U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Australië en Nieuw Zeeland vechten om Crowe

SYDNEY, 28 MAART. Populaire kranten in Australië en Nieuw Zeeland schreeuwen om het hardst om de vraag te beantwoorden tot welk van beide naties Oscar-winnaar Russell Crowe nu eigenlijk behoort. 'Another Aussie Oscar', kopte de Sydney Morning Herald. 'Our Russ, no matter what the Aussies say', repliceerde de Nieuw-Zeelandse Evening Post. De in Nieuw Zeeland geboren en in Australië opgegroeide Crowe laat de kwestie diplomatiek in het midden. Na het winnen van de Oscar voor zijn rol van generaal Maximus in Gladiator zei hij tegen verslaggevers: "God behoede Nieuw Zeeland, dank Christus voor Australië!" Volgens zijn agent heeft Crowe vermoedelijk twee paspoorten. Wel is Crowe een vermaard supporter van het Nieuw-Zeelandse nationale rugbyteam. (AP).

Filippijnse censuur

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 28 MAART. Gloria Arroyo, president van de Filippijnen, heeft vertoningen van de speelfilm Live Sex van regisseur José Javier Reyes verboden. Zij houdt vast aan dit besluit, ondanks protesten van de vakbond van acteurs, die het recht op vrije meningsuiting 'ononderhandelbaar' noemt. Volgens Arroyo heeft de Filippijnse film, die de vernedering laat zien van werknemers in de seksindustrie van Manila, niets met kunst te maken: "We kunnen niet toestaan dat het publiek films te zien krijgt die door ons gekoesterde waarden aanvechten."

Razzies voor Battlefield Earth

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 28 MAART. Zeven van de acht Golden Raspberry Awards, die tegelijkertijd met de Oscars toegekend worden aan de slechtste filmprestaties van het jaar, zijn terechtgekomen bij Battlefield Earth. De door John Travolta geproduceerde verfilming van een sciencefictionroman van L. Ron Hubbard, oprichter van de Scientology-kerk, won Razzies voor slechtste film, regie (Roger Christian), scenario, hoofdrolspeler Travolta, bijrollen van Kelly Preston - mevrouw Travolta - en Barry Pepper en het slechtste filmkoppel. Alleen Madonna doorbrak het monopolie van Battlefield Earth, voor haar hoofdrol in The Next Best Thing.


FATHER and DAUGHTER

De korte tekenfilm Father and Daughter waarvoor de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit zondag een Oscar in ontvangst nam, wordt vanaf donderdag als voorfilm vertoond bij voorstellingen in de filmtheaters Lux (Nijmegen), 'T Hoogt ((Utrecht) en het Haags Filmhuis en vanaf volgende week ook in het Filmmuseum (Amsterdam).

NRC Webpagina's
28 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad