U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

'Koude oorlogsvoering' Portugal tegen Oranje

Door een onzer redacteuren
PORTO, 27 MAART. De KNVB wil bij de wereldvoetbalfederatie FIFA een klacht indienen tegen de Portugese voetbalbond omdat het Nederlands elftal gisteravond in Porto niet kon trainen ter voorbereiding op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal. De tactische trainingssessie van Oranje werd na een half uur afgeblazen omdat het veld in het stadion van tweededivisieclub Del Mar onbespeelbaar was.

,,De messen zijn geslepen'', zei perschef R. de Leede. Van Gaal was woedend. In het stadion van Del Mar, op ruim een half uur rijden van Porto, wilde de bondscoach achter gesloten deuren tactische varianten uitproberen. Afhankelijk van het resultaat op de training zou Van Gaal kiezen uit twee spelsystemen. Hij wil morgenavond met drie aanvallers spelen (Zenden, Kluivert, Overmars) of met twee spitsen en een versterkt middenveld zoals tegen Turkije. Kluivert, Makaay en Overmars ‘hangend' op links vormden toen de aanval. Bosvelt is licht geblesseerd, maar eventueel inzetbaar.

Het veld van Del Mar was al slecht door de hevige regen van de laatste dagen, gisteren werd er ook nog een wedstrijd op gespeeld. De modderpoel bleek te gevaarlijk voor de spelers. De bal stuiterde niet en de keepers waren al snel drijfnat. De tactische training is verplaatst naar vandaag in Estadio Das Antas van FC Porto waar morgenavond ook de wedstrijd wordt gespeeld. Hier trainde gisteren de ploeg van Portugal en dus kon Oranje er niet terecht.

Het was de tweede keer binnen een week dat Van Gaal een training moest afgelasten. In Hoenderloo speelden sneeuwval en koude Oranje parten, gisteren dus regen en een slecht veld. Volgens de regels van de wereldvoetbalbond FIFA zijn gastlanden verplicht goede faciliteiten te bieden aan de tegenstander. De KNVB had bijna een maand geleden al het verzoek ingediend bij Portugal om in het stadion van Boavista in Porto te trainen. De bond werd echter aan het lijntje gehouden en kreeg pas kort voor het vertrek naar Barcelona te horen dat dit niet mogelijk was. Toen bleef het stadion van Del Mar als enige alternatief over. De Leede, die de term ‘koude oorlog' niet in de mond wilde nemen: ,,We willen toch iets doen, hoewel het op korte termijn niets oplevert natuurlijk. Maar het gaat om het principe dat Portugal zich geen goed gastheer heeft getoond. Ze hebben in ieder geval niet hun best gedaan voor ons.''

NRC Webpagina's
27 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad