov, de Zuid-Afrikaan Oliver Schmitz, de Fransman Jacques Doillon en de Italiaanse Francesca Archibugi.

Roger Moore wil zwarte Bond

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 25 APRIL. Roger Moore, die tussen 1973 en 1985 zeven keer James Bond speelde, heeft zich gemengd in het debat over de vraag wie na volgend jaar Pierce Brosnan moet opvolgen in de rol van geheim agent 007. Volgens Moore wordt het tijd voor de eerste zwarte Bond, en hij pleit voor Cuba Gooding jr., die een Oscar won voor Jerry Maguire. Via Engelse tabloids werd bekend dat producente Barbara Broccoli in navolging van Sean Connery graag weer een Schotse Bond zou zien en gesprekken voert met de tamelijk onbekende Schotse acteur Gerard Butler. De tweeëndertigjarig Butler is binnenkort te zien in de titelrol van Wes Cravens Dracula 2000. De kans dat popzanger Robbie Williams, die eerder in videoclips al flirte met het idee Bond te vertolken en acteerlessen nam bij de Actor's Studio in New York, Bond gaat spelen is klein.

Jack Haley jr. (67) overleden

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 25 APRIL. Zaterdag overleed in Los Angeles op 67-jarige leeftijd de Amerikaanse regisseur en producent Jack Haley jr. aan ademhalingsproblemen. Hij specialiseerde zich in documentaires met filmhistorische onderwerpen en had in 1974 enorm succes als regisseur, schrijver en producent van That's Entertainment!, een compilatie van fragmenten uit klassieke MGM-musicals, die in 1976 en 1994 twee vervolgen zou krijgen. Zijn gelijknamige vader Jack Haley was een filmacteur en komiek, die de rol van de blikken man speelde tegenover Judy Garland in de musical The Wizard of Oz (1939). Jack Haley jr. was enige tijd getrouwd met Garlands dochter Liza Minnelli.

Ex-directeur Venetië dood

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 25 APRIL. In Rome is maandag filmcriticus Guglielmo Biraghi (73) overleden aan longkanker. Hij was van 1953 tot 1986 als filmredacteur verbonden aan de krant Il Messaggero, maar werd internationaal bekend als directeur van het Filmfestival van Venetië (1987-91). Ook was Biraghi oprichter van het festival in Taormina.

Robert Downey gearresteerd

ROTTERDAM, 25 APRIL. Acteur Robert Downey jr.is uit de succesvolle televisieserie Ally McBeal gezet. Producent David E. Kelley besloot daar volgens de BBC toe, nadat de 36-jarige dinsdag opnieuw wegens drugsmisbruik was aangehouden. Downey kreeg recent twee filmprijzen voor zijn rol in de serie. In een persverklaring liet Kelley weten dat de afleveringen van de serie die dit seizoen nog moeten worden afgerond, het zonder Downey moeten stellen. (ANP).

Brando zegt rol af

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 25 APRIL. De 77-jarige Marlon Brando, die nog slechts bij hoge uitzondering in films optreedt, heeft wegens een longontsteking zijn bijdrage aan de griezelkomedie Scary Movie 2 moeten afzeggen. Brando zou naar verluidt twee miljoen dollar hebben verdiend met een kleine rol als exorcist in de film.

NRC Webpagina's
25 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad