U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Meer over MKZ

Boeren protesteren tegen non-vaccinatiebeleid

APELDOORN, 27 MAART. Boze boeren hebben vanochtend actie gevoerd langs de rijkswegen A50 (Apeldoorn - Zwolle) en A1 (Apeldoorn - Almelo). De actievoerders protesteerden daarmee tegen het non-vaccinatiebeleid van de Europese Unie.

Rond half acht beëindigden de boeren hun demonstratie. Aanleiding voor de acties is de uitbreiding van maatregelen tegen MKZ door minister Brinkhorst van Landbouw. Maandagavond werd bekend dat rond de besmettingshaarden Oene en het nabijgelegen Nijbroek het vee in een zone van 2 kilometer wordt gedood. Eerder was een straal van 1 kilometer aangehouden.

Door de maatregel moeten een kleine honderd veehouderijen extra worden geruimd. Brinkhorst nam het besluit omdat zondag bij een tweede bedrijf in Oene mond- en klauwzeer is vastgesteld. Maandag is een nieuwe MKZ-verdenking in het dorp bekend geworden. Het aantal zware verdenkingen in Nederland komt daarmee op negen, naast vijf besmettingen. Rond Oene hebben dierenartsen van de Gezondheidsdienst voor Dieren maandag 2000 dieren bij 32 bedrijven gevaccineerd, inmiddels zijn ruim 27.000 dieren geruimd.

De dieren in de Oenese zone krijgen eerst een noodvaccinatie. Dat geeft de dienst die de ruiming uitvoert meer tijd. De geënte dieren worden dan binnen twee maanden alsnog gedood en vernietigd. De minister schrijft de Tweede Kamer dat hij zonodig ook bij andere nieuwe besmettingen of verdenkingen overgaat tot het preventief ruimen in een 2-kilometer zone.

Boerenorganisatie LTO-Nederland beschouwt verbreding van de zone als een harde maar goede ingreep. ,,In een noodscenario als dit vallen harde klappen. Dit is de andere kant van de medaille'', aldus een LTO-woordvoerder. (ANP)

NRC Webpagina's
27 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad