U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Lost Souls
R E G I E : Janusz Kaminski
M E T : Winona Ryder, Ben Chaplin, John Hurt, Elias Koteas, Philip Baker Hall, Sarah Wynter, John Diehl

In: 12 theaters

Bestseller duivel


"Zij hebben hun tweeduizend jaar gehad, nu zijn wij aan de beurt!" is de tekst die de antichrist een valse priester (Philip Baker Hall) in de mond legt, en die tevens dient als reclameleus voor de film Lost Souls.

Het regiedebuut van Steven Spielbergs Poolse cameraman Janusz Kaminski, dat curieus genoeg werd geproduceerd door de niet in beeld komende actrice Meg Ryan, wemelt van de katholieke poespas. Satan bedient zich in deze kruising tussen The Exorcist en Rosemary's Baby van het lichaam van een bestsellerauteur (Ben Chaplin), die beweert dat goed en kwaad niet bestaan. De gelovige duivelsuitdrijfster Winona Ryder weet wel beter.

Een van de mene tekels die ze weet te ontcijferen bestaat uit de letters XES. Sex achterstevoren gespeld, luidt de wereldse interpretatie. "Access to the gates of hell", zou je verwachten. Maar volgens Winona zijn het Griekse cijfers die het getal 666 voorstellen.

Lost Souls zou amusante nonsens hebben kunnen opleveren, als Kaminski zijn virtuoze beelden van verborgen pentagrammen en verdoemenis brengende bliksemstralen niet zo heilig en plechtig presenteerde. Het lijkt wel of hij hengelt naar goedkeuring door het Vaticaan. Daar moet men in ieder geval tevreden zijn met het offer in de slotscène, wanneer de wereld gered wordt van het kwaad door de dood van de duivel.

HB

NRC Webpagina's
25 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad