U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : The Gift
R E G I E : Sam Raimi
M E T : Cate Blanchett, Keanu Reeves, Giovanni Ribisi, Katie Holmes, Greg Kinnear, Hilary Swank, Michael Jeter, Gary Cole

In: 23 theaters

IJle spookverhalen in Billy Bobs diepe Zuiden

Door HANS BEEREKAMP
De kwaliteiten van The Gift, zowel eerder dit jaar uitverkoren als slotfilm van het International Film Festival Rotterdam als vanavond geprogrammeerd als openingsfilm van het Festival van de Fantastische Film, schuilen niet in eerste instantie in het scenario van Billy Bob Thornton en Tom Epperson.

Dat betreedt maar al te bekend terrein: de groezelige en broeierige ambiance van een stadje in het Amerikaanse Zuiden, waar white trash en even blanke feodalen elkaar afgunstig en bronstig naar het leven staan. Voor het fantastische element zorgt alleen het personage van Cate Blanchett, als een helderziende huismoeder, die steeds feilloos doorziet welke snode intriges haar plaatsgenoten verbergen, en die tot haar eigen nadeel daar niet over zwijgen kan.

Blanchett is niet de enige troef in een voorbeeldige, hoofdzakelijk uit snel in aanzien stijgende sterren samengestelde cast. Vooral Keanu Reeves verrast in een niet bij zijn imago passende rol van bullebak met baseballpet, die zijn vrouw (Oscarwinnares Hilary Swank) in elkaar slaat en de plaatselijke rijke slet Katie Holmes om zijn vinger windt.

Betoverend is vooral de regie van Sam Raimi, de voormalige horrospecialist die met films als The Quick and the Dead en For Love of the Game steeds dieper in de Hollywood-mainstream leek weg te zakken. Met The Gift keert Raimi terug naar een meer subtiel idioom, dat ijle spookverhalen koppelt aan zijn al in A Simple Plan doorschemerende talent om sterren gewone mensen te laten spelen.

NRC Webpagina's
4 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad