U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Cirkelientje: kaas en liefde (Cirkeline: ost og krlighed)
R E G I E : Jannik Hastrup
M E T : de stemmen van: Merel Burmeister, Magaly de Fremery, Angelique de Boer, Jody Pijper

In: HetKetelhuis en Rialto, Amsterdam; Haags Filmhuis, Den Haag

Assemuis


Ze draagt een rafelige jurk met een stoplapje en is bijna blind. " Maar ik kan wel goed ruiken!", zegt ze, terwijl ze met haar linkerpoot over de rechter wrijft. Ze noemen haar Assemuis, maar ze heet eigenlijk Millie. En als ze geen kaas vindt voor haar vader, dan wordt hij boos.

Assemuis, die in de Nederlandse versie een verrukkelijk geknepen stemmetje van Angelique de Boer kreeg, is om op te vreten, hoewel er geen kat aan te pas komt. Ze is de gastster in de tweede lange speelfilm met door de Deense veteraan-animator Jannik Hastrup in waterverf getekende avonturen van kaboutermeisje Cirkelientje en haar muizenvrienden.

Zo is muis Rudolf is verliefd op Millie, en niet op Sissy die in een minirok een gele motor met zijspan berijdt. De allochtone muis Hassan zorgt voor de feta als er feest is.

Cirkelientje: kaas en liefde bedient zich van simpele technieken, zowel wat betreft de overzichtelijkheid van het verhaaltje als in de tekenstijl. De hele film duurt maar een uur, wat voor kinderen vanaf vier jaar net niet te lang is.

Je zou bijna de vergissing maken dat het Hastrup aan ambitie ontbreekt: het tegendeel is waar, want Cirkelientje biedt precies wat kleuters willen. Het verschil met Kabouter Plop is dat volwassen liefhebbers van een mooi liefdesmelodrama er desondanks ook van kunnen genieten.

HB

NRC Webpagina's
25 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad