U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Wim van der Linden (60) overleden

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 4 APRIL. Cineast en tv-maker Wim van der Linden is vandaag op 60-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als mede-bedenker van het controversiële VPRO-programma Hoepla in de jaren zestig en de shows rondom de fantasiefiguren Fred Haché, Barend Servet en Sjef van Oekel die hij in de jaren zeventig maakte met Gied Jaspars, Ruud van Hemert en Wim T. Schippers. Van der Linden debuteerde in 1966 met het 2,5 minuut durende filmpje Tulips - het roerloze beeld van een vaas tulpen waarvan één bloemblaadje dreigde af te vallen - dat het eerste van een serie sad movies had moeten worden. In datzelfde jaar was hij cameraman van De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katús naar het land van Rembrandt, het speelfilmdebuut van Pim de la Parra en Wim Verstappen. De latere filmmakers Jan de Bont en Frans Bromet fungeerden daarbij als zijn camera-assistenten.

Aan het eind van zijn VPRO-tijd, in 1975, ontving Van der Linden samen met Schippers de eenmalige Prijs van het Gezond Verstand van een groep tv-critici, omdat zulk 'baanbrekend werk' door hun collega's in de Nipkow-jury meestal over het hoofd werd gezien. Daarna heeft Van der Linden nog geruime tijd shows gemaakt voor de Duitse televisie.

De laatste jaren woonde hij in Los Angeles, waar hij succes boekte als ontwerper van de Scriptboy, een elektronische opvolger voor de 'filmklapper' die bij het begin van elke opname zorgt voor synchroon beeld en geluid. Hij stierf vanochtend in Miami na een hartaanval.

Willemsen leidt Binger

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 4 APRIL. Dick Willemsen volgt op 1 juli Jeanne Wikler op als directeur van het Maurits Binger Filminstituut, het in Amsterdam gevestigde postdoctorale opleidingsinstituut voor filmmakers en scenarioschrijvers. Willemsen is op dit moment studieleider regie aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Eerder was hij dramaturg bij NOS-televisie, directeur van het Rotterdams Filmfonds en coördinator van het Europese MEDIA-instituut SOURCES, dat de deskundigheid van scenaristen bevorderde. Wikler gaat, zoals eerder bekend werd, in New York Culturele Aangelegenheden behartigen in opdracht van de Nederlandse ambassade in Washington. Het bijna vijf jaar functionerende Binger-instituur hielp vele, op hun commerciële mogelijheden geselecteerde scenario's en filmproducties ontwikkelen, waarvan er tot nu toe twee voltooid werden: Total Loss en de telefilm Maten.

NRC Webpagina's
4 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad