U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Blinker en de bakfietsbioscoop
R E G I E : Filip van Neyghem
M E T : Joren Seldeslachts, Benny Claessens, MatthiasMeersmans, Warre Borgmans, Els Olaerts, Chris Lomme, Melissa Gorduyn, Saskia Aelen, Mieke Verheyden

In: 7 theaters

Griezel en lach onbekommerd met Blinker

Door DANA LINSSEN
Toen de ouders van de kinderen voor wie Blinker en de bakfiets- bioscoop bedoeld is jong waren, had je de films van Karst van der Meulen. Bordkartonnen avonturenfilms die zich bij voorkeur in de zomervakantie afspeelden.

Een uitgelezen moment om met een groepje vrienden op boevenjacht te gaan, een mysterie op te lossen of zomaar een heldendaad te verrichten. Arme klasgenoten die met hun ouders naar exotische vakantiestranden moesten afreizen. De Vlaamse jeugdfilm Blinker en de bakfietsbioscoop (naar de boeken van de populaire Vlaamse jeugdboekenschrijver Marc de Bel, die in België jaarlijks ruim 100.000 boeken verkoopt) is zo'n soort film. Een keurige jeugdfilm met een nostalgische zweem. In rap tempo wordt een aantal verhaallijntjes rondom het jongetje Blinker (Joren Seldeslachts) aan elkaar geknoopt. Er is het spannende landgoed, waar verboden zwempartijtjes plaatsvinden, geheime gangen ontdekt moeten worden en het raadsel van de verdwenen honden opgelost. Er is de verstandelijk gehandicapte makker Mats, die gewoon meedoet met de rest. Er is de vakantieliefde en de eerste kinderkus, de ontwerpwedstrijd, de verwarde vader en dan zijn er nog die gemene Red Vampires, die al hun plannen in het water dreigen te gooien.

Schrijver De Bel, even te zien als eigenaar van een rommelwinkeltje, had zelf al in een interview met de Gazet van Antwerpen toegegeven niet één hoofdthema uit zijn boek te kunnen aangeven.

Blinker en de bakfietsbioscoop biedt onbekommerd voor elk wat wils. Een sprookje, een romance, een detectiveverhaal, er kan om gelachen worden en gegriezeld. Niet al die aspecten zijn even evenwichtig uitgewerkt, net zoals de afwikkeling van de meeste subplots ook nogal wat te wensen over laat. Debuterend regisseur Filip van Neyghem probeert tevergeefs vele ballen tegelijkertijd hoog te houden. Al vergoelijken de natuurlijke charme en de opgewekte atmosfeer van de film veel.

Blinker en de Bakfietsbioscoop is de eerste bioscoopuitbreng van een nieuwe distributeur voor kinderfilms, Park Junior, ook verantwoordelijk voor het deze week eveneens uitgebrachte Cirkelientje kaas en liefde, die zich getuige zijn titellijst wil richten op de degelijke variant van de betere jeugdfilm. Over Blinker zijn veel boeken geschreven en inmiddels alweer een tweede film gemaakt, dus ze kunnen even voort.

NRC Webpagina's
25 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad