U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Dungeons & Dragons
R E G I E : Courtney Solomon
M E T : Jeremy Irons, Thora Birch, Marlon Wayans, Justin Whalin, Richard O'Brien, Bruce Payne, Tom Baker, Zoe McLellan, Kristen Wilson

In: 39 theaters

Draken, kerkers


De eerste speelfilm gebaseerd op het spel Dungeons & Dragons, waarbij de spelers rond de tafel gezeten elkaar virtuele opdrachten in een fantasierijk toebedelen, komt rijkelijk laat.

Vanaf 1990, toen hij twintig was, probeerde de Canadese spelfanaat Courtney Solomon de financiering rond te krijgen. Nu hij erals regisseur mee debuteert, is elk verband met de verbeelding losgelaten, en het fantasierijk domweg werkelijkheid geworden. In Tsjechië werden de draken en kerkers - beide al in de eerste scène nadrukkelijk aanwezig - omgezet in goedkoop ogende decors en trucages. Twee jonge kruimeldieven ontpoppen zich tot tovenaarsleerlingen, en binden de strijd aan met de boze oppertovenaar Profion, die zonder dubbele bodem schnabbelend en schmierend gespeeld wordt door Jeremy Irons. Ook een aardige jonge ster als Thora Birch (Kevin Spacey's dochter in American Beauty) doet als de nobele keizerin Savina eerder denken aan de hoofdrolspeelster in een schoolvoorstelling.

De gedachte dat een dergelijke film het best toevertrouwd kan worden aan een D&D-speler uit de doelgroep zonder filmervaring lijkt sympathiek, maar getuigt feitelijk van een pijnlijke onderschatting van het ambacht van regisseur. Zelfs Ed Wood heeft meer van film begrepen dan Courtney Solomon.

HB

NRC Webpagina's
25 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad